×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μουντιάλ με... απεργιακή σάμπα

06 Ιουνίου 2014 09:21

Με απεργίες, διαδηλώσεις κατά της σπατάλης για την προετοιμασία και με ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών θα υποδεχτούν οι Βραζιλιάνοι το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αν και η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ μόλις λίγες ημέρες πριν από τη σέντρα αποφάσισε να μιλήσει για όσα της καταλογίζονται, δεν φαίνεται να μπορεί να εξωραΐσει την εικόνα μιας χώρας γεμάτης από αντιθέσεις και σοβαρά προβλήματα.

Η πρόεδρος της χώρας, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στους ξένους ανταποκριτές και δημοσιογράφους, ανέφερε: «Υπάρχει ένα ανεξήγητα κακό χιούμορ με τη Βραζιλία. Υπάρχουν αρκετές παρεξηγήσεις για τη διοργάνωση των αγώνων, τις οποίες εκμεταλλεύεται η αντιπολίτευση».

Η Ντίλμα Ρούσεφ μίλησε συγκεκριμένα για τις καθυστερήσεις των έργων, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις καθώς και για το θέμα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη Ρούσεφ, συνολικά το τελευταίο διάστημα έχουν επενδυθεί στη χώρα 63 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων μόνο τα 4 δισεκατομμύρια έχουν δοθεί για το Μουντιάλ και τα υπόλοιπα έχουν δοθεί για τη Βραζιλία γενικά.

Το κόστος του Παγκοσμίου Κυπέλλου γενικά έχει υπολογιστεί στα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό το γεγονός έχει πυροδοτήσει τεράστιες διαδηλώσεις (και χθες σημειώθηκαν τέτοιες σε πολλές πόλεις) που συχνά καταλήγουν σε βίαια επεισόδια με την αστυνομία.

Αιτήματα

Οι διαδηλωτές ζητούν, αντί τα δισεκατομμύρια να πηγαίνουν σε στάδια και υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο, να πηγαίνουν σε υποδομές για τους πολίτες και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Βραζιλιάνων, όπου περίπου 31 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δράττοντας την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενοι το κύμα πίεσης προς την κυβέρνηση, καθώς και το γεγονός ότι η ίδια η πρόεδρος ανέφερε ότι αρκετά δισεκατομμύρια πηγαίνουν για τη Βραζιλία, οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο κήρυξαν απεργία διαρκείας από χθες αφού δεν κατέληξαν σε συμφωνία με τη διοίκησή της για αυξήσεις μισθού που ζητούν. Η απεργία ξεκινάει ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ.

Διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης της εταιρείας CET και των εργαζομένων κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την προσφορά της διοίκησης η οποία προέβλεπε αυξήσεις μισθών κατά 8,7%.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους ζητούσαν αρκετά μεγαλύτερες αυξήσεις και είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν μονοψήφιο ποσοστό αύξησης.

Οπως ανέφερε στις σχετικές του δηλώσεις ο επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων του μετρό Αλτίνο ντος Πρασέρες: «Εάν υπάρχουν λεφτά για στάδια, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για τις δημόσιες συγκοινωνίες;».

Παράλληλα διάφορα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συντονισμένες ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε καταστήματα και τουριστικές επιχειρήσεις εν όψει του Μουντιάλ σε μια προσπάθεια η διοργάνωση όντως να καταστεί επικερδής για τους μικροεπιχειρηματίες και τους πολίτες της χώρας.

ΠΡΟΦΙΛ

Η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Εκταση 8,5 εκατ. τετρ. χλμ.

Πληθυσμός 201.032.714

ΑΕΠ 2,573 τρισ. δολάρια. Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 12.528 δολάρια

Εισαγωγές 256 δισ. δολάρια

Εξαγωγές 238,8 δισ. δολάρια

Εξωτερικό χρέος 397,5 δισ.

Δημόσιο χρέος 54,9% του ΑΕΠ. Η Βραζιλία είναι η 7η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ως προς το ΑΕΠ αλλά και ως προς την αγοραστική δύναμη. Ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έρχεται 53η.

Πληθυσμός κάτω από το όριο της φτώχειας: 31 εκατομμύρια

Κόστος mundial: 11,5 δισ. δολάρια

Πληθωρισμός: 5,91%

Ανεργία: 4,3%

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos