×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Επιλεκτικές ευαισθησίες στη σκιά της Ακρόπολης

12 Ιουλίου 2014 12:46
Είναι γνωστό πως μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις! Η συγκεκριμένη, όμως, αξίζει πολύ περισσότερες και ας μου επιτραπεί να γράψω εγώ τις 458 πρώτες.
Στη φωτογραφία βλέπουμε την οδό Προπυλαίων, κάτω από το Ηρώδειο, το απόγευμα της 5ης Ιουνίου 2014. Η Τροχαία έχει ήδη ενημερώσει τους οδηγούς των σταθμευμένων οχημάτων να τα απομακρύνουν λόγω προγραμματισμένης επίσκεψης επισήμων στην περιοχή. Εχουν ευαισθητοποιηθεί όλοι, πλην δύο. Ετσι επεμβαίνει γερανός, ο οποίος όμως απομακρύνει μόνο το ένα από τα εναπομείναντα αυτοκίνητα. Στην εύλογη απορία μου γιατί αυτή την εξαίρεση, ο επικεφαλής του περιπολικού, επωνύμως, δήλωσε ότι το αυτοκίνητο της φωτογραφίας έχει μείνει από μπαταρία, γι' αυτό δεν μπορεί να το μετακινήσει και πως για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των υψηλών επισκεπτών έφερε ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και έλεγξε το όχημα!

Ειλικρινά δεν γνώριζα ότι ο γερανός δεν μπορεί να μετακινήσει αυτοκίνητο που στερείται φορτισμένης μπαταρίας. Μάλιστα, αφελώς, πίστευα πως είναι μία από τις ζητούμενες δυνατότητές του. Ακόμη δεν ήξερα πως η Τροχαία διαθέτει τόσο εύκολα σκύλους για τέτοιες, έκτακτες περιπτώσεις και θαύμασα την ταχύτητα λήψης αποφάσεων και δράσης. Αυτό που γνωρίζω, όμως, πολύ καλά είναι πως το συγκεκριμένο όχημα το οποίο δεν μετακινήθηκε αποτελεί μέρος ενός στόλου 5 αυτοκινήτων και 4 μηχανών συνταξιούχου αστυνομικού, που διατηρεί παρακείμενο κατάστημα τουριστικών ειδών. Ο ρόλος τους δεν είναι άλλος από το να καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο (τα περισσότερα των οποίων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας) κατά τέτοιο τρόπο ώστε μετακινώντας και αντικαθιστώντας τα με κώνους, να προσεγγίζουν το κατάστημα, κατά παραγγελία (και επ'αμοιβή), τουριστικά πούλμαν.

Αυτή η πρακτική είναι γνωστή, τη συναντάμε, άλλωστε, σε όλη τη χώρα. Δύσκολο το έργο της Τροχαίας και της Αστυνομίας, δεν διαφωνώ. Πολλές και μεγάλες οι επιτυχίες τους, αλλά μήπως επιτέλους πρέπει, αντί να δαιμονοποιούμε μόνο τη «μεγάλη διαπλοκή και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα», να κοιτάξουμε προσεκτικά και χωρίς κόμπλεξ πιο κάτω, στους μικρούς και πολλούς; Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια που γίνεται για τον τουρισμό, δεν αντιλέγω. Ομως, εγώ και οι τουρίστες καθημερινά βλέπουμε αυτήν την γκρίζα τριτοκοσμική πλευρά του. Να κυνηγήσουμε ανελέητα τα ηχηρά ονόματα της λίστας Λαγκάρντ, ναι συμφωνώ, όμως αντιλαμβανόμαστε πως στη σκιά της αδρανοποιείται, ελαφρά τη καρδία, σειρά νόμων και διατάξεων, χάνεται δημόσιο χρήμα, πλήττεται ο υγιής ανταγωνισμός;

Εκείνες τις μέρες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους νεοορκισθέντες υπουργούς να ξαναδώσουν την ελπίδα στον κόσμο, να βελτιωθεί η καθημερινότητα. Θέλω να πιστεύω πως εννοεί και την αποκατάσταση της ισονομίας και του αισθήματος δικαίου σε όλες τους τις εκφάνσεις. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη για να πιστέψουμε στο μέλλον αυτού του τόπου.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και σας υπόσχομαι στην επόμενη επίσκεψη επισήμων στη γειτονιά μου, να επικαλεστώ και εγώ βλάβη στη μπαταρία του αυτοκινήτου μου, ώστε να απαθανατίσω τον αστυνομικό σκύλο σε δράση και να πειστούμε όλοι πως, ναι, πράγματι υπάρχει... και να μην κολαζόμαστε!

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos