×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Παιδιά στη δίνη του πολέμου σε Συρία και Ιράκ

13 Μαρτίου 2015 09:18

Περίπου 14 εκατ. παιδιά έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNICEF με τίτλο «Conflict in Syria and Iraq».

Ειδικά στη Συρία, στην οποία, όπως είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, εκτυλίσσεται «η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση του καιρού μας», εκτιμάται ότι περίπου 10.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των συγκρούσεων. Περίπου 5,6 εκατ. παιδιά βρίσκονται σε «απελπιστική κατάσταση», ενώ έως και 2 εκατ. ζουν χωρίς πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Βερολίνο, η Χάνα Σίνγκερ από το γραφείο της UNICEF στη Δαμασκό, είπε ότι πολλά παιδιά συνεχίζουν να μη χάνουν την ελπίδα τους. Η Σίνγκερ κατόρθωσε να επισκεφθεί πόλεις που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου, όπως η Χομς, η Χάμα και το Χαλέπι. «Τα παιδιά είναι αποφασισμένα να κάνουν το καλύτερο με τη ζωή τους» είπε.

Ομως, οι συνθήκες είναι δραματικές. Πριν από τον πόλεμο, στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, εργάζονταν 2.500 γιατροί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έχουν απομείνει λιγότεροι από 100. Μελέτη του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το προσδόκιμο ζωής, που ήταν 75,9 έτη το 2010, βυθίστηκε στα 55,7 έτη στα τέλη του 2014.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αποδίδουν βαριές ευθύνες για την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας αφήνει απροστάτευτη τη Συρία με το να μην εφαρμόζει τα δικά του ψηφίσματα» είπε ο Γιαν Εγκελαντ του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων. Τα ψηφίσματα, που έχουν εγκριθεί με ομοφωνία, δίνουν άδεια σε ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ να εισέλθουν στη χώρα χωρίς τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης, αλλά «έχουν αγνοηθεί ή υπονομευθεί» υποστήριξε ο Εγκελαντ. «Η τελευταία φορά που είδα το Συμβούλιο Ασφαλείας τόσο παροπλισμένο ήταν όταν προετοιμαζόταν ο πόλεμος στο Ιράκ, το 2003» είπε. «Νομίζω ότι δεν έχουν τη βούληση».

Παράλληλα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω των φόβων που προξενεί το ISIS. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μείωσαν τις δραστηριότητές τους στο εσωτερικό της Συρίας μετά την απαγωγή πέντε υπαλλήλων τους, τον Ιανουάριο του 2004. «Δεν μπορούσαμε πια να εξασφαλίσουμε την προστασία των ομάδων μας» είπε η διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης, Τζοάν Λιου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos