Η «νέα» Αρχελάου προκαλεί αμηχανία

20 Σεπτεμβρίου 2014 11:53

«Ψυρρή θα γίνουμε...» σκωπτικά ανέφερε πρόσφατα κάτοικος εδώ και 30 χρόνια στην οδό Αρχελάου στο Παγκράτι. Οταν προ τριετίας δημιουργήθηκε το πρώτο καφέ

στον κεντρικό δρόμο του Παγκρατίου, οι εντυπώσεις ήταν θετικές, καθώς οι κάτοικοι της γειτονιάς το είδαν σαν έναν ακόμη ευχάριστο χώρο χαλάρωσης δίπλα τους. Τρία χρόνια μετά, τα «ναι μεν αλλά...» των κατοίκων πληθαίνουν, όσο αυξάνεται ο αριθμός των νέων χώρων εστίασης και διασκέδασης στη γειτονιά.

Ειδικότερα, μετά το άνοιγμα του πρώτου καφέ-μπαρ στη μέση της οδού Αρχελάου, στον δρόμο προστέθηκαν δύο ακόμη καφέ και ένα εστιατόριο, ενώ το νέο τοπίο συμπληρώνουν και δύο εστιατόρια/ μπαρ-καφέ που άρχισαν να λειτουργούν στην οδό Αριανού, κάθετη της Αρχελάου.

Η άνθηση αυτή γρήγορα κέρδισε τους κατοίκους της γειτονιάς, που είδαν τις επιλογές τους για καφέ, ποτό ή φαγητό όλες τις ώρες της ημέρας να ανανεώνονται και να εμπλουτίζονται. Και αυτό διότι, ας μην ξεχνάμε, πολύ κοντά στους νέους χώρους εστίασης και διασκέδασης υπάρχει η πλατεία Προσκόπων με τα γνωστά εστιατόρια και μπαρ, η οποία είχε γίνει διάσημη και από τον Μάνο Χατζιδάκη που ήταν κάτοικος της ευρύτερης περιοχής.

Οι κάτοικοι πρώτοι «αγκάλιασαν» την αλλαγή στην Αρχελάου και για έναν επιπλέον λόγο: υπηρετεί τη νέα τάση διασκέδασης εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς οι νέοι χώροι προσφέρουν τη δυνατότητα για χαλαρή, ποιοτική και ταυτόχρονα οικονομική έξοδο, και κοντά στο σπίτι. Μάλιστα, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μπαρ/καφέ/εστιατορίων της Αρχελάου είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους είτε είναι κάτοικοι του Παγκρατίου ή έχουν σχέση χρόνων με τη γειτονιά. Ετσι, γρήγορα το νέο μαθεύτηκε. Η «νέα» Αρχελάου άρχισε να κερδίζει και Αθηναίους από άλλες περιοχές της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Είδαμε, λοιπόν, να συρρέουν –κάθε ώρα της ημέρας και κυρίως το βράδυ– άτομα όλων των ηλικιών από τα διάφορα προάστια, καθώς και πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής και της εγχώριας σόου μπιζ.

Εχει όμως η –υπερφορτωμένη από οχήματα των κατοίκων της– γειτονιά του Παγκρατίου τους χώρους στάθμευσης για να υποδεχτεί αυτούς τους εποχούμενους επισκέπτες; Μήπως υπάρχουν παραβάσεις κατάληψης κοινόχρηστων χωρών από τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης; Προκύπτουν οχλήσεις λόγω θορύβου; Τα ίδια ερωτήματα διατυπώνουν πια αρκετοί κάτοικοι της γειτονιάς, όμως οι έως τώρα αντιδράσεις είναι λίγες αλλά υπαρκτές, με οχλήσεις στις δημοτικές υπηρεσίες. Τις επιβεβαιώνουν και τα αρμόδια στελέχη του Δήμου Αθηναίων, τα οποία πάντως δηλώνουν στην «Κ» –και μάλλον δικαιολογημένα– αδυναμία παρέμβασης λόγω της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αστυνομία στελεχώνεται από 95 άτομα αρμόδια για τα 7 δημοτικά διαμερίσματα. Εκτός των διαμαρτυριών στον δήμο, υπήρξαν και μεμονωμένες λεκτικές διαμαρτυρίες προς ορισμένους ιδιοκτήτες για κατάχρηση του πεζοδρομίου.

Πρόσφατα, μάλιστα, οι κάτοικοι της γειτονιάς διαπίστωσαν τις εργασίες για τη δημιουργία ενός νέου εστιατορίου-μπαρ στην οδό Αρχελάου, ενώ άρχισαν να συζητούν και τις πληροφορίες για ανάλογα σχέδια σε δύο μικρούς ισόγειους χώρους που έως τώρα ήταν ξενοίκιαστοι. Ο ένας χώρος θα μετατραπεί σε καφέ, ο δεύτερος σε μεζεδοπωλείο-καφενείο. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, στην οδό Αρχελάου –έναν δρόμο περίπου χιλίων μέτρων– η πλειονότητα των καταστημάτων θα είναι μπαρ, εστιατόρια και καφέ.

Θα καταλήξει, λοιπόν, η Αρχελάου σε ένα «νέο Ψυρρή», όπως απεφάνθη ο κάτοικος; Ή μήπως η νέα ταυτότητα της οδού θα ταιριάζει περισσότερο στην Εμμανουήλ Μπενάκη των Εξαρχείων, όπου τα ισόγεια των πολυκατοικιών πέριξ της πλατείας έχουν δοθεί κυρίως για εστιατόρια και μπαρ; Ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος πίσω από το νέο τοπίο της οδού Αρχελάου; Οι κάτοικοι επιθυμούν η γειτονιά τους να αποκτήσει μια νέα ζωή, όπως αυτή που θα της «προσφέρουν» οι επισκέπτες των μπαρ; Ή μήπως, εάν λάβουμε υπ' όψιν την άλλη πλευρά, είναι υπερβολικές οι ανησυχίες των κατοίκων; Ερωτήματα που πρέπει να προβληματίσουν τη Δημοτική Αρχή, τους κατοίκους της γειτονιάς αλλά και τους νυν και τους επίδοξους ιδιοκτήτες των χώρων διασκέδασης και εστίασης. Ακόμη κι αν ο χαρακτήρας του Παγκρατίου δεν επιτρέπει τη δημιουργία πολλών τέτοιων χώρων επειδή κυριαρχούν οι κατοικίες, η ήπια ανάπτυξη εντός των κατοικημένων περιοχών είναι αυτή που πάντα βρίσκει περισσότερους φίλους και όχι οι ακρότητες.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos