×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Τελευταίες «πινελιές» στο στολίδι

18 Απριλίου 2014 08:45

Ενα μεγάλο μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό της Αθήνας σε ένα σπουδαίο κτίριο μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας.

Η χώρα μας θα παραδώσει τη σκυτάλη στην Ιταλία με λαμπερά εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που, με αγώνα δρόμου και τεράστιες προσπάθειες, αναμένονται στα τέλη Ιουνίου.

Μέχρι τότε, το πρώην κτίριο Φιξ, με τις εμβληματικές παρεμβάσεις Ζενέτου, το οποίο έχει στην ουσία ανακατασκευαστεί και έχει αποκτήσει νέα διαρρύθμιση, θα δεχτεί και τα πρώτα έργα.

Τα καλά νέα για το ΕΜΣΤ δεν σταματούν εδώ. Στο χθεσινό Συμβούλιο Μουσείων ανακοινώθηκε μια χορηγία εκατομμυρίων, την οποία εξασφάλισε από το Ιδρυμα Νιάρχου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το ΔΣ του ΕΜΣΤ.

Τα χρήματα θα επιτρέψουν να γίνουν όσες διαμορφώσεις απαιτούνται αλλά και να οργανωθεί και να στηθεί η έκθεση. Την αναγγελία έκανε στα μέλη του συμβουλίου η γενική γραμματέας Πολιτισμού δρ Λίνα Μενδώνη, η οποία υπενθύμισε πως οι μέχρι τώρα εργασίες έγιναν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το Μουσείο θα φιλοξενήσει έργα της μόνιμης συλλογής και στα πέντε επίπεδα των εκθεσιακών του χώρων (για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις) περίπου 7.000 τ.μ. Από τα 1.000 περίπου έργα που αριθμεί η συλλογή θα εκτεθούν περίπου τα μισά, τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από 100 και πλέον καλλιτέχνες, Ελληνες και ξένους. Στο ισόγειο θα παρουσιάζεται έργο της Δανάης Στράτου.

Στον δεύτερο όροφο κοντά στα ανοίγματα του κτιρίου με θέα την πολυσύχναστη Συγγρού θα μπορεί να μπαίνει κάποιος μέσα σε μια μεγάλη λευκή σφαίρα, όπου θα φιλοξενούνται πάνω σε μια φωτεινή σχισμή σχέδια του Χρόνη Μπότσογλου από την ενότητα των έργων με τη μητέρα του.

Δίπλα του θα είναι το έργο της Αμερικανοϊσραηλινής Γιαέλ Καναρέκ. Στο βάθος της αίθουσας θα βρίσκεται μια εγκατάσταση 9,5 μ. του Τούρκου εικαστικού Κουτλούγκ Αταμάν με πέντε οθόνες.

Τροποποιήσεις

Στον τρίτο όροφο, όπου θα βρίσκεται ένας από τους χώρους αναψυχής του κοινού, έγιναν τροποποιήσεις ώστε να μη χρειαστεί να κοπεί οπλισμένο σκυρόδεμα.

Στον τέταρτο όροφο ο επισκέπτης θα έρχεται σε επαφή με την εγκατάσταση της Ζανίν Αντονι, «Βαθύς ύπνος», πρόσφατη δωρεά από τον συλλέκτη Δάκη Ιωάννου του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Στο δώμα του κτιρίου η γνωστή εικαστικός Διοχάντη θα δημιουργήσει ένα έργο ειδικά για τη στέγη του Μουσείου.

Μικρές τροποποιήσεις θα επιτρέψουν να αποκτηθούν οι πολυπόθητες άδειες για ασφάλεια του κοινού και πυρόσβεση.

Εκκρεμότητα οι αποθήκες

Η συζήτηση της πρώτης φάσης από τη μουσειογραφική μελέτη του ΕΜΣΤ δεν έλυσε τη μεγάλη εκκρεμότητα: πού θα γίνουν οι αποθήκες; Εντός ή εκτός; Εκτός, είπε η διευθύντρια Αννα Καφέτση, θυμίζοντας το παράδειγμα ανάλογων ξένων μουσείων.

Ανησυχία

Τα μέλη του ΔΣ ωστόσο ανησυχούν, όπως αναφέρθηκε, απαιτούνται τουλάχιστον 40.000 για το ετήσιο ενοίκιο. Ετσι πολλοί συντάχθηκαν με τη δημιουργία τους στο κτίριο, όπου «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει χώρος σε 18.500 τετραγωνικά». Η κ. Καφέτση επέμεινε πως έτσι «καταστρέφεται το μουσείο πριν καν ανοίξει» και τελικά η λύση παραπέμφθηκε στο εγγύς μέλλον, ύστερα από συνεργασία με τους μελετητές και τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Η κ. Μενδώνη, που τάσσεται υπέρ της στέγασής τους στο Φιξ, ζήτησε «καλή θέληση» από όλους.

Η χορηγία

Μία χορηγία εκατομμυρίων ανακοινώθηκε στο Συμβούλιο Μουσείων, η οποία εξασφαλίστηκε από το Ιδρυμα Νιάρχου.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos