Ο Εμπολα αναστέλλει επαναπατρισμούς

23 Αυγούστου 2014 12:12

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και κάθε πτήση θα εξετάζεται ανάλογα με το πώς έχει εξελιχθεί η επιδημία». Με αυτά τα λόγια, πηγές της Frontex εξηγούν

στην «Κ» το πλαίσιο της απόφασης της ευρωπαϊκής οργάνωσης συνοριακής φύλαξης να αναστείλει επ' αόριστον τις πτήσεις επαναπατρισμού μεταναστών σε χώρες που πλήττονται από τον ιό του Εμπολα.

Από τις χώρες αυτές, μόνο μία –η Νιγηρία– αποτελεί προορισμό των πτήσεων που συνδιοργανώνει η Frontex σε συνεργασία με κράτη-μέλη της Ε.Ε. O διευθυντής της οργάνωσης Γκιλ Αρίας Φερνάντεζ σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Αυστρίας ακύρωσαν την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο πτήση για την αφρικανική χώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Frontex αναστέλλει πτήσεις προσωρινά προς συγκεκριμένους προορισμούς. Το έκανε προ μηνών με την Ουκρανία, καθώς και προ τετραετίας με το Πακιστάν, όταν η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είχε πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες.

Πέρυσι, από τα περίπου 160.000 άτομα τρίτων χωρών που επαναπατρίστηκαν από κράτη-μέλη της Ε.Ε., λιγότερα από 3.000 πέταξαν με πτήσεις στις οποίες είχε συμμετοχή η Frontex. Οι πτήσεις αυτές συντονίζονται κεντρικά από μία διοργανώτρια χώρα που αναλαμβάνει να μισθώσει το αεροπλάνο και να συνεννοηθεί με τις αρμόδιες αρχές στη χώρα προορισμού. H Frontex αναλαμβάνει την ενημέρωση άλλων κρατών-μέλων, που ενδεχομένως έχουν άτομα από τη συγκεκριμένη χώρα - προορισμό, τα οποία έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια νόμιμης παραμονής. Στη συνέχεια συντονίζει και συγχρηματοδοτεί τη μεταφορά των ατόμων αυτών ώστε να επιβιβαστούν στην πτήση.

Η οργάνωση συμμετείχε πέρυσι στον συντονισμό και τη χρηματοδότηση 39 πτήσεων προς 13 διαφορετικούς προορισμούς, με τις οποίες συνολικά επαναπατρίστηκαν 2.152 άτομα. Η Νιγηρία ήταν ο πιο «δημοφιλής» προορισμός (13 πτήσεις με 508 επαναπατρισθέντες). Η Ελλάδα έστειλε αλλοδαπούς προς απέλαση σε 11 από αυτές τις πτήσεις. Φέτος, ήταν η διοργανώτρια χώρα σε πτήση επαναπατρισμού προς το Πακιστάν.

Η μόνη χώρα μέχρι στιγμής που έχει λάβει σε εθνικό επίπεδο μέτρα αναστολής απελάσεων προς τη Νιγηρία, τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε –τις τέσσερις χώρες που μαστίζονται από τον Εμπολα μέχρι σήμερα– είναι η Αυστρία. Στην Ελλάδα, το υπουργείο Εσωτερικών, που κρίνει αιτήσεις για άδειες παραμονής, δεν έχει εκδώσει κάποια εγκύκλιο για αναστολή απελάσεων προς τις συγκεκριμένες χώρες σε περιπτώσεις αρνητικών αποφάσεων. Αντίστοιχα, η Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει λάβει ανάλογη οδηγία από την πολιτική ηγεσία.

Σημειώνεται ότι οι μετανάστες από τις συγκεκριμένες χώρες της Δυτικής Αφρικής προς την Ευρώπη τείνουν, για γεωγραφικούς λόγους, να συγκεντρώνονται περισσότερο στα κράτη-μέλη της Νοτιοδυτικής Ευρώπης παρά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, άδεια διαμονής στην Ελλάδα έχουν σήμερα 1.703 Νιγηριανοί, 123 άτομα από τη Σιέρα Λεόνε, 27 άτομα από τη Γουινέα και 5 άτομα από τη Λιβερία.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos