Στοχευμένες επιθέσεις ΗΠΑ κατά ISIS. Έδωσε πράσινο σε χερσαία επίθεση

18 Μαϊος 2015 10:39

Δυναμικότερη γίνεται η εμπλοκή των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ακόμη και με στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών προς τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας.



Οι τζιχαντιστές βρίσκονταν προ των πυλών της Παλμύρας, προκαλώντας έντονη ανησυχία για πιθανή καταστροφή ενός εκ των σπουδαιότερων μνημείων στη Μέση Ανατολή. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απωθήθηκαν από σημαντικό τμήμα της πόλης και ο συριακός στρατός επανέκτησε τον έλεγχο, ωστόσο το ISIS ελέγχει ακόμη ένα χωριό στα βόρεια της Παλμύρας. Ο αρχαιολογικός χώρος, πάντως, δεν υπέστη ζημιές.

Το Σαββατοκύριακο οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 18 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και 8 στη Συρία εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν περαιτέρω την οργάνωση. Το ισχυρότερο, μέχρι τώρα, πλήγμα, όμως, για το ISIS ήρθε την Παρασκευή, όταν μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σκότωσαν τον Αμπού Σαγιάφ, ανώτατο αξιωματούχο της οργάνωσης στη Συρία, κατά τη διάρκεια της πρώτης χερσαίας επιχείρησης, η διεξαγωγή της οποίας ανακοινώνεται επισήμως από αμερικανικά χείλη.

Πρόκειται για μια σημαντική στροφή στη στρατηγική της Ουάσιγκτον, η οποία μέχρι τώρα περιόριζε τη συμμετοχή της στις αεροπορικές επιδρομές. Με την άδεια των ιρακινών Αρχών, μέλη της επίλεκτης ομάδας Delta που βρίσκονται στο Ιράκ, πραγματοποίησαν επιχείρηση στην ανατολική Συρία για να συλλάβουν τον Αμπού Σαγιάφ και τη σύζυγό του. Ο Αμπού Σαγιάφ έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο Αλ Ομάρ, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Συρίας και που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Η Ουάσιγκτον είχε βάλει στο στόχαστρο τον Αμπού Σαγιάφ -δεξί χέρι του ηγέτη αλ Μπαγκντάντι- επειδή ήταν ο υπεύθυνος για το λαθρεμπόριο καυσίμων, δηλαδή πετρελαίου και φυσικού αερίου, από το οποίο η οργάνωση αντλεί πόρους για να συντηρεί τον πόλεμο που διεξάγει για την εγκαθίδρυση του ισλαμικού Χαλιφάτου.

 

Ακόμη, ο Αμπού Σαγιάφ είχε παίξει οργανωτικό ρόλο σε αρκετές από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τζιχαντιστών και σταδιακά αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην ιεραρχία της οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από Αμερικανό αξιωματούχο, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προσπάθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης να χρησιμοποιήσουν γυναίκες και παιδιά ως ασπίδες, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν «να διαχωρίσουν τους αμάχους» και να σκοτώσουν περισσότερους από 10 μαχητές.

«Σε κάποια στιγμή, οι ανταλλαγές πυρών έγιναν από πολύ κοντινή απόσταση και υπήρξαν συμπλοκές σώμα με σώμα», αποκάλυψε ο εν λόγω αξιωματούχος. Η σύζυγος του Αμπού Σαγιάφ, η Ουμ Σαγιάφ, η οποία είναι επίσης μέλος της οργάνωσης και θεωρείται ότι διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στις τρομοκρατικές δραστηριότητες, συνελήφθη και βρίσκεται σε αμερικανική φυλακή στο Ιράκ. Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «η επιχείρηση επέτρεψε επίσης την απελευθέρωση μίας νεαρής γεζίντι, που φαίνεται ότι κρατείτο ως σκλάβα από το ζευγάρι» και θα σταλεί στην οικογένειά της το συντομότερο δυνατόν.
Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον φαίνεται διατεθειμένη να προετοιμάσει το έδαφος για τη μετά Ασαντ εποχή στη Συρία, αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times», ΗΠΑ και Ρωσία συζητούν την πιθανή οργάνωση μιας μεταβατικής περιόδου, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον πιέζει για την ανατροπή του Σύρου δικτάτορα. Ο Ασαντ είχε καταφέρει να εμφανιστεί ως αυτονόητος -έστω και προσωρινός- σύμμαχος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως οι στρατιωτικές επιτυχίες στον Βορρά της χώρας ισλαμικών οργανώσεων όπως το Μέτωπο Νούσρα, που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα, αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική του ισχύ.

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη κρούει με δηλώσεις του στο BBC κορυφαίος σύμβουλος της λιβυκής κυβέρνησης. Ο Αμπντούλ Μπασίτ Χαρούν υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κάνουν «μπίζνες» με τους διακινητές-δουλεμπόρους που περνούν τους μετανάστες με τα πλοία τους στην Ευρώπη.

Επικαλούμενος συνομιλίες με διακινητές, ο Χαρούν υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι οι τζιχαντιστές παίρνουν το 50% των εσόδων από τη διακίνηση και ως αντάλλαγμα αφήνουν τους δουλεμπόρους να συνεχίζουν ελεύθεροι τη δράση τους.
Ο σύμβουλος της λιβυκής κυβέρνησης υποστηρίζει επίσης ότι μεμονωμένοι τζιχαντιστές έχουν περάσει και συνεχίζουν να περνούν στην Ευρώπη μαζί με τα καραβάνια των μεταναστών. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Frontex όσο και πολλοί εντός αλλά και εκτός της Ευρώπης (συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αιγύπτου κ.ά.) έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα ανάλογους φόβους για πιθανή εισροή τζιχαντιστών κρυμμένων μέσα στις ομάδες των προσφύγων.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιες από τις ένοπλες ομάδες που δρουν στη Λιβύη (εάν όχι όλες) έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάμειξη και στις εντυπωσιακά κερδοφόρες «μπίζνες» του τράφικινγκ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι σύγχρονοι δουλέμποροι εμφανίζονται κι αυτοί οπλισμένοι. Οσο για τους αριθμούς, σημειώνεται ότι από την αρχή της χρονιάς περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos