×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Διαδηλώσεις οργής κατά της Πρέδρου τη Βραζιλίας

17 Μαρτίου 2015 09:19

Η οικονομία στο χείλος της ύφεσης, ο πληθωρισμός σε υψηλό δεκαετίας, το εθνικό νόμισμα σε τροχιά υποτίμησης, η κυβέρνηση στη δίνη ενός σκανδάλου διαφθοράς που τείνει να λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας, και εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους να διαδηλώνουν ζητώντας την αποπομπή της προέδρου.


Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος προκαλεί δυσαρέσκεια κυρίως στα μεσαία και ανώτερα στρώματα που είχαν επωφεληθεί από τις υψηλές οικονομικές επιδόσεις παλαιότερων ετών

Μόλις πέντε μήνες μετά την (οριακή) επανεκλογή της στην προεδρία της Βραζιλίας, η Ντίλμα Ρούσεφ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «εκρηκτικό» μείγμα προκλήσεων και μετράει απώλειες (το ποσοστό της δημοφιλίας της έχει υποχωρήσει στο 23% από 42% που ήταν το περασμένο φθινόπωρο).

Ενδεικτικές της λαϊκής δυσαρέσκειας και οι ογκωδέστατες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα. Το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο «Globo» εκτιμάει ότι συνολικά περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους περίπου 160 πόλεων της χώρας, ενώ άλλες πηγές κατεβάζουν τον αριθμό στο 1 με 1,5 εκατ. Μόνο στο Σάο Πάουλο, που αποτελεί άλλωστε και προπύργιο της αντιπολίτευσης, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φέρονται να ξεπέρασαν τις 210.000, κι αυτό σύμφωνα με... τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι αναλόγως μεγάλες διαδηλώσεις είχαν συνταράξει τη χώρα και το καλοκαίρι του 2013, με μήλον της έριδος τότε το υπέρογκο κόστος της διοργάνωσης του Μουντιάλ.

Πίσω στο παρόν, η αντικυβερνητική κριτική περιστρέφεται κυρίως γύρω από τρεις άξονες: την επιδείνωση στην κατάσταση της οικονομίας, την άνοδο του κόστους διαβίωσης, και τα σκάνδαλα διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό.

Για πρώτη φορά έπειτα από περίπου δέκα χρόνια, η Βραζιλία κατέγραψε πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό και κινδυνεύει να δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται το 2015. Παράλληλα, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό δεκαετίας, με το εθνικό νόμισμα (ρεάλ) να υποχωρεί έναντι του δολαρίου (κατά 18% μόνο φέτος) και τις τιμές να ανεβαίνουν.

Σκάνδαλο
Τα νέα δεδομένα προκαλούν δυσαρέσκεια κυρίως στα μεσαία και ανώτερα στρώματα που είχαν επωφεληθεί από τις υψηλές οικονομικές επιδόσεις παλαιότερων ετών (σημειώνεται ενδεικτικά ότι το 2010, η ανάπτυξη στη Βραζιλία είχε αγγίξει το 7,6%). Η άνοδος στις τιμές ωστόσο πλήττει πλέον και τους φτωχότερους, που αποτελούν παραδοσιακή δεξαμενή ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος της Ρούσεφ. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ήρθε να προστεθεί και ένα σκάνδαλο μεγατόνων να επιδεινώσει σημαντικά το κλίμα σε βάρος της προέδρου.

Από το περασμένο φθινόπωρο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι ενός σκανδάλου με επίκεντρο την κρατική πετρελαϊκή Petrobras. Επί σειρά ετών (από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά), επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με τον πετρελαϊκό κολοσσό κατηγορούνται ότι πλήρωναν μίζες ύψους πολλών εκατ. δολ. σε πολιτικούς και στελέχη της εταιρείας για να εξασφαλίσουν απευθείας αναθέσεις έργων.

Κατηγορούνται επίσης ότι προχωρούσαν σε «απόσβεση» των δωροδοκιών υπερχρεώνοντας την εταιρεία με παραφουσκωμένα συμβόλαια. Για την υπόθεση έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες (δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος κ.ά.) σε περίπου 40 άτομα.

Στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει ωστόσο και περίπου 50 πρώην και νυν πολιτικοί, μεταξύ αυτών και στελέχη του Εργατικού Κόμματος της Ρούσεφ αλλά και του συγκυβερνώντος PMDB. Η ίδια η πρόεδρος δεν κατηγορείται επισήμως για κάτι, αλλά εμπλέκεται αναπόφευκτα στην υπόθεση... καθώς ήταν πρόεδρος του ΔΣ της Petrobras την περίοδο 2003-2010. Το 77% των Βραζιλιάνων θεωρεί χαρακτηριστικά ότι αυτή είχε γνώση των περιστατικών διαφθοράς αλλά δεν έκανε τίποτα.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos