×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μη δογματικός ο Aρχιεπίσκοπος Κολωνίας

12 Ιουλίου 2014 12:25

ΚΟΛΩΝΙΑ. Τον ρωμαιοκαθολικό καρδινάλιο του Βερολίνου, θεωρούμενο από τον γερμανικό Τύπο ως εκπρόσωπο της «νέας γενιάς» λιγότερο δογματικών αρχιερέων, διόρισε χθες Αρχιεπίσκοπο Κολωνίας ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η αρχιεπισκοπή της Κολωνίας είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη της Γερμανίας, ενώ ο καθεδρικός ναός της ρηνανικής πόλης θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Ο 58χρονος Ράινερ Μαρία Βέλκι χαρακτηρίζεται «τυπικό δείγμα της νέας γενιάς επισκόπων, που έχουν εγκαταλείψει τον δογματισμό και τη δυσθυμία, μιλώντας μόνο για έλεος, και εννοώντας όσα λένε. Είναι ανοιχτοί στους ανθρώπους, ακόμη και στους επικριτές τους. Παρ' όλα αυτά, παραμένουν θεολογικά συντηρητικοί», έγραφε χθες η βερολινέζικη Tagesspiegel. Ο Βέλκι γεννήθηκε στην Κολωνία, όπου υπηρέτησε τον απερχόμενο προκάτοχό του, τον ιδιαίτερα συντηρητικό καρδινάλιο Γιόακιμ Μάιζνερ. Το 2011, ο Βέλκι διορίστηκε Επίσκοπος Βερολίνου.

Κάποιοι διαφωνούσαν

Τις πρώτες ημέρες της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Βέλκι για τον θρόνο του Βερολίνου, ορισμένοι πολιτικοί και ρωμαιοκαθολικοί είχαν διαφωνήσει με τον διορισμό, υποστηρίζοντας ότι ο φερόμενος ως συντηρητικός Βέλκι ήταν ακατάλληλος για μία πόλη με μεγάλη ομοφυλοφιλική κοινότητα. Για να στηρίξουν τη διαφωνία τους, οι κύκλοι αυτοί είχαν επισημάνει παλαιότερες δηλώσεις του Βέλκι κατά των ομοφυλοφίλων, αλλά και το γεγονός ότι το διδακτορικό του προήλθε από καθολικό πανεπιστήμιο, προσκείμενο στην υπερσυντηρητική οργάνωση Opus Dei.

Ο Βέλκι εξέπληξε όμως τους πάντες αποδεχόμενος να συναντηθεί με εκπροσώπους της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, αλλά και με τις δηλώσεις του το 2012 με τις οποίες εξίσωνε ηθικά τα ομόφυλα με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Ο διορισμός του Βέλκι στην Κολωνία, καθώς και του εγνωσμένου μεταρρυθμιστή καρδινάλιου Ράινχαρτ Μαρξ στο Μόναχο -η δεύτερη σε μέγεθος και πλούτο αρχιεπισκοπή της χώρας- εντάσσονται στη στρατηγική ριζικής μεταρρύθμισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που έχει εγκαινιάσει ο Πάπας Φραγκίσκος.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos