Νέο αιματοκύλισμα στην Ουκρανία - Στα χέρια των ανταρτών το αεροδρόμιο

22 Ιανουαρίου 2015 16:02

Μία από τις πιο αιματηρές ημέρες στους περισσότερο από εννέα μήνες σύγκρουσης γνώρισε σήμερα η Ουκρανία, με τον θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων, ανάμεσά τους 13 πολίτες από

ρίψη οβίδας σε στάση του τρόλεϊ νωρίς το πρωί, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αποχωρούσε από το στρατηγικής συμμαχίας αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Νέο αιματοκύλισμα στην Ουκρανία - Στα χέρια των ανταρτών το αεροδρόμιο

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όταν οβίδα έπεσε σε στάση τρόλεϊ σε συνοικία της πόλης, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε πληγεί από τις μάχες.

«Δώδεκα άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο τρόλεϊ σκοτώθηκαν και ένας ακόμη ο οποίος βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο που περνούσε από κοντά. Επίσης υπάρχουν δέκα τραυματίες», διευκρίνισε εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών της πόλης αυτής που είναι προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η αιματηρή επίθεση προκάλεσε την οργή του ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες δηλώνοντας παράλληλα ότι η Ρωσία πρέπει να φέρει την ευθύνη για το περιστατικό αυτό.

Νέο αιματοκύλισμα στην Ουκρανία - Στα χέρια των ανταρτών το αεροδρόμιο

«Σήμερα, ρώσοι τρομοκράτες διέπραξαν ξανά μια φρικτή ενέργεια κατά της ανθρωπότητας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη γι 'αυτό», δήλωσε σε διάρκεια τελετής για τον εορτασμό της Ημέρας Ενότητας στο Κίεβο.

Σε ανακοίνωσή του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές για τον βομβαρδισμό της στάσης του τρόλεϊ που σκότωσε 13 πολίτες σήμερα το πρωί σε νότια συνοικία του Ντονέτσκ, προπυργίου τους στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι τρομοκράτες (όπως αποκαλεί το Κίεβο τους αυτονομιστές) βομβάρδισαν τρόλεϊ στο Ντονέτσκ και σκότωσαν αμάχους. Ο βομβαρδισμός αυτός ενός μέσου μεταφοράς πραγματοποιήθηκε σε συνοικία όπου δεν σημειώνονται συγκρούσεις. Το σημείο όπου το τρόλεϊ χτυπήθηκε απέχει περισσότερο από 15 χλμ. από την περιοχή όπου βρίσκονται οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις (όπως αποκαλούνται τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούν τους αυτονομιστές). Μέχρι σήμερα, καμία ζημιά δεν είχε καταγραφεί στη συνοικία αυτή. Όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι οι τρομοκράτες πυροβόλησαν εναντίον αυτής της αστικής συγκοινωνίας από κατοικημένες περιοχές της πόλης που ελέγχουν παράνομες ένοπλες ομάδες» (όπως επίσης αποκαλούνται οι αυτονομιστές), επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον πολιτών μετά την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στις 14 Ιανουαρίου, βομβαρδισμός φράγματος που τελούσε υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού κοντά στο Βολνοβάκα (35 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ) είχε πλήξει λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 πολίτες. Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνταν για τα πυρά.

Ο βομβαρδισμός του τρόλεϊ σημειώνεται μερικές ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας για ζώνες ασφαλείας στα ουκρανικά εδάφη και την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για διακοπή των εχθροπραξιών και απόσυρση των βαρέων όπλων.

Στους αντάρτες το αεροδρόμιο

Στο πεδίο της μάχης, η σύγκρουση γνώρισε επίσης μείζονα στροφή με την ανακοίνωση της αποχώρησης του ουκρανικού στρατού από την κυριότερη θέση στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το νέο τερματικό σταθμό. Ουκρανοί στρατιώτες και αντάρτες διεκδικούσαν λυσσαλέα το αεροδρόμιο που έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τον Μάιο.

Οι αντάρτες είχαν εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στις 15 Ιανουαρίου για να καταλάβουν θέσεις του αεροδρομίου. Ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε απωθήσει την επίθεση, κυρίως χάρη στις ενισχύσεις με άρματα μάχης.

«Αποτύχαμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο των ερειπίων του νέου τερματικού σταθμού επί έξι ημέρες», παραδέχτηκε ο σύμβουλος του προέδρου Ποροσένκο, Γιούρι Μπιριούκοφ, στη σελίδα του στο Facebook, προσθέτοντας ότι «το αεροδρόμιο ήταν και παραμένει γραμμή μετώπου».

Δέχτηκαν τη χλεύη του πλήθους

Περίπου 20 Ουκρανοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι των φιλορώσων ανταρτών, αναγκάστηκαν να περπατήσουν υπό τις αποδοκιμασίες του τοπικού πληθυσμού από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ ως το σημείο όπου επλήγη από μια οβίδα ένα τρόλεϊ, όπου τους παρουσίασαν στο οργισμένο πλήθος.

Επί περίπου 10 λεπτά οι αιχμάλωτοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν γονατισμένοι στο πεζοδρόμιο, με μερικές δεκάδες κατοίκους του Ντονέτσκ να τους έχουν περικυκλώσει και να τους πετούν κομμάτια γυαλιού και άλλα αντικείμενα από τα παράθυρα των γειτονικών σπιτιών, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πλειονότητα των αιχμαλώτων, που φορούσαν πολιτικά, είχε εμφανή τραύματα, με γάζες ή εκχυμώσεις στο πρόσωπο ενώ παρών στο επεισόδιο ήταν και ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο.

Από την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο, στον απόηχο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική χώρα, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες μεταξύ ουκρανών στρατιωτών και αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Και τίποτα δεν δείχνει μια προοπτική ειρήνης.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos