Οι Ελληνες λυρικοί στα θέατρα του κόσμο

10 Σεπτεμβρίου 2014 18:29

Σε μια ανοδική στιγμή για τους Ελληνες λυρικούς καλλιτέχνες, η συναυλία που διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο στις 21 Σεπτεμβρίου (για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας») αποκτά

ένα συμβολικό χαρακτήρα διόλου τυχαίο. Το Γκαλά Οπερας στο Ηρώδειο θα συγκεντρώσει κορυφαίους μονωδούς, ανάμεσά τους και ονόματα που κάνουν διεθνή καριέρα, όπως ο βαρύτονος Αρης Αργύρης, η σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου και η Ελληνοαυστραλή σοπράνο Ελενα Ξανθουδάκη.

Ολο και πιο συχνές είναι οι συνεργασίες Ελλήνων λυρικών ερμηνευτών με ξένες όπερες, γεγονός που δείχνει την παρουσία πολλών ταλέντων διεθνούς διαμετρήματος σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Λυρική Σκηνή προετοιμάζεται να μετακομίσει στη νέα Οπερα. Η μεταστέγαση θα ρίξει προβολείς σε έναν νέο διεθνή πόλο και θα πυκνώσει τις ανταλλαγές και την κινητικότητα. Η Αθήνα για πρώτη φορά στην ιστορία της θα αποκτήσει υποδομή για όπερα που θα είναι στην ανώτατη διεθνή κατηγορία, μια εξέλιξη που θα έχει ασφαλώς αντανάκλαση και στις παραγωγές αλλά και στους ίδιους τους καλλιτέχνες. Με όλες τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται μια τέτοια μεταβολή.

Δίκτυο συνεργασιών

Αυτή τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, μεγάλος αριθμός Ελλήνων λυρικών καλλιτεχνών έχει υπογράψει για εμφανίσεις σε κορυφαία θέατρα και παραγωγές κύρους. Αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις, οι οποίες είναι ενδεικτικές της δυναμικής. Ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, σταθερός πλέον με διεθνή καριέρα, θα εμφανιστεί φέτος στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου («Ριγολέτος»), στο Fenice της Βενετίας («Τραβιάτα» ως Ζερμόν και «Οθέλλος» ως Ιάγος), στην Οπερα της Στουτγάρδης και στη Βαλένθια («Ναμπούκο»).

Η σοπράνο κολορατούρα Βασιλική Καραγιάννη θα τραγουδήσει στη Βασιλική Οπερα της Κοπεγχάγης («Μαγικός Αυλός» ως Βασίλισσα της Νύχτας, ρόλος που της ταιριάζει απόλυτα) και η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου θα εμφανιστεί στη Μετροπόλιταν («Μποέμ» ως Μουζέτα) και στο Σαν Ντιέγκο («Ντον Τζοβάνι» ως Ντόνα Ελβίρα).

Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος έχει πυκνό πρόγραμμα στη Γαλλία (άμεσα συμμετέχει στη «Λα Μποέμ» στο Παρίσι) και ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης έχει εμφανίσεις στο Θέατρο Ρεάλ της Μαδρίτης («Γάμοι του Φίγκαρο», Ντόκτορ Μπαρτόλο) και στο Αμστερνταμ («Ριγολέτος», Μοντερόνε). Ο βαρύτονος Αρης Αργύρης, που κάνει καριέρα στο εξωτερικό και θα συμμετάσχει στο Γκαλά Οπερας στις 21 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, έχει προγραμματισμένες εμφανίσεις στο Τελ Αβίβ («Κάρμεν», Εσκαμίγιο), στη Βέρνη («Σαλώμη»), στη Δρέσδη («Κουρέας της Σεβίλλης», Φίγκαρο) και στην Οπερα La Monnaie των Βρυξελλών («Ελιξίριο του Ερωτα», Μπελκόρε). Η σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου, που πρόσφατα την απολαύσαμε στον ρόλο της Δυσδαιμόνας στον «Οθέλλο» στο Ηρώδειο, θα τραγουδήσει τον ρόλο της «Μαντάμα Μπατερφλάι» στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, στην Κρατική Οπερα του Αμβούργου και στην Οπερα του Σίδνεϊ.

Η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, που ήταν στον πολύ τιμητικό τελικό στον διαγωνισμό Operalia που διοργανώνει ο Πλάθιντο Ντομίνγκο στις ΗΠΑ, θα τραγουδήσει τον απαιτητικό ρόλο της Βασίλισσας της Νύχτας στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, στο Ντύσελντορφ, στο Μπάρι και στη Δρέσδη. Η μεσόφωνος Μαίρη-Ελεν Νέζη θα είναι και πάλι στην παραγωγή της Καμεράτας (Armonia Atenea), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, στην παραγωγή της όπερας του Hasse «Σιρόης», που τώρα παρουσιάζεται στη Βασιλική Οπερα των Βερσαλλιών (Νοέμβριος). Η παράσταση είχε κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής και είχε αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Αργότερα, η Μαίρη-Ελεν Νέζη θα εμφανιστεί ως Πηνελόπη στην όπερα του Μοντεβέρντι «Η επιστροφή του Οδυσσέα» που θα ανεβεί στη Βοστώνη.

Ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός θα τραγουδήσει στην παραγωγή με τις όπερες του Ραχμάνινοφ (Rachmaninov Troika) στην Οπερα La Monnaie των Βρυξελλών. Και ο ανερχόμενος βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης, με τη στόφα και αυτός του πρωταγωνιστή, έχει προγραμματισμένες εμφανίσεις στο Κόμο και στην Πάβια («Ντον Τζοβάνι» στον ομώνυμο ρόλο) καθώς και στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου στην παραγωγή της «Τραβιάτα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos