Εργοστάσιο τεχνών και ανάπτυξης στη Θήρα

15 Ιουλίου 2014 11:23
Μέσα από τη γη, την ιστορία και τους ανθρώπους της Σαντορίνης γεννήθηκε το Εργοστάσιο Τεχνών.
Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στη Βλυχάδα, εκεί όπου ανάβει πλέον τα φώτα κάθε βράδυ σαν μία μεγάλη αχιβάδα, «ανοικτή για μια συνομιλία ανάμεσα στον ελληνικό πολιτισμό και τον διεθνή τουρισμό». Η οικογένεια Νομικού, που παρέδωσε στην κοινωνία του νησιού και τους ανθρώπους της τέχνης αυτό το εργοτάξιο ιδεών με τη διεθνή επωνυμία Santorini Arts Factory (SAF), ανακαίνισε πλήρως το παλιό βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας παραγωγής ντομάτας «Δ. Νομικός» με τη βοήθεια και τη σωρευμένη γνώση των μαστόρων της περιοχής. Εγινε ένας πλήρης μικρόκοσμος με προοπτική μεγάλης ανάπτυξης.

Αν σταθείς στο κέντρο του SAF, στη σκιά του φουγάρου-τοτέμ, που συμβολικά ξανακάπνισε τη βραδιά των εγκαινίων, με όλο το νησί και τις αρχές να δίνουν τον τόνο μιας γιορτής, έχεις την αίσθηση της δυνατότητας αυτού του «εργοστασίου τεχνών». Από τη μία πλευρά, έχεις το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», με όλες τις μηχανές διατηρημένες (με σημαντική συμβολή των Ηλία Βλαβιανού και Ηλία Τρίγκα) και με την κουλτούρα της μικρόκαρπης ντόπιας ντομάτας στο επίκεντρο. Και από την άλλη, έχεις τις αίθουσες τέχνης, αχανείς, με σταυροθόλια να κλείνουν μέσα τη δροσιά και το μυστήριο.

Εκεί παρουσιάζεται η αρθρωτή έκθεση «White, Grey and a Little Red» που επιμελήθηκε η Ιρις Κρητικού. Γκρίζα πέτρα, λευκό των Κυκλάδων και του κύματος και μια πινελιά από το ντοματάκι της Σαντορίνης, σαν συμβολικός ορισμός του τίτλου, οι εκθέσεις οργανώνουν οπτικά την προσέγγιση της Ιριδας Κρητικού που μεταχειρίστηκε τον χώρο «σαν ναό». Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής έφερε στο νησί κορυφαία έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, τα περισσότερα νέες δημιουργίες. Είδαμε έργα του Γιάννη Αδαμάκου, του Παναγιώτη Μπελντέκου, του Ανδρέα Γεωργιάδη, του Γιώργου Σαλταφέρου, του Γιώργου Σαμψωνίδη, του Μιχάλη Μαδένη, του Αγγελου Αντωνόπουλου, του Δημήτρη Ανδρεαδάκη, τις εγκαταστάσεις της Εφης Φουρίκη, όλα έργα υψηλού επιπέδου σε διάλογο καλλιτεχνικής έντασης.

Δύο βραχίονες της έκθεσης εκτείνονται αυτόνομα. Ο ένας φιλοξενεί τις φωτογραφίες του J. Joshua Garrick «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος», η γνωστή έκθεση που παρουσιάστηκε και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εδώ με μοναδική λάμψη από το φυσικό φως της Σαντορίνης. Και ο άλλος βραχίονας παρουσιάζει το πολύ ιδιαίτερο πρότζεκτ του γλύπτη Στέλιου Παναγιωτόπουλου «Το πλοίο Νεράιδα», που αξιοποίησε, με επανάχρηση, εξαρτήματα του θρυλικού πλοίου της οικογενείας Λάτση.

Ολα αυτά, μαζί με το γεμάτο πρωτότυπες δημιουργίες art shop, συμβαίνουν απέναντι από το Βιομηχανικό Μουσείο και περιμετρικά του τεράστιου ελεύθερου χώρου που σαν αίθριο θα φιλοξενεί τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα φροντίζουν ως καλλιτεχνική διεύθυνση η Βάνη Νομικού και ο Κωνσταντίνος Σακκάς. Το Σαββατοκύριακο σε αυτόν τον μαγικό χώρο θα παρουσιαστεί «Ο Ελλην Βρυκόλαξ», η θεατρική παράσταση που εμπνεύστηκε ο πολυτάλαντος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ντέλλας.

Για την οικογένεια Νομικού, τα αδέλφια Δημήτρη, Μάριο και Πέτρο και τη μητέρα τους Ρένα, το Εργοστάσιο Τεχνών είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου, αλλά και μία πρόταση για την ανάπτυξη του νησιού σε ένα προνομιούχο σημείο κοντά στο Ακρωτήρι.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos