Συριακό μαχητικό συνετρίβη σε αγορά της Αρίχα

04 Αυγούστου 2015 12:01

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν συριακό μαχητικό αεροπλάνο συνετρίβη χθες σε πολυσύχναστη αγορά στη βορειοδυτική πόλη Αρίχα, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δήλωσαν κάτοικοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι πολίτες που σκοτώθηκαν επί τόπου στην πόλη της επαρχίας Ιντλίμπ, που έπεσε στα χέρια ισλαμιστών ανταρτών τον Μάιο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και καταγράφει τις βιαιότητες σε όλη τη Συρία. Δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο αλλά και με αυτόπτες μάρτυρες. Δεν υπάρχει προς το παρόν αντίδραση από την πλευρά του συριακού στρατού. Το στρατιωτικό αεροπλάνο είχε ρίξει μια βόμβα στην καρδιά του βασικού εμπορικού δρόμου της συγκεκριμένης πόλης, νωρίς το πρωί, πριν συντριβεί στο κέντρο της αγοράς, δήλωσαν δύο αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.«Το αεροπλάνο είχε ρίξει μία βόμβα στον κεντρικό δρόμο της αγοράς από χαμηλό ύψος ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν συντριβεί», είπε ο Γκαζάλ Αμπντάλα, κάτοικος που βρέθηκε σε κοντινή απόσταση. Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε πως το μαχητικό δεν καταρρίφθηκε. Τον τελευταίο καιρό, έχουν ενταθεί οι μάχες στην ύπαιθρο της επαρχίας Ιντλίμπ ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και σε μια αντάρτικη ομάδα που αποκαλείται Τζάις αλ Φάτεχ ή Στρατός της Κατάκτησης, η οποία περιλαμβάνει το Μέτωπο Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Η πτώση της Αρίχα είχε ως αποτέλεσμα να περιέλθει στον έλεγχο των ανταρτών το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ, η οποία συνορεύει με την Τουρκία και με τη Λαττάκεια, καρδιά της κοινότητας των Αλαουιτών, όπου ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, στις ακτές της Μεσογείου. Το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής περιοχής, ωστόσο, υφίσταται από τότε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Ασαντ, που αντεπιτίθενται για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

 

Η αντίδραση του στρατού

Ο στρατός ανταπάντησε, εξαπολύοντας σφοδρά αεροπορικά χτυπήματα, για να αποτρέψει την προώθηση των ανταρτών στα βουνά της επαρχίας της Λαττάκειας, πλησιέστερα σε παραλιακές περιοχές, βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού, οι οποίες ελέγχονται από την κυβέρνηση. Στο δυτικό τμήμα της Συρίας, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τη μεσογειακή ακτή όσο και τα σύνορα με τον Λίβανο, βρίσκονται οι μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, περιλαμβανομένης της Δαμασκού.

Θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους βομβάρδισαν το Σάββατο 18 θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και έξι στη Συρία. Οι 18 αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ έπληξαν στόχους κοντά σε επτά πόλεις, μεταξύ των οποίων τέσσερις κοντά στη Μοσούλη και τη Ραμάντι, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση. Εξι επιθέσεις έλαβαν χώρα στη Συρία, με τέσσερις από αυτές κοντά στο Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία. Πάντως, η Ρωσία επέκρινε χθες τα αμερικανικά σχέδια για παροχή αεροπορικής κάλυψης από κοινού με την Τουρκία στους Σύρους αντάρτες, λέγοντας ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς τους αντιπάλους του Ασαντ υπονομεύει τις προσπάθειες της Δαμασκού εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Αγκυρα και Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι μαζί με τους Σύρους αντάρτες θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία

www.kathinerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos