Οι ισχυροί αποχωρούν από τα ορυκτά καύσιμα

28 Σεπτεμβρίου 2014 16:40

Τη Δευτέρα, το επενδυτικό ταμείο των αδελφών Ροκφέλερ, των οποίων η περιουσία προήλθε σε ικανό βαθμό από τα

πετρέλαια της Standard Oil, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις επενδύσεις που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα. Μετά την προσχώρηση των Ροκφέλερ στο ρεύμα της αποεπένδυσης, το ύψος των κεφαλαίων που έχουν γυρίσει την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα υπολογίζεται στα 50 δισ. δολάρια.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα ταμεία 15 αμερικανικών πανεπιστημίων, με επιφανέστερο το Στάνφορντ. Πρόσφατες έρευνες στο πανεπιστήμιο αυτό κατέληξαν στο επαναστατικό συμπέρασμα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να καλύψουν το 100% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη.

Μία ημέρα πριν μιλήσουν οι μεγιστάνες του πλούτου, είχαν μιλήσει εκατοντάδες χιλιάδες ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο. Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 300.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τις λεωφόρους της Νέας Υόρκης ζητώντας από τους ηγέτες που βρίσκονταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το θέμα των κλιματικών αλλαγών. Ηταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ για το κλίμα, με δεύτερη μόνο εκείνη στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το 2009, όπου έλαβαν μέρος 85.000 διαδηλωτές.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι η κλιματική αλλαγή δεν ενδιαφέρει τον κόσμο», είπε ο Μπιλ Μακ Κίμπεν, ένας από τους οργανωτές. «Πάντα θεωρούσα ότι η κλιματική αλλαγή προξενεί ένα συνδυασμό τρόμου και αίσθησης αδυναμίας. Είμαστε τόσο μικροί σε σχέση με τη Φυσική».

Οι νόμοι της ατμοσφαιρικής φυσικής, όπως αναλύονται από την επιτροπή IPCC του ΟΗΕ, επιτάσσουν τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων στο μισό έως το 2050. Αντί γι' αυτό, οι εκπομπές έχουν αυξηθεί κατά 61% από το 1990, ενώ, παρά την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, συνεχίζουν να αυξάνονται. Πέρυσι οι εκπομπές ρύπων σημείωσαν νέο ρεκόρ, ενώ ο Αύγουστος του 2014 ήταν ο θερμότερος από καταβολής μετρήσεων – πιθανώς μέχρι τον επόμενο Αύγουστο... Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ανεβεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, με πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε κάποιες ευπαθείς περιοχές, ενώ αν συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, η μέση θερμοκρασία θα φθάσει το καταστροφικό για πολλά οικοσυστήματα επίπεδο αύξησης κατά 3 έως 5 βαθμούς. Καθοριστικής σημασίας για το κίνημα της αποεπένδυσης από τα ορυκτά καύσιμα ήταν η μελέτη Carbontracker, που υπολόγισε ότι τα γνωστά αποθέματα ορυκτών καυσίμων στον πλανήτη θα εκλύσουν, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν, πέντε φορές περισσότερους ρύπους από το μέγιστο επιτρεπτό όριο – δηλαδή πέντε φορές περισσότερους ρύπους από αυτούς που θα ανεβάσουν την παγκόσμια θερμοκρασία στα οριακά επικίνδυνα επίπεδα του +2 βαθμούς Κελσίου.

Οι αναλυτές του Carbontracker κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλοί από τους υδρογονάνθρακες που έχουν εγγραφεί στα περιουσιακά στοιχεία των μεγαλύτερων εισηγμένων πετρελαϊκών εταιρειών θα «εγκλωβιστούν στο έδαφος», δηλαδή δεν θα εξαχθούν, καθώς ο πλανήτης περιορίζει τις εκπομπές ρύπων. Μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων όπως η Shell και η ΕxxonMobil υποχρεώθηκαν να απαντήσουν στη μελέτη αυτή, εκτιμώντας πως η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσουν στην πλήρη αξιοποίηση των κοιτασμάτων τους. Δηλαδή, ότι θα ασκήσουν όλη τους την οικονομική και πολιτική ισχύ προκειμένου να βεβαιωθούν ότι ο πλανήτης θα ψηθεί όπως πρέπει.

Η συγγραφέας του «Δόγματος του Σοκ», Ναόμι Κλάιν, στο νέο βιβλίο της «This changes Everything» (Simon & Schuster) τονίζει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι εφικτή εάν δεν συρρικνωθούν ολόκληροι οικονομικοί κλάδοι. Η Κλάιν τονίζει ότι υπάρχουν λύσεις που είναι καλές για την οικονομία – αλλά για μια διαφορετική οικονομία από αυτή που σήμερα ευνοεί τους ενεργειακούς κολοσσούς.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos