Συναγερμός στην Ευρώπη για τον Εμπολα

08 Οκτωβρίου 2014 11:17

Η σκιά της επιδημίας Εμπολα που μαστίζει τη Δυτική Αφρική πλανάται βαριά σήμερα και πάνω από την Ευρώπη. Η Γηραιά Ηπειρος, μετά τις ΗΠΑ, έχει καταληφθεί από τον πανικό

του λοιμώδους νοσήματος που δεν έχει, επί του παρόντος τουλάχιστον, γιατρειά, ενώ την ίδια στιγμή η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί για τα χειρότερα.

Μια Ισπανίδα νοσοκόμα, που περιέθαλψε ασθενείς με Εμπολα στο νοσοκομείο Λα ΠαζΚάρλος Γ΄ της Μαδρίτης, είναι το πρώτο κρούσμα του λοιμώδους νοσήματος που μεταδόθηκε εκτός Αφρικής. Ηδη νοσηλεύονται σε καραντίνα, στο ίδιο νοσοκομείο, τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, όπως και μια άλλη νοσηλεύτρια που παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα. Επίσης νοσηλεύεται ένας άλλος ταξιδιώτης προερχόμενος από τις μαστιζόμενες από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού χώρες της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος και αυτός παρουσίασε συμπτώματα τα οποία συνάδουν με λοίμωξη από Εμπολα. Αργά χθες βράδυ έγινε γνωστό ότι ένας από τους τέσσερις βρέθηκε αρνητικός στον ιό.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η γυναίκα αρρώστησε ενώ βρισκόταν σε άδεια, στις 30 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες αφού είχε φροντίσει τον ιερέα Μανουέλ Γκαρσία Βιέγο, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό ενώ βρισκόταν στην Αφρική. Παρουσίασε πυρετό, όμως δεν πήγε στο νοσοκομείο παρά την περασμένη Κυριακή και τώρα νοσηλεύεται στον θάλαμο απομόνωσης.

Ηταν ειδικά εκπαιδευμένη

Η προσβολή, ωστόσο, της νοσηλεύτριας γεννάει αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με το πόσο έτοιμη ήταν η Ισπανία να υποδεχθεί ασθενείς του αιμορραγικού πυρετού και κατά συνέπεια πόσο έτοιμη είναι να αντιμετωπίσει τα δυνάμει περιστατικά που θα εμφανιστούν εκεί στο μέλλον. H νοσηλεύτρια, αξίζει να σημειωθεί, αποτελούσε μέλος μιας ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας για τη διαχείριση των πασχόντων από τον ιό και σύμφωνα με πληροφορίες είχε βοηθήσει τον ιερέα –που κατέληξε από το νόσημα– να αλλάξει εσώρουχο και είχε μεταβεί στο δωμάτιό του για να συλλέξει υλικό μετά τον θάνατό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και τα πτώματα των προσβληθέντων από τον φονικό ιό είναι εξαιρετικά μολυσματικά.

Ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του νοσοκομείου όπου καταγράφηκε το περιστατικό, Χοσέ Ραμόν Αρίμπας, δήλωσε ότι η θεραπεία που γίνεται στη νοσοκόμα εμπεριέχει τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που προσβλήθηκαν από Εμπολα και ανέρρωσαν. Πάντως έως χθες ο διοικητής του νοσοκομείου, Ραφαέλ Περέζ Σανταμαρίνα, έλεγε ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς μολύνθηκε η νοσοκόμα από τον ιό και ότι τηρούνται όλα τα διεθνή πρωτόκολλα που επιβάλλονται για τα μολυσματικά νοσήματα. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς το ισπανικό υπουργείο Υγείας ζητώντας πειστικές εξηγήσεις για το περιστατικό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στο ισπανικό Κοινοβούλιο, παρακολουθούνται άτομα τα οποία πιθανώς ήρθαν σε επαφή με τη νοσοκόμα.

Είναι αναπόφευκτο

Ενώ οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, η περιφερειακή επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Ευρώπη Σουζάνα Ζακάμπ δηλώνει ότι είναι αναπόφευκτη η ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέσα στους ερχόμενους μήνες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με μαθηματικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει, ο ιός θα «επισκεφθεί» τη Γαλλία και τη Βρετανία πριν από τα τέλη του Οκτωβρίου. Η Ζακάμπ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters επισήμανε το προφανές, ότι δηλαδή σε μεγαλύτερο κίνδυνο για Εμπολα βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων όπου νοσηλεύονται επαναπα τρισθέντες ασθενείς της νόσου. Ηδη πολλά κράτη της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισπανία, έχουν νοσηλεύσει αρρώστους που έπασχαν από μία από τις πιο θανατηφόρους ασθένειες που μεταδίδονται στον άνθρωπο. Η Ζακάμπ, ωστόσο, τόνισε ότι η εμφάνιση κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη λόγω των ταξιδιωτικών σχέσεων με την Αφρική.

Ο Εμπολα έχει κοστίσει τη ζωή σε 3.439 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα σε πέντε κράτη της Αφρικής (Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία και Σενεγάλη) αλλά ο μεγάλος ασθενής που φαίνεται ότι επλήγη από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού είναι η οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Εμπολα έχει καταφέρει ένα πραγματικά σκληρό πλήγμα στις οικονομίες της περιοχής.
www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos