Φιλοσοφία και τεχνικός πολιτισμός στο Μπενάκη

03 Οκτωβρίου 2014 10:54

Με τον αινιγματικό τίτλο «Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα» η νέα έκθεση που άνοιξε χθες στο κτίριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, είναι

το αποτέλεσμα της δουλειάς του αρχιτέκτονα και εικαστικού Ζήση Κοτιώνη. Ο υπότιτλος «Γενεαλογίες της τεχνικής» προσεγγίζει λίγο βαθύτερα το θέμα το οποίο έχει να κάνει με τα στοιχεία (και αναπόφευκτα) τα κατάλοιπα του τεχνικού πολιτισμού που έχει αναπτυχθεί από τον άνθρωπο.

Με αφετηρία και πηγή έμπνευσης τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, ο καλλιτέχνης ξεκίνησε μια περιπλάνηση στην ύπαιθρο αφιερωμένη στην παρατήρηση της φύσης ως ανθρώπινης πλέον κατασκευής. Τα κτίρια, οι δρόμοι, τα νταμάρια και κάθε είδους κατασκευή και χρησιμοποιημένο αντικείμενο συνθέτουν ένα τοπίο απόλυτα επηρεασμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως μας εξήγησε ο κ. Κοτιώνης. Το ενδιαφέρον είναι πως η ιδέα αυτή συναντάται ήδη στη σκέψη αρχαίων φιλοσόφων όπως ο Αναξίμανδρος, ο οποίος φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον κόσμο με όρους ανθρώπινων κατασκευών.

Εκείνη λοιπόν η εν σπέρματι σκέψη καθοδηγεί εδώ τον καλλιτέχνη, ο οποίος συγκεντρώνει κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του διάφορα αντικείμενα, προϊόντα της τεχνικής που βρίσκει κατά κανόνα παρατημένα στην ύπαιθρο. Παλιά ή και αρχαία κεραμικά υπολείμματα, σύνεργα αλιείας, αγροτικά εργαλεία, βιομηχανικά κατάλοιπα και διάφορα άλλα εκθέτονται ομαδοποιημένα, σύμφωνα με τις αναφορές και σε διάλογο με τα κείμενα των Προσωκρατικών.

Ταυτόχρονα η ιδέα της ανακατανομής των υλικών συνδέεται και ενισχύεται μέσω του συγκλονιστικού γεγονότος του μεγάλου σεισμού στην Ιαπωνία και της διαρροής του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα που ακολούθησε. Το κλειστό ώς τότε, ελεγχόμενο σύστημα της «φυσικής» διαδικασίας της πυρηνικής σχάσης διαχύθηκε καταστροφικά στο εξωτερικό περιβάλλον της γης, προσφέροντας έτσι την «απόλυτη» εικόνα ενός φυσικού τοπίου καθορισμένο από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Τα διάφορα αντικείμενα της έκθεσης συνοδεύονται από προβολές σύντομων κλιπ, οι οποίες εικονίζουν στιγμιότυπα τόσο από την αναζήτηση στην ύπαιθρο όσο και από τα γεγονότα της Φουκουσίμα. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 16 Νοεμβρίου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos