Ενα στολίδι της Μυτιλήνης θα ανακτήσει την αίγλη του

25 Δεκεμβρίου 2014 14:23

Κάποτε ήταν ένα από τα στολίδια της Μυτιλήνης. Στις καλές του εποχές είχε φιλοξενήσει βασιλείς, πολιτικούς ηγέτες και ανθρώπους των Γραμμάτων. Το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς

παραμένει κλειστό από το 1982, διατηρώντας όμως, έστω και ερειπωμένο, την αίσθηση της αρχικής του αίγλης. Η μεταβίβασή του για 30 χρόνια στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γεννά ελπίδες για τη διάσωσή του και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που το περιβάλλουν.

Το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς (Hotel Sarlidjé Palace) κτίστηκε στο χωριό Θερμή της Μυτιλήνης το 1909 σε σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων από τον Χασάν Εφέντη Μολλά Μουσταφά, έναν πλούσιο κάτοικο της περιοχής. «Την 1ην Μαΐου ήνοιξεν τας πύλας του εις το κοινόν το νεόδμητον Μέγα εν Θερμή Ξενοδοχείον. Δωμάτια ευάερα και ευήλια, επίπλωσις τελειοτάτη, τροφή άφθονος καθαρά και υγιεινή (...). Το Μέγα τούτο ξενοδοχείο θα καταστή βεβαίως το εντευκτήριο του καλού κόσμου της καθ' ημάς Ανατολής. Διότι κείται παρά τα θαυμαστά θερμά ύδατα της Θερμής, τα από των αρχαίων χρόνων ονομαστά δι' ιαματικάς ιδιότητας», αναφέρει η εφημερίδα Σάλπιγξ το 1910. Οπως σημειώνει, η τιμή του δωματίου με διατροφή ήταν «40 γρόσια κατ' άτομο και ημέραν».

Μετά την απελευθέρωση της Μυτιλήνης το 1912, το ξενοδοχείο φιλοξενεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, τον πρίγκιπα Παύλο και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, παραμένοντας σημείο αναφοράς στην περιοχή. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ξενοδοχείο και οι ιαματικές πηγές περνούν ως ανταλλάξιμα στο ελληνικό κράτος και στη συνέχεια, το 1925, στην Εθνική Τράπεζα. Παρά τη δύσκολη περίοδο, το ξενοδοχείο παραμένει σε λειτουργία. Το 1933 αγοράζεται σε δημοπρασία από το Ταμείο Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ). «Από τότε η πορεία του ήταν σταθερά καθοδική», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δημ. Καμμενής, πρώην δήμαρχος Θερμής και ένας από τους ανθρώπους που παλεύουν χρόνια για τη σωτηρία του ξενοδοχείου. «Το ξενοδοχείο λειτουργούσε μεν αλλά το ΤΣΑΥ δεν επένδυε για να διατηρήσει το υψηλό του επίπεδο. Το μόνο που έγινε ήταν κάποιες όχι και τόσο επιτυχημένες επεκτάσεις στα 1950». Παρ' όλα αυτά, λόγω της παλαιάς του αίγλης συνέχισε να έλκει σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Στρατής Μυριβήλης κ.ά.

Τελικά, το ξενοδοχείο έκλεισε το 1982. «Τα τελευταία χρόνια έπαθε ζημιά η στέγη, με αποτέλεσμα να μπαίνει νερό στο κτίριο και να επιταχύνει την καταστροφή του», λέει ο κ. Καμμενής. «Πριν από δύο μήνες ήρθε στο νησί από την Κωνσταντινούπολη η δισέγγονη του αρχικού ιδιοκτήτη του, η κ. Μουνιρέ Αρικόλ, το είδε και δάκρυσε. "Γιατί το έχετε αφήσει έτσι", μας ρωτούσε». Το Σάββατο, μέσα στον ορυμαγδό των αντιπεριβαλλοντικών τροπολογιών σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, ψηφίστηκε και η ρύθμιση που αφορούσε τη μεταβίβαση, για 30 χρόνια, του Σάρλιτζα Παλλάς και των ιαματικών πηγών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. «Θα αναζητήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για την αποκατάστασή του», λέει η περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου.

Ιαματικές πηγές

«Παράλληλα θα ξεκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία πιστοποίησης των ιαματικών πηγών. Η Μυτιλήνη, η Λήμνος, η Χίος και η Ικαρία έχουν ιαματικές πηγές αναξιοποίητες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ιαματικών πηγών με σημείο αναφοράς το Σάρλιτζα Παλλάς». «Σήμερα το νερό, θερμοκρασίας 40 βαθμών, χύνεται στη θάλασσα. Ενα ξενοδοχείο στολίδι έχει γίνει ερείπιο. Αν αυτό δεν είναι κρίμα, τότε τι είναι», λέει ο κ. Καμμενής.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos