×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Ρεμπέτικο unplugged» και «Sunday Cloudy Sunday»

01 Ιουλίου 2014 08:23

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Vassilikos ξανασυστήνουν το ρεμπέτικο τραγούδι,

ο καθένας με την προσωπική του εκδοχή και ιδιαίτερη ταυτότητα, επιβεβαιώνοντας πως η μουσική δεν έχει σύνορα. Μιλούν για το μέλλον της μουσικής, τις επιρροές της παγκοσμιοποίησης και μας κάνουν να ανυπομονούμε να γίνουμε θεατές σε παιχνίδια μουσικής συνδεδεμένα με τις μνήμες.

«Ρεμπέτικο unplugged»

Υστερα από μια ευρωπαϊκή περιοδεία με αγαπημένα ρεμπέτικα παιγμένα unplugged ο Γιώργος Νταλάραςφέρνει το «Ρεμπέτικο unplugged» στις 4 Ιουλίου στον Κήπο του Μεγάρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Νταλάρας ασχολείται με το ρεμπέτικο τραγούδι τόσο σε συναυλίες όσο και στην δισκογραφική του πορεία. Τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και μεγάλων Σμυρνιών συνθετών, όπως ο Βαγγέλης Παπάζογλου ή συνθετών, όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, αποτελούν μέρος της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης.

Ο Γιώργος Νταλάρας μιλώντας στο kathimerini.gr για το παρελθόν, αλλά και το μέλλον της μουσικής, καθώς και για τις παγκόσμιες επιρροές, καθιστά σαφές πως «ότι αξίζει να διασωθεί, θα διασωθεί». «Πρέπει να θυμόμαστε πως ό,τι πρωτοποριακό ή πρωτότυπο ή αυθεντικό εμφανίζεται στην μουσική και στο τραγούδι στη διάρκεια της ιστορίας, έχει τις ρίζες του και τις επιρροές του στην εθνική καταγωγή της μουσικής του», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για τον κ. Νταλάρα είναι ουσιαστικό να ανατρέξουμε στις ρίζες του ρεμπέτικου για πολλαπλούς λόγους. «Η λαϊκή ελληνική μουσική και οι μεγάλοι συνθέτες στηρίχθηκαν στο παραδοσιακό, στο ρεμπέτικο, στο σμυρναίικο, στην κρητική παράδοση». Τα πρώτα ρεμπέτικα ακούσματα άρχισαν να σημειώνονται στην Αθήνα στις φυλακές του Μεντρεσέ το 1834 τα λεγόμενα "μουρμούρικα". Τα νέα παιδιά σημειώνει ο κ. Νταλάρας δεν προλαβαίνουν να αφουγκραστούν αυτό το ταξίδι στον χρόνο.

Ωστόσο. ο ίδιος δηλώνει πίστη στην νέα γενιά καλλιτεχνών, σημειώνοντας πως «υπάρχουν πάρα πολλοί μουσικοί, εξαιρετικοί σολίστες», οι οποίοι δεν πρέπει να αποθαρρυνθούν, «σε αυτούς ανήκει το μέλλον, αυτοί θα διαμορφώσουν την ελληνική πραγματικότητα όσο και αν μικρές εναπομείνασες παλιές πρακτικές και συνήθειες αντιδρούν με κάποια δυσπιστία στους νέους». Όμως, «χωρίς συνέχεια και χωρίς ταυτότητα» η μουσική δεν προχωράει, καταλήγει ο κ. Νταλάρας.

«Sunday Cloudy Sunday»: Η ποπ κουλτούρα μπολιάζει με επιτυχία το λαϊκό τραγούδι

Τραγούδια με ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, υλικό πολύτιμο και αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής μουσικής ιστορίας του 20ού αιώνα ξαναζωντανεύουν και μας συστήνονται... κάπως διαφορετικά.

Ο Vassilikos, εξοικειωμένος με τις διασκευές, καθώς η πρώτη απόπειρά του αφορούσε στο ξένο ρεπερτόριο με γνωστά ποπ και ροκ τραγούδια, σήμερα απλώνει την μουσική του φαντασία και δημιουργικότητα προς την ελληνική πραγματικότητα. Ο ίδιος παρουσιάζει την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιουλίου την προσωπική του εκδοχή για τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, με τίτλο «Sunday Cloudy Sunday» που παραπέμπει άμεσα στη «Συννεφιασμένη Κυριακή», στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Η ποπ κουλτούρα μπολιάζει με επιτυχία το λαϊκό τραγούδι, καθώς ο Vassilikos δεν διστάζει να αναμετρηθεί δημιουργικά με την τεράστια αξία του πρωτότυπου. Το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου θα πλημμυρίσει με εντυπωσιακές ενορχηστρώσεις και ερμηνείες όλα χτισμένα πάνω στις συνθέσεις του Βασίλη Τσιτσάνη σε ένα παιχνίδι μουσικής συνδεδεμένο με τις μνήμες μας.

Ο γνωστός συνθέτης με αφορμή το ταξίδι του στο παρελθόν μίλησε στο kathimerini.gr για κάτι που αγαπά πολύ, την ίδια την μουσική. Ο ίδιος επεσήμανε πως η μουσική είναι ανάγκη έκφρασης τόσο για το δημιουργό της όσο και για τον ακροατή και «ως τέτοια, είναι αδύνατο να κλονιστεί από οποιεσδήποτε αντιξοότητες».

«Η σχέση του κόσμου με τη μουσική είναι πολύ γερή και παλιά, ίσως πρωτόγονη και ενστικτώδης. Εκπέμπει σε μια συχνότητα πολύ πιο ψηλή από αυτή της κάθε επικαιρότητας», σημειώνει καθιστώντας σαφές ότι δεν θεωρεί πως η οικονομική κρίση στην χώρα μας απομάκρυνε το κοινό από τη μουσική σκηνή.

Ως συνθέτης σημειώνει πως «οι επιλογές μας έχουν τεράστιο και αποφασιστικό μέρος στη διαμόρφωση της ταυτότητας με την οποία γεννηθήκαμε. Αν υπάρξει η όποια πρόσμιξη των δύο, το αποτέλεσμα μόνο εξαιρετικά ενδιαφέρον μπορεί να είναι και δείχνει την πορεία και την ηθική που έχει επιλέξει ο καθένας, παντελώς ασχέτου γεωγραφίας».

Στη μάχη του Διαδικτύου

Ο Vassilikos σχολιάζει τις μεταβληθείσες επικοινωνιακές δομές που διαπλάθονται μέσω του διαδικτύου, καθώς και τη σχέση καλλιτέχνη και κοινού. «Το διαδίκτυο, ιδίως την τελευταία πενταετία, έχει επιτρέψει και ίσως ακόμα προωθήσει μία πιο άμεση και 'ανθρώπινη' πλευρά του καλλιτέχνη», σημειώνει. «Μπορεί πια μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μιλάει άμεσα στο κοινό του, τη στιγμή που θα επιλέξει, αναπτύσσοντας ακόμα και διάλογο», καταλήγει.

Εν αντιθέσει με τον Vassiliko, ο κ. Νταλάρας εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με τις επιρροές του διαδικτύου στο χώρο της μουσικής, κάνοντας λόγο για «κακή ποιότητα μέσα από τον καταιγισμό πληροφοριών στο διαδίκτυο, των εκτελέσεων», ως ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος αναγνωρίζει την αξία της ενημέρωσης των φίλων της μουσικής«ιδιαίτερα μέσα από το διαδίκτυο, γιατί η μουσική έχει μια αξία την οποία οφείλουμε να συνεκτιμούμε όλοι».

Πληροφορίες «Ρεμπέτικο unplugged»

Γιώργος Νταλάρας

Ρεμπέτικα στον Κήπο του Μεγάρου

Συμμετέχει ο τραγουδιστής και μουσικός Βασίλης Κορακάκης

Επιμέλεια: Γιώργος Νταλάρας, Γιώργος Παπαχριστούδης

Παρασκευή 4 Ιουλίου στις 21:00

Πληροφορίες στο 210-7282333

Πληροφορίες - Sunday Cloudy Sunday - Vassilikos

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014

Συμμετέχουν η Δήμητρα Γαλάνη και η Eλευθερία Αρβανιτάκη

Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Ιουλίου

στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Παλαιά Επίδαυρος, Αργολίδα

Μουσικοί: Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος (πλήκτρα), Πέτρος Βουδούρης (πλήκτρα), Νίκος Μαυρίδης (βιολί, βιόλα), Ιάσωνας Ζούμπος (ντραμς, κρουστά)

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Βουδαντάς

Επιμέλεια Φώτων και προβολών: Phil Hills

Video Art: Σοφία Στεργιοπούλου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos