Στη Λυρική πλέον το Γκραν Πρι «Κάλλας»

20 Οκτωβρίου 2014 19:21

Επειτα από δύο χρόνια απουσίας το διεθνές «Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας» πραγματοποιήθηκε και πάλι χάρη στη στήριξη του ΕΣΠΑ, στις ενέργειες του ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» αλλά και χάρη στην ευγενική στήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η τελική βραδιά του 38ου τελικού πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ολύμπια. Τους οκτώ φιναλίστ συνόδευσε η Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τον αρχιμουσικό Λουκά Καρυτινό σε ένα ρεπερτόριο με σημαντική ποικιλία, που περιλάμβανε άριες από το ιταλικό, γαλλικό και γερμανικό ρεπερτόριο.

Ισχυρή ήταν για ακόμα μία χρονιά η παρουσία τραγουδιστών από την Κορέα. Αρτια προετοιμασμένοι, με ομοιογενείς, ισχυρές, αξιόπιστες φωνές και καλή τεχνική δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να ερμηνεύσουν έναν ρόλο τουλάχιστον αξιοπρεπώς. Αυτονόητα ξεχωρίζουν εκείνοι οι οποίοι, επιπλέον, διαθέτουν αίσθηση της μουσικότητας της γλώσσας στην οποία τραγουδούν και γνώση του ύφους της μουσικής που ερμηνεύουν. Αυτή ήταν η περίπτωση του βαθύφωνου Τζιζάνγκ Ριου, ο οποίος επέλεξε να αποδώσει μία δραματική και μία κωμική άρια, από τον «Ντον Κάρλος» του Βέρντι και από τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Ροσίνι, αντίστοιχα. Η επιτυχία και στις δύο, του απέφερε το μεγάλο βραβείο στους άνδρες. Αφησε στη δεύτερη θέση τον πολύ καλό συμπατριώτη του βαρύτονο Κιουμπόνγκ Λι και στην τρίτη έναν τενόρο, τον επίσης Κορεάτη Γιόχαν Κιμ, ο οποίος διέθετε μεν άνεση στις ψηλές νότες για την άρια του Τόνιο από την «Κόρη του συντάγματος» του Ντονιτζέτι, αλλά υπολειπόταν σε ό,τι αφορούσε τη μουσικότητα και το ύφος.

Στις γυναίκες ξεχώρισε εύκολα η Βραζιλιάνα Λιουντμίλα Μιράντα Μπάουερφελντ. Η ισχυρή λυρική φωνή της απέδωσε με εντυπωσιακή άνεση και μουσικότητα τη μεγάλη σκηνή της Βιολέτας από την «Τραβιάτα» του Βέρντι, σκιάζοντας τη μάλλον αδιάφορη ερμηνεία μιας άριας από τους «Γάμους του Φίγκαρο», που προηγήθηκε. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην Κορεάτισσα μεσόφωνο Εουν-Κιονγκ Λιμ, ενώ το τρίτο απέσπασε η Ελληνίδα Νίνα Κουφοχρήστου, η οποία με την εύθραυστη αλλά ασφαλή φωνή της ερμήνευσε εντυπωσιακά ένα απόσπασμα από την απαιτητική άρια της Τζερμπινέτας, από την «Αριάδνη στη Νάξο» του Ρίχαρντ Στράους.

Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν σε δύο ακόμα υψιφώνους, την Ελληνίδα Αννα Στυλιανάκη και τη Ρουμάνα Ιούλια Σούρντου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos