Κεραυνοί της Αντζελίνα Τζολί στον ΟΗΕ: Αποτύχαμε...

25 Απριλίου 2015 11:28

H ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί άσκησε δριμεία κριτική στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλογίζοντας στο διεθνή οργανισμό αδυναμία να τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία ενώ απηύθυνε μια συγκινητική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες.


Η πρωταγωνίστρια του Χόλυγουντ μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την ιδιότητά της ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR). Με αυτήν ακριβώς την ιδιότητα η ίδια επισκέφθηκε, όπως άλλωστε υπενθύμισε, 11 φορές τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων.

«Η αποστολή του ΟΗΕ είναι να προλαμβάνει και να τερματίζει τις συρράξεις, κάτι το οποίο αποτύχαμε να κάνουμε στην περίπτωση της Συρίας» υποστήριξε η ίδια.
«Αυτή η κρίση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από τις διαιρέσεις και την αναποφασιστικότητα που εμποδίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του» επισήμανε η ίδια σε ομιλία που εκφώνησε προς τους πρεσβευτές και τους υπουργούς του Συμβουλίου σε μια συνεδρίαση που συγκλήθηκε για να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.
Στα 4 και πλέον χρόνια που διαρκεί η σύρραξη, 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την χώρα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, από την έναρξη της συριακής κρίσης, το Συμβούλιο έχει βαθύτατα διχαστεί καθώς από τη μία πλευρά βρίσκονται οι χώρες της Δύσης που θέλουν να ασκηθούν πιέσεις στη Δαμασκό και από την άλλη η Ρωσία και η Κίνα που προστατεύουν τη συριακή κυβέρνηση.
Η Αντζελίνα Τζολί απηύθυνε «έκκληση να επικρατήσει η ενότητα» εντός του Συμβουλίου προκειμένου να διευθετήσει αυτήν την κρίση και επομένως να προσφέρει βοήθεια στα εκατομμύρια Σύρους που έφυγαν από την χώρα καταφεύγοντας στα γειτονικά κράτη (Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ, Τουρκία) ενώ ορισμένοι από αυτούς, υπενθύμισε η Αμερικανίδα ηθοποιός, πνίγηκαν επιχειρώντας να περάσουν τη Μεσόγειο.
«Εάν εμείς δε μπορούμε να τερματίσουμε τη σύρραξη, έχουμε ένα ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να τους προσφέρουμε νόμιμες λύσεις προκειμένου να είναι ασφαλείς» διαβεβαίωσε η ίδια.
Η Τζολί προέτρεψε τους αντιπροσώπους των 15 κρατών μελών να επισκεφθούν τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων «προκειμένου να δουν ιδίοις όμασι τα δεινά και τον αντίκτυπο (αυτής της σύρραξης) στην περιοχή».
«Αυτοί οι πρόσφυγες δε μπορούν να προσέλθουν ενώπιον του Συμβουλίου, επομένως, σας παρακαλώ, πηγαίνετε να τους συναντήσετε εσείς» ζήτησε η Αντζελίνα Τζολί.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι 440.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι ενώ μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που διανύει πλέον την 5η χρονιά του. Από αυτούς, 167.500 πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 228.000 από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι υπόλοιποι από άλλες ένοπλες οργανώσεις.
Ερωτηθείς σχετικά με την παρέμβαση της Τζολί, ο πρεσβευτής της Συρίας στα ΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι απάντησε: «Είναι όμορφη».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ανθρωπιστικής αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, Βαλερί Έιμος, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει εμπάργκο όπλων και στοχευμένες κυρώσεις στη Συρία για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ζήτησε επίσης να υπάρξουν διαλείμματα στις μάχες ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Έιμος ζήτησε ακόμη από το 15μελες Συμβούλιο να δώσει εντολή στην Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία να ερευνήσει την κατάσταση σε περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία, καθώς και τη στρατιωτικοποίηση σχολείων και νοσοκομείων και τις επιθέσεις εναντίον των κτιρίων αυτών.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως 440.000 άνθρωποι ζουν σε πολιορκημένες περιοχές – εκ των οποίων 167.500 είναι παγιδευμένοι από στρατιωτικές δυνάμεις της Συριακής κυβέρνησης, 228.000 από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και οι υπόλοιποι από άλλες ένοπλες οργανώσεις.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos