Τραγωδία: Boeing της Malaysia Airlines συνετρίβη στην Ουκρανία - Νεκροί 300 επιβαίνοντες

17 Ιουλίου 2014 20:19

Μια νέα αεροπορική τραγωδία για τη Malaysia Airlines, μετά την εξαφάνιση του Boeing στον Ειρηνικό Ωκεανό, συνέβη σήμερα στην ανατολική Ουκρανία. Ενα αεροσκάφος Boeing-777 της εταιρείας, που εκτελούσε

πτήση από Αμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ, συνετρίβη λίγα χιλιόμετρα πριν τα σύνορα με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, νεκροί είναι οι 300 επιβαίνοντες. Εικόνες από βίντεο που τραβήχτηκε στην περιοχή δείχνουν μια στήλη καπνού να υψώνεται από το σημείο που κατέπεσε το επιβατικό αεροσκάφος.

Τραγωδία: Boeing της Malaysia Airlines συνετρίβη στην Ουκρανία - Νεκροί 300 επιβαίνοντες

Την είδηση μετέδωσε αρχικά το ρωσικό πρακτορείο Interfax και λίγη ώρα αργότερα επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, Αντόν Γκερασένκο, ο οποίος μετέφερε τη θλιβερή πληροφορία του θανάτου των 285 επιβατών και του 15μελούς πληρώματος του αεροσκάφους.

Ο Γκερασένκο διευκρίνησε ότι το αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στο Ντόνετσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών και κατηγόρησε τους αντάρτες ότι κατέρριψαν το Boeing με πύραυλο εδάφους-αέρος.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» απέκλεισαν οποιαδήποτε εμπλοκή των αυτονομιστών στο τραγικό συμβάν, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις αυτοάμυνας δεν διαθέτουν τέτοιου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό. Μάλιστα ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών υποστήριξε ότι το αεροσκάφος κατέρριψαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει το Κίεβο.

Τραγωδία: Boeing της Malaysia Airlines συνετρίβη στην Ουκρανία - Νεκροί 300 επιβαίνοντες

«Είναι το τρίτο περιστατικό τις τελευταίες ημέρες, μετά την κατάρριψη των αεροσκαφών An-26 και SU-25. Δεν αποκλείουμε και αυτό το αεροσκάφος να κατερρίφθη και τονίζουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια για να πλήξουν στόχους στον αέρα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της προεδρίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αντάρτες μπορεί να ευθύνονται για την αεροπορική τραγωδία.

Εκπρόσωποι των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών της Ουκρανίας περιέγραψαν φρικιαστικές σκηνές από τον τόπο του δυστυχήματος, λέγοντας ότι συντρίμια του αεροσκάφους βρίσκονται διάσπαρτα σε μια ακτίνα 15 χιλιόμετρων γύρω από το σημείο της συντριβής και ότι έχουν μετρήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 100 πτώματα.

Τραγωδία: Boeing της Malaysia Airlines συνετρίβη στην Ουκρανία - Νεκροί 300 επιβαίνοντες

Η εταιρεία Malaysia Airlines, με ανάρτηση, νωρίτερα, στο λογαριασμό της στο Twitter, είχε επιβεβαιώσει ότι έχασε την επαφή με την πτήση ΜΗ17 από Αμστερνταμ και ότι το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους εντοπίζεται εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου.

Σοκαρισμένος δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ. «Είμαι σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι ένα αεροσκάφος των MH συνετρίβη. Ξεκινάμε αμέσως έρευνα», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Τwitter.

Τραγωδία: Boeing της Malaysia Airlines συνετρίβη στην Ουκρανία - Νεκροί 300 επιβαίνοντες

Ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία καταρρίφθηκε. «Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι καταρρίφθηκε», ανέφερε ο Χισαμουντίν Χουσέιν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν λάβει εντολές να το ερευνήσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών επρόκειτο να εισέλθει στο ρωσικό εναέριο χώρο στις 5.20 το απόγευμα τοπική ώρα, ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι εκεί, δήλωσε πηγή της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας στο πρακτορείο Reuters.

Πρόσθεσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη 60 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα - εντός του εδάφους της Ουκρανίας - και συμπλήρωσε ότι είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ-Ουκρανίας, το οποίο επικαλείται Ουκρανό αξιωματούχο, το μαλαισιανό Boeing εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στα 10.000 μέτρα (33.000 πόδια), υψόμετρο που θεωρείται φυσιολογικό για τις πολιτικές πτήσεις.

Κατέπεσε στην περιοχή Τόρεζ, κοντά στο Σαχτιόρσκ, περίπου 40 χλμ από τα σύνορα με τη Ρωσία. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει αποτελέσει τις τελευταίες ημέρες πεδίο συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του στρατού της Ουκρανίας.

Έρευνα διέταξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, για την «αεροπορική καταστροφή», όπως τη χαρακτήρισε.

Νωρίτερα το Κίεβο είχε κατηγορήσει την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι κατέρριψε χθες ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25, το οποίο εκτελούσε «αποστολή στον εναέριο χώρο της (ανατολικής) Ουκρανίας». «Το αεροσκάφος μας κατερρίφθη, ο πιλότος κατάφερε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης.

Επίσης το Κίεβο είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κατέρριψε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-26, το οποίο συνετρίβη τη Δευτέρα όχι μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos