Ξεπερνούν τους 70 οι νεκροί πρόσφυγες στο φορτηγό της ντροπής

28 Αυγούστου 2015 15:47

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση με τα πτώματα μεταναστών, σε φορτηγό που εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο, σε εθνική οδό στην ανατολική Αυστρία.


Μέχρι τώρα, οι αρχές έχουν απομακρύνει 71 πτώματα με τον εκπρόσωπο του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών Αλεξάντερ Μαράκοβιτς να τονίζει ότι η καταμέτρηση κατέστη πολύ δύσκολη λόγω της προχωρημένης αποσύνθεσης των πτωμάτων.
Η αυστριακή εφημερίδα Krone επικαλείται ανώνυμες πηγές και γράφει ότι τα πτώματα ανήκουν σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες. Μια αρχική εκτίμηση ότι στο φορτηγό που έφθασε στην Αυστρία από την Ουγγαρία υπήρχαν από 20 έως 50 σοροί είχε ανακοινωθεί χθες.
Οι 71 μετανάστες είναι πιθανόν Σύροι και τέσσερα παιδιά είναι μεταξύ αυτών, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Ανάμεσα στα 71 θύματα της τραγωδίας, υπάρχουν 59 άνδρες, οκτώ γυναίκες και τέσσερα παιδιά, μεταξύ τους ένα κοριτσάκι ηλικίας ενός έως δύο ετών και τρία αγόρια ηλικίας 8, 9 και 10 ετών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.
Ξεπερνούν τους 70 οι νεκροί πρόσφυγες στο φορτηγό της ντροπής
Διευκρίνισε ότι βρέθηκαν συριακά ταξιδιωτικά έγγραφα και «πιθανόν» όλοι τους ήταν σύροι πρόσφυγες. «Μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι ήταν Αφρικανοί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει συλλήψεις στην Ουγγαρία.
Παράλληλα σήμερα, η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στο πλαίσιο της έρευνας τρεις Βούλγαρους και έναν Αφγανό, οι οποίοι πιστεύεται ότι ανήκουν σε δίκτυο παράνομης διακίνησης ανθρώπων. "Επίσης η αστυνομία διενεργεί έρευνες σε σπίτια και έχει ήδη εξετάσει σχεδόν 20 ανθρώπους ζητώντας τις μαρτυρίες τους".
Ξεπερνούν τους 70 οι νεκροί πρόσφυγες στο φορτηγό της ντροπής
«Ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες είναι Βούλγαρος λιβανέζικης καταγωγής, ο οποίος φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του φορτηγού. Οι άλλοι δύο, ένας Βούλγαρος και ένας άνδρας που έφερε ουγγρικά έγγραφα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι οι οδηγοί» του φορτηγού, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει ούγγρος πολίτης μεταξύ των υπόπτων.
Το φορτηγό, που έφερε ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας, βρέθηκε χθες σε χώρο στάθμευσης εθνικής οδού στην ανατολική Αυστρία, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουγγαρία. Οι σοροί ήταν σε αποσύνθεση και ομάδες έμπειρων ιατροδικαστών εργάστηκαν όλη τη νύχτα ώστε να τις απομακρύνουν από το φορτηγό.
Πλησιάζοντας το φορτηγό, οι αστυνομικοί παρατήρησαν "υγρά από πτώμα σε αποσύνθεση" να ρέουν από το όχημα, ενώ έντονη ήταν η δυσοσμία μόλις άνοιξαν τις πόρτες. Οι μετανάστες είχαν κατά τα φαινόμενα πεθάνει ώρες πριν. Ακόμα και έμπειροι αξιωματικοί της αστυνομίας δήλωσαν συγκλονισμένοι κάνοντας λόγο για ένα "απεχθές έγκλημα".
Το νέο αυτό μακάβριο δράμα με μετανάστες σημειώθηκε ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια από τις χειρότερες μεταναστευτικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η νέα αυτή τραγωδία ανακοινώθηκε ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετείχε σε σύνοδο κορυφής στη Βιένη με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν ζητήσει την υιοθέτηση ενός "σχεδίου δράσης" για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής στην Ευρώπη.
Μακριά από την Αυστρία, στη Μεσόγειο, τουλάχιστον 82 μετανάστες από τη Λιβύη πνίγηκαν όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 300 μετανάστες βυθίστηκε χθες. Το σκάφος είχε αναχωρήσει από τη Ζουάρα της Λιβύης. Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.
Στην Ιταλία, η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει υπό κράτηση 10 υπόπτους για τα αδικήματα της πολλαπλής ανθρωποκτονίας και παροχής βοήθειας σε παράνομη διακίνηση μεταναστών, ανακοίνωσε πηγή της εισαγγελίας.
Η αστυνομία του Παλέρμο κρατεί τους υπόπτους μετά την άφιξη του πλοίου Poseidon του σουηδικού Πολεμικού Ναυτικού χθες βράδυ στη Σικελία, το οποίο μετέφερε εκατοντάδες επιζήσαντες αλλά και τις σορούς 52 μεταναστών, οι οποίοι πέθαναν από ασφυξία μέσα στο αμπάρι λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων της μηχανής του πλοίου στο οποίο επέβαιναν.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos