Εντείνονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

03 Φεβρουαρίου 2015 13:24

Καθώς ο στρατός της Ουκρανίας αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερες δυσχέρειες στην αντιμετώπιση των ρωσόφωνων αυτονομιστών, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το

ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη στάση του και να δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση όπλων στο Κίεβο. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, το οποίο επιβεβαιώνεται από τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστική απόφαση. Ωστόσο, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν αντίθετη σε αυτή την ιδέα, εμφανίζεται έτοιμη να αναθεωρήσει τη στάση της ύστερα από την εν εξελίξει επίθεση των ρωσόφωνων ανταρτών στην Ανατολική Ουκρανία. Υπέρ της χορήγησης όπλων στον κυβερνητικό στρατό τάσσεται ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Κίεβο, την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά και κατά τη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με την Αγκελα Μέρκελ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, στις 9 Φεβρουαρίου.

Χθες, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε εναντίον της χορήγησης όπλων στο Κίεβο, προκρίνοντας ως μέσο πίεσης προς τη Μόσχα για την επίτευξη διπλωματικής λύσης τις οικονομικές κυρώσεις. «Είναι σταθερή πεποίθησή μου ότι αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε η Μέρκελ από τη Βουδαπέστη, όπου συναντήθηκε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, αμφότερα τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα έσπευδαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις φαίνεται να εισέρχονται σε νέα, σκληρότερη φάση. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τον στρατηγικής σημασίας θύλακο του Ντεμπάλτσεβε, στην Ανατολική Ουκρανία, ενισχύθηκαν με τεθωρακισμένα, προσπαθώντας να αποφύγουν την ολοκληρωτική περικύκλωσή τους. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού στρατού, πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου. Από την πλευρά της, η ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών στη μεγαλύτερη πόλη που ελέγχουν, το Ντονέτσκ, ανακοίνωσε ότι 15 άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από «τυφλούς» βομβαρδισμούς.

Η νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων ακολούθησε την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων που προβλέπονταν για το τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Με τον φόρο του αίματος να ανεβαίνει καθημερινά, ο ηγέτης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχρατσένκο, ανακοίνωσε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή σχέδια επιστράτευσης με στόχο να αυξηθεί, στο όριο των 100.000 ανδρών, η ένοπλη δύναμη των ανταρτών. Πολιτικοί παρατηρητές στο Κίεβο αμφισβητούσαν κατά πόσο η ηγεσία των αυτονομιστών έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν τέτοιο στρατό και ερμήνευαν τις δηλώσεις Ζαχρατσένκο ως ψυχολογικό πόλεμο.

Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου δήλωσε χθες ότι η Δύση οφείλει να προετοιμαστεί για παρατεταμένη περίοδο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. «Η στρατηγική μας πρέπει να βασίζεται στην υπομονή και τη συνέπεια. Η Ρωσία περιμένει ότι κάποια στιγμή θα εγκαταλείψουμε τις κυρώσεις και θα επιστρέψουμε σε ομαλές σχέσεις, χωρίς αυτή να έχει αλλάξει συμπεριφορά. Αυτό έγινε με την κρίση της Γεωργίας, το 2008, αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά», υποστήριξε ο υπ' αριθμόν δύο πολιτικός αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos