Τουρκικό σεισμογραφικό στην ΑΟΖ της Κύπρου

20 Οκτωβρίου 2014 18:37

Πράξη έκανε τις απειλές της η Αγκυρα, πρώτη μέρα εφαρμογής της ταξιδιωτικής οδηγίας Navtex με την οποία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια

σεισμογραφικών ερευνών: σήμερα το πρωί (6:30 ώρα Ελλάδος) το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη.

Την παραβίαση επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης. Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτκού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.

Στην κυπριακη Α.Ο.Ζ Τουρκικο σκαφος.

Λίγο μετά το μεσημέρι το Barbaros εισήλθε στο οικόπεδο 3.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο που ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις. Στη συνεδρίαση, έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και αύριο, οπότε θα ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας. Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Στο μεταξύ, ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας άρχισε στις 7 το πρωί η Ρωσία.

Για τη διενέργεια της άσκησης η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Στις 7 Νοεμβρίου η επίσκεψη του πρωθυπουργού

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε σήμερα την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου για σκοπούς συντονισμού των ενεργειών, ενόψει της συνάντησης κορυφής του Καΐρου, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την έκδοση της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλόμενους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου, για προεργασία της συνάντησης του Καΐρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τη διεύρυνση αυτού του διαλόγου και με άλλα γειτονικά κράτη, σημειώνοντας το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που διατηρεί η Κύπρος, λόγω των άριστων σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής, πλην της Τουρκίας. Είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διάλογο και με το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του οποίου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο στις 5 και 6 Νοεμβρίου.

Νέα διαβήματα για τις τουρκικές προκλήσεις

Στο μεταξύ, με αυστηρότατα διαβήματα προς Λονδίνο, Στοκχόλμη και Ελσίνκι θα απαντήσουν Λευκωσία και Βρυξέλλες στη στάση που τήρησαν Βρετανία, Σουηδία και Φιλανδία σε διάβημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε ατυχή εξέλιξη τη στάση των τριών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλέστηκαν διαδικαστικούς λόγους για να στηρίξουν τη θέση τους.

Αναφερόμενος ειδικά στη βρετανική στάση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το Λονδίνο υποστήριξε ότι τυχόν διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη θα δυσχέραινε το όλο κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των «28», αύριο και μεθαύριο, στο Λουξεμβούργο.-

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos