Βομβαρδίζουν θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία οι ΗΠΑ

23 Σεπτεμβρίου 2014 11:24

Τους πρώτους βομβαρδισμούς σε θέσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία πραγματοποιεί ο αμερικανικός στρατός σε συνεργασία με συμμαχικές του δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στον διεθνή συνασπισμό πραγματοποίησαν τουλάχιστον 50 αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στις επαρχίες Ράκα και Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποίησαν επίσης 22 επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και στην συριακή επαρχία Μπουκαμάλ, στη μεθόριο με το Ιράκ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη βορειοδυτική Συρία και κατά θέσεων του Μετώπου αλ-Νόσρα, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, στις επαρχίες του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 20 μαχητές σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές.

Οι στόχοι των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος επλήγησαν από αμερικανικούς πυραύλους τύπου Τόμαχοκ τους οποίους οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εκτόξευσαν από πολεμικά πλοία όπως ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Πηγή που μίλησε ζητώντας να τηρηθεί ο όρος της ανωνυμίας διευκρίνισε ότι οι πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύτηκαν από τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους τις αμερικανικές δυνάμεις ενίσχυσαν και αραβικά κράτη.

Όπως ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς στις επιθέσεις στο πλευρό των αμερικανών συμμετείχαν δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

Όπως έγινε γνωστό η απόφαση για τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιδρομών σε συριακό έδαφος ελήφθη λίγες ώρες πριν την έναρξη των επιχειρήσεων από την Κεντρική Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση και είχε την έγκριση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να αναφέρει ποιες περιοχές εντός της Συρίας επλήγησαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, χτυπήθηκε η περιοχή Ράγκα, η οποία χαρακτηρίζεται de facto ως το κέντρο της εξουσίας του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ.

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές κατά των ακραίων ισλαμιστών ήταν οι πρώτες που έγιναν σε έδαφος της Συρίας από τη στιγμή της ανακοίνωσης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις 10 Σεπτεμβρίου για την επέκταση των επιθέσεων κατά των ακραίων ισλαμιστών και εκτός Ιράκ.

Οι αεροπορικές επιδρομές σε συριακό έδαφος έγιναν δε λίγες ώρες πριν μεταβεί ο πρόεδρος Ομπάμα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα προσπαθήσει να συσπειρώσει περισσότερα έθνη στη συμμαχία που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τους τζιχαντιστές.

Οι αμερικανοί επιχειρούν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ από την 8η Αυγούστου σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών και να ανακαταλάβουν εδάφη που έχουν περάσει στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ η πιθανότητα οι αμερικανικές δυνάμεις να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους κατά των ισλαμιστών και στη Συρία εκτός από το Ιράκ είχε βρει την αντίδραση της Ρωσίας αλλά και του Ιράν.

Αλλά και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε αεροπορική επέμβαση εντός του συριακού εδάφους θα εκληφθεί από το καθεστώς του, ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας.

Πριν από την ανακοίνωση του Πενταγώνου, για τις εναέριες επιδρομές στη Συρία κατά των τζιχαντιστών ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν ότι οι πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας» όπως ανακοίνωσε ώρες νωρίτερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά της η Γαλλία συντάχθηκε στο πλευρό των αμερικανών συμμετέχοντας από την περασμένη Παρασκευή σε αεροπορικές επιδρομές του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα περιοριστεί σε επιθέσεις σε περιοχές στο εσωτερικό του Ιράκ, αποκλείοντας συμμετοχή γαλλικών αεροσκαφών σε επιδρομές και στο συριακό έδαφος.

Ικανοποίηση εκφράζει η συριακή αντιπολίτευση

Η συριακή αντιπολίτευση εξέφρασε ικανοποίηση για τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ζήτησε την άσκηση πίεσης επί του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

"Τη νύκτα αυτή, η διεθνής κοινότητα ενώθηκε στον αγώνα μας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία", δήλωσε ο Χάντι αλ-Μπάχρα. Καλούμε όλους τους εταίρους μας να διατηρήσουν την πίεση επί του καθεστώτος Ασαντ", πρόσθεσε.

Στο Αμάν, ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Ιορδανίας στις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού κατά του ισλαμικού κράτους στη Συρία.

"Συμμετείχαμε στα πλήγματα αυτά που εντάσσονται στις προσπάθειες να ηττηθεί η τρομοκρατία στις βάσεις της", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μοχάμεντ Μουμένι.

Ενημερώθηκε η Δαμασκός για τις αεροπορικές επιδρομές

Η Ράκα, στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, και η μεθόριος ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ επλήγησαν από τις σημερινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι στόχοι στη Συρία αφορούσαν και την τροφοδοσία της οργάνωσης με όπλα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στόχοι των επιδρομών στη Ράκα ήταν ένα κτίριο γραφείων που χρησιμοποιείται από την τζιχαντιστική οργάνωση, σημεία ελέγχου στην πόλη και στην περιφέρεια της πόλης.

Η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι είχε ενημερωθεί από την Ουάσινγκτον για τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος.

"Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τον εκπρόσωπο της Συρίας στα Ηνωμένα Εθνη ότι επρόκειτο να πλήξουν την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos