«Να ανοίξει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης»

21 Οκτωβρίου 2014 12:19

Ανάμεσα στην ψυχολογική φόρτιση και την ψύχραιμη διατύπωση των απόψεών της, η Αννα Καφέτση επιχείρησε χθες στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, να δώσει απαντήσεις

στα κρίσιμα ερωτήματα: Γιατί δεν έχει ακόμα ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρά το ότι το κτίριο είναι έτοιμο; Ποιος έχει το βάρος της κωλυσιεργίας; Πότε εντέλει θα είναι όλα έτοιμα για τα εγκαίνιά του; Τι θα συμβεί αν συνεχιστεί η ανοιχτή ρήξη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος;

Επιστολή

Υπενθυμίζουμε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, μια επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας από το Δ.Σ. του Ιδρύματος (χωρίς ωστόσο να φαίνεται ονομαστικά ποια από τα μέλη του την υπογράφουν) επιρρίπτει στην ιδρυτική διευθύντρια την ευθύνη της μη ανάθεσης των απαραίτητων μελετών, που θα έβαζαν το μουσείο στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του στο Φιξ. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι εκείνη αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του Δ.Σ. αφήνοντας αιχμές ότι δεν είναι συνεργάσιμη και ότι ενεργεί αυθαίρετα και αυταρχικά. Η επιστολή καταλόγιζε επίσης στη διευθύντρια ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων του μουσείου είναι καταγεγραμμένο στο Γενικό Βιβλίο Εισαγωγής Εργων με μολύβι.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτουν προβλήματα ανάμεσα στο Δ.Σ. (με μέλη του παρόντος αλλά και μέλη των προηγούμενων) και στην Αννα Καφέτση. Ομως ποτέ μέχρι τώρα η σύγκρουση δεν είχε φτάσει σε τέτοια κορύφωση. Χθες, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Σοφία Στάικου. Το υπουργείο Πολιτισμού, ο καθ' ύλην αρμόδιος φορέας, δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής στο θέμα, το οποίο αντιμετωπίζεται ως εσωτερική σύγκρουση αν και ο κ. Τασούλας έχει δηλώσει στην «Κ» στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι θα παρέμβει «όχι ως διαιτητής αλλά λύνοντας τον γόρδιο δεσμό».

Δράση, τώρα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης και δημοσιογράφους, η Αννα Καφέτση (που έδειχνε στην αρχή τουλάχιστον ψυχολογικά καταβεβλημένη) παρουσίασε τα δικά της επιχειρήματα. Υπογράμμισε ότι από την πλευρά της έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ανοίξει επιτέλους το μουσείο.

Πρόκειται για την ανάθεση του δευτέρου σταδίου της οριστικής μουσειογραφικής μελέτης και των λοιπών επικαιροποιημένων μουσειολογικών μελετών του κτιρίου αλλά και τη σύσταση μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την απορρόφηση και διαχείριση της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί η προμήθεια του τεχνολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Μαζί με την προσωρινή παραλαβή του κτιρίου, αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση των υπηρεσιών, του προσωπικού και των μονίμων συλλογών στο νέο Φιξ.

Η ιδρυτική διευθύντρια ζήτησε από την πολιτεία να δράσει τώρα. Είπε ότι ο λόγος για τον οποίον δεν έχουν προχωρήσει όλα αυτά, δεν είναι ο οικονομικός (μιας και οι μελετητές έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη δουλειά, ζητώντας ελάχιστα χρήματα, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού προσφέρθηκε να δώσει 180.000 ευρώ για τη διευθέτηση ορισμένων οικονομικών θεμάτων) αλλά τα συνεχή προσκόμματα που φέρνει το Δ.Σ. με νομικίστικα και γραφειοκρατικά προσχήματα.

Παρά τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, απέφυγε να στραφεί εναντίον συγκεκριμένων μελών του Δ.Σ. και να αναφερθεί σε ονόματα. Επίσης δεν δήλωσε ποια είναι τα σχέδιά της στην περίπτωση που δεν αντικατασταθεί το Δ.Σ., με το οποίο έχει διαρραγεί κάθε σχέση εμπιστοσύνης. «Εγώ είμαι εδώ και κοιτάζω τη δουλειά μου» ήταν η απάντησή της.

Η Αννα Καφέτση μίλησε και για το νομικό πλαίσιο που καθορίζει επακριβώς τις αρμοδιότητες της διευθύντριας και του Δ.Σ. -δηλαδή των δύο διοικητικών οργάνων- επισημαίνοντας ότι με μια τροπολογία του 2008 ψαλιδίστηκε η εξουσία του διευθυντή, ο οποίος έχει εισηγητικά καθήκοντα στο Δ.Σ και παρίσταται στις συνεδριάσεις. Τόνισε πως όταν με το καλό ανοίξει το μουσείο, τότε θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του.

Η Αννα Καφέτση διευκρίνισε, πάντως, ότι αν γίνουν από σήμερα κιόλας όλες οι προαναφερθείσες απαραίτητες κινήσεις, τότε μπορεί το μουσείο να ανοίξει τις πόρτες του και το πρώτο δίμηνο του 2015. Από εκεί και πέρα, για να μπορέσει να λειτουργήσει, θα πρέπει να δεχθεί επιχορήγηση της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos