Αγνωστοι θησαυροί από το «Αθέατο Μουσείο»

14 Ιανουαρίου 2015 17:33

Αυτό ακριβώς θέλει το κοινό από το πρώτο μουσείο της χώρας. Γρήγορα αντανακλαστικά, ιδέες, εξωστρέφεια και να γνωρίσει τους αθέατους θησαυρούς του.

Μια μουσειακή εμπειρία που μπορεί να δώσει καλύτερα απ' οποιοδήποτε άλλο μουσείο το Εθνικό Αρχαιολογικό, προβάλλοντας τις αρχαιότητες που κρύβονται σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα κάτω από τις πολύβουες αίθουσες και δεν έχουν εκτεθεί ξανά. Και δεν είναι λίγες: πάνω από 200.000 αντικείμενα, οργανωμένα κατά είδος, υλικό και προέλευση υπολογίζονται ότι περιμένουν στις αποθήκες.

Την αρχή την έκανε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα του Βωμού το «Δαχτυλίδι του Θησέα», εγκαινιάζοντας τη δράση το «Αθέατο Μουσείο». Επιλεγμένα έργα που θα βγαίνουν στο φως κάθε δύο μήνες από τις αποθήκες. Αλλωστε, η νέα διευθύντριά του η κ. Μαρία Λαγογιάννη σκοπεύει «το μουσείο αυτό, να είναι το μουσείο σας». Κι όσο κι αν σε μας φαίνεται εύκολη υπόθεση η δίμηνη δράση, δεν είναι απλή. «Κάθε αντικείμενο βγαίνοντας από τις αποθήκες χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση. Είναι σαν να οργανώνουμε μίνι περιοδικές εκθέσεις».

«Αίτημα φιλίας»

Επιχειρεί λοιπόν μια νέα αρχή, παλεύοντας με τους γνώριμους δαίμονες των μουσείων (έλλειψη προσωπικού, κονδυλίων), κάνοντας «αίτημα φιλίας» σε όλους και ειδικότερα στο κοινό της Αθήνας, όχι μέσω του facebook αλλά μιας πρωτότυπης δράσης.

Οι «ματιές στο αθέατο» όπως λέει στην «Κ», είναι για να μάθουν κι άλλοι να θυμηθούν την ιστορία αυτού του ιστορικού πολιτιστικού οργανισμού που συμβαδίζει με τις σημαντικότερες στιγμές της ίδρυσης του ελληνικού κράτους.

Αν και μικρό το πρώτο έκθεμα εντυπωσίασε προχθές. Αλλωστε το δαχτυλίδι του Θησέα, μυκηναϊκό σφραγιστικό που απεικονίζει σκηνή Ταυροκαθαψίων και βρέθηκε τυχαία μέσα στα χώματα από τις εκσκαφικές εργασίες στον Βράχο της Ακρόπολης τη δεκαετία του 1950, έχει πολλά να «διηγηθεί». Ανήκε σε Μυκηναίους άρχοντες της Αθήνας, σχετίζεται με τους μύθους της πόλης και τον Θησέα τον πρώτο της βασιλιά, και βρέθηκε σε χαλάσματα.

Δύο μήνες αργότερα μια σαρκοφάγος ιερής γάτας από τις αποθήκες της αιγυπτιακής συλλογής θα πάρει θέση στην αίθουσα του Βωμού. Ομως τα 149 χρόνια του μουσείου συμπίπτουν με δύο σημαντικές περιοδικές εκθέσεις.

Μια άλλη Αθήνα

Η πρώτη ετοιμάζεται για τον Απρίλιο σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων με θέμα τους περιηγητές της Αθήνας στον 17ο και στον 18ο αιώνα. «Θα δείξουμε μια άλλη Αθήνα όπως ήταν με εκδόσεις που μας δανείζει η Βουλή και επιλεγμένα έργα τέχνης». Αυτή που είδαν οι περιηγητές αλλά και τι δεν είδαν 30 χρόνια αργότερα στους χώρους που επισκέφθηκαν. «Μια προσφορά προς τους Αθηναίους τους οποίους θέλει να προσελκύσει το μουσείο για να αγαπήσουν πάλι την πόλη τους και να γνωρίσουν το παρελθόν της».

Εκθεση για τη μουσική

Το φθινόπωρο, η δεύτερη περιοδική έκθεση θα εστιάσει στη μουσική, συγκεκριμένα στα έγχορδα μουσικά όργανα που συνδέονται με τον θεό Απόλλωνα και ειδικότερα τη λύρα. Συγχρόνως όμως θα παρουσιαστεί μια πειραματική προσέγγιση του ήχου και των τεχνικών παιξίματός της. Ο στόχος είναι να συνεχιστεί και ο θεσμός των πρωινών συναυλιών που απολαμβάνουν οι επισκέπτες. Αλλωστε, και το προχθεσινό κάλεσμα του μουσείου και των Φίλων του που το υποστηρίζουν δυναμικά, συνοδεύτηκε από πρωτότυπους αρχαίους ελληνικούς ύμνους (Νίκος Ξανθούλης, Οδυσσέας Κορέλης, Αντώνης Μανιάς, Βαγγέλης Νίνα).

Στα σχέδια και η αναβάθμιση της ιστοσελίδας (www.namuseum.gr), ενώ το ημερολόγιο του 2015 που παρουσίασε η πρόεδρος της Εταιρείας των Φίλων του Μουσείου κ. Ευθαλία Μπαρμπάτη Βάρτσου με φωτογραφίες από το αρχείο, πολλά ενδιαφέροντα κείμενα για την ιστορία, τις συλλογές του, τη συντήρηση και την έρευνα, καθρεφτίζουν τη σημασία του.

Επιθυμία όλων είναι οι 450.000 επισκέπτες της περυσινής χρονιάς να αυξηθούν. Το Εθνικό Αρχαιολογικό είναι από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου με ζηλευτές συλλογές στις οποίες εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο. Αλλά δυστυχώς ασφυκτιούν στα 9.500 τ.μ. που είναι οι εκθεσιακοί του χώροι. Οσα σχέδια και εξαγγελίες κι αν έγιναν για την επέκτασή του έμειναν στο συρτάρι. Οι άνθρωποί του προσπαθούν με πολλά ερευνητικά προγράμματα (285 πραγματοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία), αλλά δεν αρκεί. Για να γίνει μέρος της καθημερινότητας του κοινού, να αφουγκραστούν οι επισκέπτες την ιστορία του πρέπει να ανοίγουν κι όλες οι αίθουσές του. Ευθύνη της πολιτείας, αλλιώς θα παραμένει ένα «πληγωμένο» μουσείο.

Δεν είναι το μόνο με κλειστές αίθουσες τον χειμώνα. «Για λόγους ασφαλείας» λένε οι άνθρωποί του που εργάζονται σκληρά: «Προέχει η ασφάλειά του και δεν θα είμαστε σοβαροί αν δεν μπορούμε να τη διασφαλίσουμε».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos