×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Απόβαση των ηγετών σε... νέο πεδίο μάχης

06 Ιουνίου 2014 09:27

Θα είναι όλοι τους σήμερα εκεί για να τιμήσουν σε πνεύμα (φαινομενικής) ενότητας και ομοψυχίας τη συμπλήρωση 70 ετών από την Απόβαση στη Νορμανδία («D-Day»).

Ηταν 6 Ιουνίου του 1944 όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εφόρμησαν στις ακτές της βόρειας Γαλλίας ξεκινώντας τη μάχη που έμελλε να «κερδίσει τον Β' Παγκόσμιο» και να οδηγήσει στην τελική στρατιωτική συντριβή του Τρίτου Ράιχ.

Πίσω στο σήμερα, ακριβώς 70 χρόνια μετά, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η βασίλισσα Ελισάβετ, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και άλλοι περίπου 13 ηγέτες κρατών θα βρεθούν στη Νορμανδία για να αποτίσουν φόρο τιμής στις ένδοξες εκείνες σελίδες της Ιστορίας που τους ενώνουν.

Οι σημερινοί εορτασμοί, ωστόσο, λαμβάνουν χώρα εν μέσω νέων αναζωπυρωμένων διχασμών με τους κεντρικούς πρωταγωνιστές να παίρνουν θέση ο ένας εναντίον του άλλου και όλοι εναντίον του Πούτιν.

Για τους Ομπάμα και Πούτιν θα είναι η πρώτη φορά που έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο μετά την κρίση στην Ουκρανία, ενώ το ίδιο ισχύει και για το δίδυμο Πούτιν - Ποροσένκο. Από την πλευρά του, ωστόσο, αν και «εξοστρακισμένος» από τους G8 (που έτσι έγιναν G7 και απειλούν τη Μόσχα με νέες «κυρώσεις»), ο Ρώσος πρόεδρος προσγειώθηκε χθες στη Γαλλία με διάθεση «να μιλήσει σε όλους», συμπεριλαμβανομένων των Ομπάμα και Ποροσένκο.

Οι ηγέτες της Δύσης καθώς και το Κίεβο κοντράρονται με τον Ρώσο πρόεδρο για την απόσχιση της Κριμαίας την οποία συνεχίζουν να μην αποδέχονται, ενώ παράλληλα επιρρίπτουν ευθύνες στη Μόσχα για το εμφυλιοπολεμικό χάος που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία.

Διαφωνίες

Οι δυτικοί ωστόσο δεν αποτελούν αρραγές μέτωπο καθώς κοντράρονται μεταξύ τους για άλλα θέματα. Ο Ομπάμα διαφωνεί ανοιχτά με την απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στην πώληση πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία. Ο λόγος για ένα ντιλ ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο οποίο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους επίσης Βρετανία και Πολωνία.

Ο Ολάντ από την πλευρά του έχει «πρόβλημα» με τις κινήσεις των αμερικανικών Αρχών ενάντια στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas. Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμο-μαμούθ ύψους 10 δισ. δολ. στον γαλλικό κολοσσό, τον οποίο κατηγορεί για πρακτικές παράκαμψης του αμερικανικού εμπάργκο σε Σουδάν, Ιράν και Συρία.

Αλλά και οι υπόλοιποι ηγέτες δεν έχουν τις καλύτερες μεταξύ τους σχέσεις. Η Μέρκελ και ο Κάμερον ήρθαν πρόσφατα στα μαχαίρια για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς το Λονδίνο κάνει «πόλεμο» ενάντια στην υποψηφιότητα Γιούνκερ την οποία στηρίζει η Μέρκελ.

Κατά τα λοιπά, Ομπάμα και Μέρκελ κοντράρονται για τις παρακολουθήσεις της NSA (το Βερολίνο ξεκινά επισήμως έρευνα για τους «κοριούς» στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου), ενώ από την άλλη ο Ολάντ δεν βλέπει θετικά την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Κομισιόν (μια υποψηφιότητα που επίσης φέρεται να προωθούσε η Μέρκελ).

Ολοι οι παραπάνω ηγέτες βρίσκονταν ήδη από χθες στη γαλλική πρωτεύουσα. «Ο ψυχρός πόλεμος ήρθε στο Παρίσι», σχολίαζε στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η γαλλική «Le Figaro». Σε ρόλο οικοδεσπότη, ο Φρανσουά Ολάντ παρέθεσε χωριστά δείπνα για τους Ομπάμα και Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος από τη μεριά του, είχε χθες κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κάμερον, ενώ για σήμερα έχει προγραμματισμένο ραντεβού και με τη Μέρκελ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: ΤΖΙΜ «ΠΙ ΓΟΥΙ» ΜΑΡΤΙΝ

Στα 93 του θα πέσει ξανά με αλεξίπτωτο

Τον Ιούνιο του 1944 ήταν 23 ετών και... προσγειωνόταν με το αλεξίπτωτό του πίσω από τις γραμμές του ναζιστικού εχθρού στο έδαφος της Γαλλίας, παίρνοντας μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας ως μέλος της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. Από τότε έχουν περάσει ακριβώς 70 χρόνια, μια ζωή ολόκληρη.

Κι όμως, εκείνος ο 23χρονος του 1944 ετοιμάζεται σήμερα να επαναλάβει το ίδιο ανδραγάθημα. Σε ηλικία 93 ετών πλέον, ο Αμερικανός Τζιμ «Πι Γουί» Μάρτιν θα ξαναπέσει με αλεξίπτωτο στη Νορμανδία στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 70 ετών από την απόβαση.

Αυτήν τη φορά βέβαια δεν θα το κάνει μόνος του αλλά με τη συνοδεία εκπαιδευτή (tandem).

«Με αναγκάζουν να πέσω με εκπαιδευτή. Ανησυχούν μήπως πάθω τίποτα αλλά εγώ τους λέω, μην ανησυχείτε. Ποια η διαφορά εάν χτυπήσω ή σκοτωθώ; Εχω ζήσει 93 χρόνια. Είχα μια καλή ζωή», σημειώνει σε συγκινητικό τόνο ο ίδιος ο Τζιμ Μάρτιν. Και μόνο το γεγονός βέβαια πως ένας 93χρονος πέφτει με αλεξίπτωτο αποτελεί είδηση, πολύ δε περισσότερο εάν πρόκειται για έναν από τους αλεξιπτωτιστές της απόβασης στη Νορμανδία.

Ο Τζιμ «Πι Γουί» Μάρτιν ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς που πολέμησαν στην Ευρώπη.

Κατετάγη εθελοντής στον στρατό σε ηλικία 21 ετών.

Εντάχθηκε στο 506ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών Πεζικού. Πολέμησε στη Νορμανδία, στην Ολλανδία (όπου τραυματίστηκε), στο Βέλγιο (στη θρυλική Μάχη των Αρδεννών) και στη Γερμανία.

«Θέλαμε να πέφτουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τα αεροπλάνα, γιατί αυτά γίνονταν στόχος πυρών και τυλίγονταν στις φλόγες», θυμάται ο ίδιος μιλώντας στο αμερικανικό CBSNews.

Η ιστορία του έχει γίνει μάλιστα βιβλίο αλλά και τηλεοπτική σειρά: η γνωστή και στην Ελλάδα «Band of Brothers» («Στην Πρώτη Γραμμή» ελληνιστί) με παραγωγό τον Τομ Χανκς.

Ωστόσο, ο ίδιος παρουσιάζεται... προσγειωμένος. «Ενα πράγμα θέλω να τονίσω με έμφαση: πως δεν ήμασταν ήρωες. Ηρωας είναι αυτός που δεν αναμένεται να κάνει κάτι. Εμείς είχαμε εκπαιδευτεί γι' αυτό», σημειώνει ο 93χρονος.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos