Ο ιερός σκοπός και οι μόδες της μιας εβδομάδας

30 Αυγούστου 2014 11:31

Εκτός από τις μάχες στο Ιράκ και τις εξελίξεις στη Γάζα –τα σοβαρά δηλαδή– η εβδομάδα που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε και από ένα ρεσιτάλ παγκόσμιου μπουγελώματος.

Το πασίγνωστο πλέον «Ice-bucket challenge», τα βίντεο του οποίου έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, είναι η τελευταία τάση των social media ανά την υφήλιο. Η υπόθεση απλή: όποιος αποφασίσει να δεχτεί το «challenge», την πρόκληση δηλαδή, πρέπει να περιχύσει μπροστά στην κάμερα τον εαυτό του με έναν κουβά παγωμένο νερό και στη συνέχεια να υποδείξει τρεις νέους υποψηφίους για να κάνουν το ίδιο. Δεν πρόκειται βέβαια για ένα άνευ ουσίας μπουγέλο. Η όλη διαδικασία γίνεται για να ενισχυθεί οικονομικά η έρευνα για την καταπολέμηση της ασθένειας του νευρικού συστήματος ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) με τους συμμετέχοντες να ανταποκρίνονται στην πρόκληση δίνοντας 10 δολάρια για την εκστρατεία, ή όχι, οπότε πρέπει να δώσουν 100 δολάρια. Ολα αυτά στη θεωρία φυσικά, αφού κανείς δεν ξέρει ποιος πραγματικά δωρίζει κάτι για την έρευνα και ποιος απλώς μπουγελώνεται δημοσίως για πλάκα...

Εκατοντάδες διασημότητες, κυρίως των τεχνών και του αθλητισμού, πήραν έως τώρα το «Ice-bucket challenge» ακολουθούμενοι αναπόφευκτα από εκατοντάδες χιλιάδες αυτή τη φορά, «άσημους» οι οποίοι αναπόφευκτα έσπευσαν να τους μιμηθούν, εμπνευσμένοι αναμφίβολα από την παγκόσμια μάχη κατά της ασθένειας. Κοροϊδεύουμε μάλλον τους εαυτούς μας. Ολες αυτές οι μόδες «της μιας βδομάδας» που κατακλύζουν συχνά-πυκνά τον παγκόσμιο ιστό γεννιούνται στην ουσία από την ίδια του τη δομή και απαντούν στην ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να ξεχωρίσει από το πλήθος, να κερδίσει τα δικά του λίγα δευτερόλεπτα διασημότητας. Και θα μου πείτε ωραία, τότε γιατί το κάνουν και οι ήδη διάσημοι; Γιατί γνωρίζουν καλά ότι για να παραμείνουν στην επικαιρότητα πρέπει να «ταΐσουν» όλον αυτό τον μηχανισμό των social media με την εικόνα τους όσο γίνεται περισσότερο. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η πατροπαράδοτη μόδα, η οποία ανέκαθεν μαζοποιούσε αντιδράσεις και συμπεριφορές με καλά ή άσχημα αποτελέσματα.

Ας μη γινόμαστε πικρόχολοι όμως. Ο αρχικός σκοπός είναι όντως σεβαστός και αξιέπαινος, και η όποια συνεισφορά σε αυτόν πολύτιμη. Το ίδιο ισχύει και για κάποιες προηγούμενες μόδες, όπως εκείνη των αθλητών για παράδειγμα που πριν από λίγο καιρό έτρωγαν μπανάνες on camera συντασσόμενοι στο πλευρό του συναθλητή τους που δέχτηκε ρατσιστική επίθεση.

Δυστυχώς, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο «αθώα». Θυμάστε το «Harlem Shake», εκείνο τον τρομερό χορό που εξασκούσαν όλοι ομαδικά για 2-3 βδομάδες πέρυσι τον Φεβρουάριο; Είχε γίνει φυσικά πάταγος παγκοσμίως, με εκατοντάδες εκατομμύρια views στο YouTube και το ομώνυμο τραγούδι να ακούγεται σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος. Μεγάλη κερδισμένη, φυσικά, η Google (της οποίας θυγατρική είναι και το YouTube) όπως και 2-3 άλλες εταιρείες, οι οποίες έσπευσαν να εξασφαλίσουν δικαιώματα για τους αριθμούς θέασης των βίντεο. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, πάντως, είναι ότι η μόδα, το «Internet Meme» όπως είναι ο ακριβής αγγλικός όρος, υποκινήθηκε κατά τις πρώτες μέρες της εξάπλωσης από συγκεκριμένους «σταρ» των social media όπως και από εταιρείες που εξειδικεύονται στο να βγάζουν χρήματα από τα βίντεο του YouTube. Οσο για τον Τζορτζ Μίλερ, τον νεαρό κωμικό που είχε την ιδέα και ανέβασε το πρώτο βίντεο του χορού, αυτός δεν πήρε ούτε δεκάρα...

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos