Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα ο Νομπελίστας μαθηματικός Τζον Νας

25 Μαϊος 2015 01:13

Η ζωή του Νας είχε εμπνεύσει το βιογραφικό βιβλίο A Beautiful Mind που αργότερα γυρίστηκε ταινία ("Ένας υπέροχος άνθρωπος") με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου. Τη θλίψη του εξέφρασε ο αυστραλός ηθοποιός.

Τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στο Νιου Τζέρσι έχασε το Σάββατο ο διάσημος μαθηματικός και οικονομολόγος Τζον Νας, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων.

Η ζωή του Νας, ο οποίος έπασχε από σχιζοφρένεια, είχε εμπνεύσει το βιογραφικό βιβλίο A Beautiful Mind που αργότερα γυρίστηκε ταινία ("Ένας υπέροχος άνθρωπος") με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου.

Ο 87χρονος Νας και η σύζυγός του σκοτώθηκαν ακαριαία όταν ο οδηγός ενός ταξί στο οποίο επέβαιναν έχασε τον έλεγχο του οχήματος το οποίο ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Τη θλίψη του για το θάνατο του Νας και της συζύγου του εξέφρασε στο Twitter ο αυστραλός ηθοποιός κάνοντας λόγο για «όμορφα μυαλά, όμορφες καρδιές».

Ο Νας τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων και στα μαθηματικά που διέπουν τη λήψη αποφάσεων.

Η ταινία "Ένα υπέροχο μυαλό" ήταν βασισμένο στη μάχη του με τη σχιζοφρένεια.
Ο Τζον Νας έκανε το διδακτορικό του το 1950 στο Πρίνστον και πέρασε μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του στο πανεπιστήμιο αυτό και στο Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Άρχισε να πάσχει αυτό που είχε περιγράψει ως "νοητικές διαταραχές" το 1959, μετά τον γάμο του με την Αλίσια, η οποία τελείωνε σπουδές φυσικού στο MIT και είχε μείνει έγκυος, σύμφωνα με την βιογραφία του που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ.

"Ήμουν διαταραγμένος με τον τρόπο αυτό για μια πολύ μακρά χρονική περίοδο, κάτι σαν 25 χρόνια", είχε πει το Νας σε συνέντευξή του το 2004. Είχε υπογραμμίσει πως η περίπτωσή του ήταν πολύ ασυνήθιστη, καθώς μπορούσε κάποια στιγμή να σταματά τα φάρμακα και να επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες και την έρευνά του. 

Η ταινία του 2001 ήταν μια "καλλιτεχνική" αναπαράσταση της εμπειρίας του, χωρίς να αποδίδει με ακρίβεια τη φύση των παραισθήσεών του, είχε πει ο Νας στη συνέντευξη.

"Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του Τζον ενέπνευσαν γενιές μαθηματικών, οικονομολόγων και επιστημόνων οι οποίοι επηρεάσθηκαν από τη λαμπρή, πρωτοποριακή δουλειά του στη θεωρία των παιγνίων", ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πρίνστον Κρίστοφερ Άισμπρουγκερ.

"Η ιστορία της ζωής του με την Αλίσια συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες και κινηματογραφόφιλους που θαύμασαν το κουράγιο τους μπροστά σε τρομερές προκλήσεις", πρόσθεσε.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos