Νέο αίμα από τις ισραηλινές επιθέσεις-Αρνείται την αιχμαλωσία του στρατιώτη η Χαμάς

02 Αυγούστου 2014 12:19

Χωρίς τέλος μοιάζει ο εφιάλτης στη Γάζα με τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού να κλιμακώνονται και 107 Παλαιστινίους να έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες μετά την εξαφάνιση Ισραηλινού στρατιώτη που φέρεται να έχει αιχμαλωτιστεί.

Νέο αίμα από τις ισραηλινές επιθέσεις-Αρνείται την αιχμαλωσία του στρατιώτη η Χαμάς

Το Ισραήλ ανέφερε ότι ο 23χρονος ισραηλινός στρατιώτης Χαντάρ Γκόλντιν, αγνοείται από την Παρασκευή και πιστεύεται ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής από ενόπλους της Χαμάς.

Μάλιστα, κήρυξε εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα, τονίζοντας ότι η Χαμάς την παραβίασε λίγο αφότου τέθηκε σε εφαρμογή.

Η κατάπαυση πυρός διήρκεσε μόλις 90 λεπτά και το Ισραήλ επανέλαβε τους βομβαρδισμούς σκοτώνοντας τουλάχιστον 150 Παλαιστινίους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Ωστόσο, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς αρνείται ότι κρατά αιχμάλωτο των στρατιώτη, τονίζοντας ότι μπορεί να έχει σκοτωθεί.

Η αλ-Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι είχε συλλάβει τον αξιωματικό ή ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με την εξαφάνισή του. «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον Ισραηλινό στρατιώτη ούτε τις συνθήκες εξαφάνισής του» αναφέρει η ομάδα σε επιστολή που απέστειλε σε δημοσιογράφους.

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με άλλες δηλώσεις της αλ-Κασάμ όπου αναφερόταν ότι η ομάδα εικάζει πως ο στρατιώτης και οι απαγωγείς του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Έχουμε χάσει επαφή με την ομάδα των μαχητών που συμμετείχαν στην ενέδρα και πιστεύουμε ότι όλοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς», αναφέρει

σε άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επικαλούμενη δηλώσεις μελών της αλ-Κασάμ. «Εάν κατάφεραν να απαγάγουν τον στρατιώτη κατά τη διάρκεια της μάχης, τότε πιθανόν και αυτός να είναι νεκρός».

Η ανθρωπιστική εκεχειρία, στην οποία είχαν συμφωνήσει τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς, κατέρρευσε λιγότερο από τρεις ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ, ενώ τουλάχιστον 104 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Οι ισραηλινές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι στη Ράφα από χθες τα μεσάνυχτα. Ανάμεσα στα θύματα, τα 15 ανήκαν στην ίδια οικογένεια και πέντε από αυτά ήταν παιδιά, ηλικίας από 3 έως 12 ετών.

Από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.640 Παλαιστίνοι, κυρίως άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν χάσει τη ζωή τους 63 στρατιώτες και τρεις πολίτες.

Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Παλαιστινιακή Αρχή στέλνει αντιπροσωπεία της στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα τη Γάζας και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, παρά την κατάρρευση της εκεχειρίας, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Σαέμπ Ερεκάτ.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στην πόλη Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας, καθώς στρατιώτες αναζητούσαν έναν ισραηλινό αξιωματικό, ο οποίος εικάζεται ότι απήχθη.

«Ελπίζουμε πως ο υπουργός Κέρι θα πείσει το Ισραήλ να αποστείλει αντιπροσωπεία», δήλωσε ο Ερεκάτ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Θα πρέπει να μεταβούν στο Κάιρο και να θέσουν το ζήτημα», δήλωσε αναφερόμενος στις κατηγορίες του Ισραήλ σχετικά με την εξαφάνιση του στρατιώτη. «Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να δοθεί μία ευκαιρία στην εκεχειρία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είπε ότι έχει ζητήσει από το Κατάρ, που βρίσκονται κοντά στη Χαμάς, και την Τουρκία να συνδράμουν για την απελευθέρωση του στρατιώτη.

«Τους έχουμε ζητήσει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να γίνει ό,τι είναι δυνατο προκειμένου να επιστρέψει ο στρατιώτης αυτός. Αν όχι, ο κίνδυνος για συνέχιση της κλιμάκωσης που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες ζωών, είναι μεγάλος», δήλωσε ο Κέρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Χώρα του θα κάνει το καλύτερο για να βοηθήσει, αλλά αυτό προϋποθέτει μία εκεκειρία.

Και οι γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επέκρινε τη Χαμάς για την παραβίαση της εκεχειρίας και ζήτησε την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos