×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σε επιφυλακή για τρομοκρατία διεθνή αεροδρόμια

04 Ιουλίου 2014 11:26

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ίδρυση χαλιφάτου από τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS), που θεωρείται

από αναλυτές ως η σημαντικότερη εξέλιξη μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους εγκαινιάζοντας μια νέα, πιο επικίνδυνη εποχή για τη διεθνή τζιχάντ, η Δύση βρίσκεται σε συναγερμό για μια νέα 11η Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες της Ουάσιγκτον ότι τζιχαντιστές στη Συρία και την Υεμένη ετοιμάζουν μη ανιχνεύσιμες από τους ελέγχους ασφαλείας βόμβες, για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, οδήγησαν τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά αεροδρόμια σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας τους.

Απειλή

Η αμερικανική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας αναφερόμενη σε μια «τρέχουσα» και «αξιόπιστη» απειλή για επίθεση στις ΗΠΑ μέσω πτήσεων προερχόμενων από τη Γηραιά Ηπειρο ζήτησε να ισχύσουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Ηδη τους ελέγχους έχουν ενισχύσει βρετανικά και γερμανικά αεροδρόμια και μεταξύ των οδηγιών που έχουν δοθεί είναι ο διεξοδικός έλεγχος των παπουτσιών των επιβατών και των ηλεκτρονικών συσκευών που μεταφέρουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι συνεργαζόμενες οργανώσεις της Αλ Κάιντα στη Συρία και την Υεμένη συνεργάζονται για τον σχεδιασμό βομβών μη ανιχνεύσιμων από τους απλούς ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.


Ακόμη η Ουάσιγκτον κάλεσε χθες τους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια προς την Ουγκάντα λόγω «συγκεκριμένης απειλής» επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο το βράδυ της Πέμπτης.

Εν τω μεταξύ συνελήφθη 19χρονη Αμερικανίδα στο Ντένβερ του Κολοράντο με την κατηγορία ότι παρείχε υλική υποστήριξη στους τζιχαντιστές της ISIS στη Συρία και ότι σχεδίαζε να εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Η υπόθεση της Σάνον Μορίν Κόνλεϊ δεν αποτελεί, ωστόσο, μεμονωμένο περιστατικό, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι στη Συρία έχουν στηθεί «κέντρα εκπαίδευσης» δυτικών τζιχαντιστών για να επιστρέψουν στις χώρες τους και να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Την ανησυχητική αυτή τάση που ακολουθούν χιλιάδες νέοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν επισημάνει και οι βρετανικές Αρχές αλλά και άλλα κράτη. Μόλις τον περασμένο μήνα η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα επιλέγει και εκπαιδεύει νέους με μοναδικό σκοπό να εκτελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

«Στρατολογούν νεαρούς που είναι γλωσσικά συμβατοί με τις χώρες-στόχους και που είναι ψυχολογικά οι πιο κατάλληλοι να αφομοιωθούν στις δυτικές κοινωνίες», είχε αναφέρει τον Ιούνιο ο επικεφαλής της Λοΐκ Γκαρνιέ, μη αποκλείοντας επίθεση σε γαλλικό έδαφος.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας είχαν αναφέρει πριν από μήνες ότι μέλη συμμοριών της Κοπεγχάγης στρατολογούνται για να συμμετάσχουν στην τζιχάντ στη Συρία, ενώ ο βελγικός Τύπος έχει αναφέρει ότι το Βέλγιο είναι από τους «βασικούς προμηθευτές» νέων για τον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Ισλαμιστές

Και οι ενδείξεις ότι οι ισλαμιστές αντάρτες σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Δύση δεν σταματούν εδώ.

Ενδεικτική των δυτικών βλέψεων της ISIS, της οργάνωσης που επελαύνει στο Ιράκ και διεκδικεί ηγετικό ρόλο μεταξύ των ισλαμιστών μετά την αναγγελία ίδρυσης χαλιφάτου, είναι και η μετονομασία του σε «Ισλαμικό Κράτος» (έχει αφαιρεθεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός «του Ιράκ και του Λεβάντε»).

Οπως και ο χάρτης-σοκ που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση, όπου δείχνει την πρόθεσή της για επέκταση του χαλιφάτου και σε ευρωπαϊκά εδάφη, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Για να μην αναφερθούμε στα «δυτικά» μέσα με τα οποία πολεμάει η ISIS στη Δύση, την προπαγάνδα με τη δημοσίευση «επαγγελματικών» βίντεο στο Twitter, ακόμα και με εφαρμογές για smartphones!

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos