×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Βία και συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη

02 Ιουνίου 2014 10:00

Σε εφαρμογή ξανά το δόγμα Ερντογάν στην πλατεία Ταξίμ

Πάνοπλοι αστυνομικοί, εξοπλισμένοι με αντλίες νερού, κλομπ, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και... άνωθεν εντολές επιτίθενται με βιαιότητα εναντίον των διαδηλωτών.

Αλλους τους ποδοπατούν, άλλους τους ρίχνουν αιμόφυρτους στο έδαφος κι άλλους τους σέρνουν σιδηροδέσμιους σε κλούβες. Από την αστυνομική μανία δεν γλιτώνουν ούτε παιδιά, νεαρές κοπέλες και άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν το Σάββατο σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα σοκάρουν. Δυστυχώς, ωστόσο, τις έχουμε ξαναδεί πολλάκις τον τελευταίο χρόνο στην Τουρκία.

Η επέτειος της συμπλήρωσης ενός έτους από τη έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πέρυσι το καλοκαίρι στο πάρκο Γκεζί και στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης έμελλε να πέσει... θύμα αστυνομικής βίας. Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φροντίσει άλλωστε να δώσει «ελευθέρας» στην αστυνομία, διατάσσοντάς τη να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο», προκειμένου να διαλύσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο.

Και τεθωρακισμένα

Περίπου 25.000 αστυνομικοί συνεπικουρούμενοι από τεθωρακισμένα, ελικόπτερα και περί τα 50 υδροφόρα οχήματα-αύρες είχαν πάρει θέσεις μάχη στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης με αποστολή να διαλύσουν κάθε πορεία προς την πλατεία Ταξίμ. Οπερ και εγένετο. Οι μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που αψήφησαν την εντολή Ερντογάν για απαγόρευση των συγκεντρώσεων βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αστυνομικό μένος.

Ο απολογισμός του Σαββάτου κάνει λόγο για τουλάχιστον 83 συλληφθέντες και περίπου 14 τραυματίες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αγκυρα. Σε μια από τις σκηνές που έκαναν τον γύρο του κόσμου εμφανίζεται ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής του διαμερίσματος Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο εντάσσεται η πλατεία Ταξίμ, να συλλαμβάνει δύο μικρά παιδιά και να τα σέρνει από τον... γιακά. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και χθες σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Οι εικόνες βίας, οι οποίες επαναλαμβάνονται με ανησυχητική συχνότητα τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία, προκάλεσαν φυσικά αντιδράσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη συμπεριφορά της αστυνομίας και εγείρει «σοβαρές ανησυχίες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Τουρκία.

Είναι πολλές πάντως οι οργανώσεις εντός και εκτός Τουρκίας που καταγγέλλουν πως ο Ερντογάν έγινε ακόμη περισσότερο αυταρχικός, επιθετικός και αδιάλλακτος τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή μετά τα επεισόδια σε Γκεζί και Ταξίμ. Η νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές έμελλε στην πορεία να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του Ερντογάν, ο οποίος επιμένει να αποκηρύσσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ως «απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από ξένες δυνάμεις». Το ανησυχητικότερο είναι πως ο λαός της Τουρκίας δείχνει (σε ποσοστό 60%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MetroPOLL) να συμφωνεί με τον Ερντογάν.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία τουλάχιστον 12 άτομα σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία (μεταξύ αυτών και ένας 14χρονος).

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos