Νίκη του ΟΗΕ κατά της φτώχειας - Οι στόχοι της χιλιετηρίδας

08 Ιουλίου 2015 11:52

Το πρόγραμμα για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετηρίδας είναι το πιο «πετυχημένο πρόγραμμα κατά της φτώχειας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ?με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα? μειώθηκε από το το 1,9 δισεκατομμύριο το 1990 στα 836 εκατομμύρια σήμερα.


Ο Μπαν Kι-μουν, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, παρουσιάζοντας τα επίσημα τελικά αποτελέσματα τους 15ετούς προγράμματος δήλωσε πως αν και η δράση σε οκτώ τομείς ?φτώχεια, εκπαίδευση, ισότητα των φύλων, παιδική θνησιμότητα, υγεία των μητέρων, ασθένειες, περιβάλλον και παγκόσμια συνεργασία? παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισότητες. «Επειτα από βαθιά και σταθερά κέρδη, γνωρίζουμε τώρα ότι η ακραία φτώχεια μπορεί να εξαλειφθεί μέσα σε ακόμη μία γενιά» επισήμανε ο Μπαν Κι-μουν.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο στόχος να μειωθεί στο μισό ο πληθυσμός που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σχεδόν επιτεύχθηκε: μεταξύ 1990 και 2015 το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα έπεσε από το 23,3% στο 12,9% και η μεγαλύτερη πρόοδος εμποδίστηκε από παράγοντες όπως οι υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα και τα καύσιμα, οι φυσικές καταστροφές, η οικονομική ύφεση και η πολιτική αστάθεια.
Πόλεμοι
Ωστόσο οι συρράξεις παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ανάπτυξη, καθώς οι πληγείσες από τους πολέμους χώρες καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, ενώ μόνο πέρυσι είχαν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό περίπου 60 εκατομμυρίων ανθρώπων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Νιγηρία ή το Πακιστάν.

Τον περασμένο μήνα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε πως ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αυξήθηκε σε 59,5 εκατομμύρια στο τέλος του 2014, με τα 30 εκατ. να είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, από 51,2 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.
Ισότητα των φύλων
Σε ό,τι αφορά στην ισότητα των φύλων, οι γυναίκες συνεχίζουν να βιώνουν διακρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο παρά το γεγονός ότι κέρδισαν έδαφος στην αντιπροσώπευση στα Κοινοβούλια του 90% των 174 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση. Σχετικά με την εργασία των γυναικών εκτός του αγροτικού τομέα, οι γυναίκες αποτελούν πλέον το 41% του εργατικού δυναμικού από 35% το 1990.
Επίσης, ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν πριν κλείσουν τα πέντε χρόνια τους έχει μειωθεί περισσότερο από 50% από το 1990, ωστόσο 16.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από αίτια που θα μπορούσαν να προληφθούν.
ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ
Η κλιματική αλλαγή
Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετηρίδας πρόκειται να αντικατασταθούν, κατά τη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, από τους Στόχους για Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) με στόχο έως το 2030 η ανθρωπότητα να έχει απαλλαγεί από την ακραία φτώχεια και να έχει περιορίσει σημαντικά τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.
Εκκληση Μπράουν για την εκπαίδευση
Ο αριθμός των παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο έπεσε από τα 100 εκατομμύρια στα 57 εκατ. σήμερα, ο ΟΗΕ, ωστόσο, απευθύνει έκκληση για την αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης για παιδιά που πλήττονται από κρίσεις, καθώς ο αριθμός των προσφύγων μικρής ηλικίας αυξάνεται ραγδαία. «Την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται, η βοήθεια μειώνεται», τόνισε σε σχετική διάσκεψη ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και σήμερα ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την παγκόσμια εκπαίδευση Γκόρντον Μπράουν, καλώντας σε γενναιόδωρη βοήθεια για την εκπαίδευση σε χώρες όπου υπάρχουν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Η βοήθεια για τη βασική εκπαίδευση μειώθηκε το 2013 στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 4,5 δισ. δολάρια το 2010, παρότι η βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες συνολικά αυξήθηκε, διευκρίνισε ο Μπράουν. Καλώντας, επίσης, να αυξηθεί σημαντικά η βοήθεια στα παιδιά που πλήττονται από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επισημαίνει ότι τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να στρατολογηθούν από εξτρεμιστικές και ένοπλες οργανώσεις.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos