Φαληρικός Ορμος: θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία;

06 Δεκεμβρίου 2014 14:29

Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι τα έργα της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου δεν εντάσσονται κατά την παρούσα φάση και μέχρι τα μέσα του επομένου έτους στο πρόγραμμα της κοινοτικής χρηματοδότησης

αποτελεί δυσμενή εξέλιξη για την έκβαση ενός πολυετούς στόχου. Αυτό το γεγονός, ωστόσο, δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Υποχρεώνει, αντίθετα, σε μεγάλη και συντονισμένη κινητοποίηση της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, ώστε να διασφαλιστούν οι αναλογούντες εθνικοί πόροι και να υποστηριχθεί η σημασία του έργου ενώπιον των αρμοδίων κοινοτικών οργάνων.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου αποτελεί ίσως τον κυριότερο στόχο του Δήμου Καλλιθέας κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα χρόνων. Στον πιο πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο δήμο της χώρας, με αυτό τον στόχο συνδέονται η επανασύνδεση της πόλης με τη θάλασσα, η αντιπλημμυρική προστασία των Τζιτζιφιών, η αύξηση των πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών, η δημιουργία νέων και αναγκαίων χώρων αναψυχής.

Το μόνο υπαρκτό σχέδιο της ανάπλασης είναι αυτό του οποίου η τύχη διακυβεύεται αυτόν τον καιρό. Διατυπώνοντας και ορισμένες επιμέρους παρατηρήσεις, το δημοτικό συμβούλιο της Καλλιθέας είχε το 2013 (απόφαση 127/10.4.2013) τοποθετηθεί επ' αυτού:

«Η συζητούμενη μελέτη θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό δύο συντρέχουσες και αμοιβαίως συναρτώμενες συνθήκες:

α) Από τον βαθμό, κατά τον οποίον τείνει προς την ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, εντός του ισχύοντος και διαμορφουμένου νομικού πλαισίου, προκειμένου να αναστραφεί η απομόνωση της Αθήνας από το παραλιακό της μέτωπο και να ενισχυθούν η αισθητική αναβάθμιση και η δημόσια χρήση του, οι οποίες εισήχθησαν από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και

β) Από τον βαθμό, κατά τον οποίο αυτός ο υπερτοπικής σημασίας στόχος ενσωματώνει κατά την υλοποίησή του την επίλυση πολυετών προβλημάτων της Καλλιθέας.

Ο Δήμος Καλλιθέας εκτιμά πως η μελέτη ανταποκρίνεται στον στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργική και φυσική συνέχεια της πόλης προς τη θάλασσα, με τη δημιουργία πάρκου με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και αναψυχής, εντός των οποίων διαμορφώνονται οι όροι φιλοξενίας πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων. Το σύνολο της περιοχής αναβαθμίζεται, ενώ δημιουργείται ενιαίος χώρος με ελεύθερη πρόσβαση, ο οποίος διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου».

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου πρέπει συνεπώς να υλοποιηθεί. Στις συνθήκες της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης και του εξαιρετικά ρευστού πολιτικού περιβάλλοντος δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είναι η τελευταία ευκαιρία. Θα χαθεί;

Η αναστολή της κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου προκαλεί ανησυχίες ως προς τη μελλοντική διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του. Ωστόσο, αυτός δεν κατοχυρώνεται από τη δημοσιοϋπαλληλική φύση του φορέα διαχείρισης. Το κύριο πρόβλημα ως προς την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και τη χρήση του βρίσκεται στην κατοχύρωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την υλοποίηση του έργου. Διότι η συντήρησή του δεν μπορεί να αφεθεί ούτε στην κερδοσκοπική νοοτροπία των μικρών ή μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων ούτε στην επανάπαυση επί των (ανυπάρκτων) πόρων του κρατικού προϋπολογισμού. Μόνο η Αυτοδιοίκηση μπορεί να εγγυηθεί την αναγκαία ισορροπία, έχοντας αποφασιστικές αρμοδιότητες στον φορέα διαχείρισης. Για τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν όροι. Αλλά δεν υπάρχει άλλη εκδοχή.

Η μελέτη βιωσιμότητας του έργου πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το δημοκρατικό της περιεχόμενο να αποτελέσει νέο, ισχυρό όπλο για την κοινοτική υποστήριξη.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και η αξιοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου με τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» συνθέτουν στόχους εμπεδωμένους στη συνείδηση των πολιτών. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Τώρα. Δεν είναι ορατή καμία άλλη ευκαιρία.

* Ο κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος Καλλιθέας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos