ΚΟΣΜΟΣ 13:56 Νέα 24ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας κήρυξε η Χαμάς

27 Ιουλίου 2014 14:01
Οι ένοπλοι μαχητές της Χαμάς συμφώνησαν σε νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη ώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.
«Σε απάντηση στην παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία του Ιντ (σ.σ το Ιντ αλ Φιτρ σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού), συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων αντίστασης να υιοθετηθεί μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, που θα ξεκινήσει σήμερα από τις 14:00 μμ», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Ισραήλ, το οποίο νωρίτερα σήμερα έσπασε την 24ωρη εκεχειρία ύστερα από τη ρίψη ρουκετών από την Χαμάς στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ.

«Μετά τα αδιάλειπτα πυρά των ρουκετών από τη Χαμάς σε όλη τη διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε για το καλό του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, ο στρατός θα επαναλάβει άμεσα τις αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε μια ανακοίνωση του στρατού.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση αυτή, κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι άκουσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Νωρίτερα και παρά την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρία μονομερώς από το Ισραήλ ως τα μεσάνυχτα σήμερα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέες ρουκέτες ερίφθησαν από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Πέντε ρουκέτες έπληξαν το Ισραήλ στις περιοχές του Αστνόν και του Ασκελόν, στον νότο, ενώ δύο ακόμη αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, σημείωσε η ίδια πηγή.

Επιπλέον περίπου είκοσι ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί στη διάρκεια της νύχτας από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, στις οποίες ο στρατός απάντησε «με στοχευμένα πυρά του πυροβολικού».

Μεγάλη τρομοκρατική επίθεση σχεδίαζε η Χαμάς

Η Χαμάς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τις υπόγειες στοές της στη Λωρίδα της Γάζας για να εξαπολύσει μια «μεγάλη τρομοκρατική επίθεση» εναντίον του Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώτερους αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού οι οποίοι επισημαίνουν ότι 200 μαχητές της Χαμάς σκόπευαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ ταυτόχρονα από δεκάδες υπόγειες σήραγγες που καταλήγουν μέσα ή κοντά σε ισραηλινές συνοικίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς σκόπευε να εξαπολύσει την επίθεση αυτή στη διάρκεια του εβραϊκού νέου έτους, που φέτος γιορτάζεται στις 24-26 Σεπτεμβρίου, σημειώνει η Μααρίβ, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες προέρχονται από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης που συνελήφθησαν στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.

Προς το παρόν ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos