Κρούσμα πανούκλας στην Κίνα

24 Ιουλίου 2014 09:30

Επέστρεψε η βουβωνική πανώλη στην Κίνα, με αποτέλεσμα να «σφραγιστεί» μία ολόκληρη πόλη και 151 άτομα να τεθούν σε υποχρεωτικό

κατ' οίκον περιορισμό. Ολα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα όταν ένας άνδρας πέθανε προσβεβλημένος από πανούκλα, αναμετέδωσε χθες το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Ολοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ τριάντα χιλιάδες ψυχές που ζουν στην πόλη Γιουμέν της βορειοδυτικής επαρχίας Γκανζού δεν μπορούν πλέον να την εγκαταλείψουν, καθώς στην περίμετρό της έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα τα οποία εποπτεύουν αστυνομικοί που συμβουλεύουν όσους προσέρχονται στο σημείο να πάρουν εναλλακτικές οδούς, ανέφερε χθες η Κινεζική Κεντρική Τηλεόραση (CCTV), ενώ η «Λαϊκή Ημερησία» αναφέρει ότι έχουν δημιουργηθεί στην πόλη τέσσερις σταθμοί καραντίνας.

Το τριανταοκτάχρονο θύμα του λοιμώδους νοσήματος προσβλήθηκε από την ασθένεια όταν εντόπισε μία νεκρή μαρμότα, ένα είδος τρωκτικού, την οποία τεμάχισε και τάισε στον σκύλο του. Μερικές ώρες αργότερα παρουσίασε υψηλό πυρετό, διακομίστηκε στο νοσοκομείο της περιοχής, όπου κατέληξε. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της νοσοκομειακής μονάδας, ο άνδρας όταν έφτασε είχε ταχυκαρδία και σχεδόν αμέσως βρέθηκε σε κατάσταση σοκ. Μέχρι στιγμής, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί κατά πόσο έχουν προσβληθεί και άλλοι από τη βουβωνική πανώλη, αλλά η CCTV μετέδωσε ότι «τόσο οι κάτοικοι όσο και αυτοί που βρίσκονται σε καραντίνα βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση». Η πολιτεία που βρίσκεται αποκλεισμένη διαθέτει αρκετά τρόφιμα, ρύζι, αλεύρι και πετρέλαιο με τα οποία μπορεί να προμηθεύσει τους κατοίκους της.

Η βουβωνική πανώλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη γνωστή και ως «ο μαύρος θάνατος». Μια πολύ μεγάλη επιδημία στην Ευρώπη κατά τον 14ο αιώνα οδήγησε 25 εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο, ενώ πιο πρόσφατα μία επιδημία που ξεκίνησε από την Κίνα το 1860 έφτασε μέχρι το Χονγκ Κονγκ το 1894, προκαλώντας δέκα εκατομμύρια θανάτους, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ στην ιστοσελίδα του.

Πώς μεταδίδεται

Η βουβωνική πανώλη μεταδίδεται μεταξύ των τρωκτικών με τους ψύλλους, ενώ στους ανθρώπους μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου ψύλλου ή τον χειρισμό μολυσμένου ξενιστή. Οταν, όμως, φτάσει στους πνεύμονες, μεταδίδεται απευθείας με τον βήχα. Τα σύγχρονα αντιβιοτικά, όπως η στρεπτομυκίνη και οι τετρακυκλίνες, μπορούν να γιατρέψουν τους ασθενείς, αρκεί να χορηγηθούν έγκαιρα. Χωρίς θεραπεία οδηγεί στον θάνατο.

Σήμερα η βουβωνική πανώλη είναι σπάνια, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς. Εχουν καταγραφεί κρούσματα και στις δυτικές ΗΠΑ, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται σε Αφρική και Ασία. Πρόσφατα στη Μαδαγασκάρη καταγράφηκαν 60 θάνατοι. Το 2012 ένα άτομο πέθανε από βουβωνική πανώλη στο Λιτάνγκ της επαρχίας Σετσουάν.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos