Μάχη αρχαιολόγων κατά ISIS με κάμερες και εκτυπωτές 3D

29 Αυγούστου 2015 15:47

Μια άλλη διάσταση στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) δίνουν αρχαιολόγοι των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς του Λονδίνου», μέσα στο επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή ένα εκτενές σχέδιο για τη διάσωση μνημείων που βρίσκονται στο έλεος των τζιχαντιστών.


Το σχέδιο καταρτίστηκε μετά την ανατίναξη του ναού του θεού Βάαλ - Διός στην Παλμύρα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, πράξη η οποία χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως έγκλημα πολέμου
Οπως έγινε γνωστό, οι αρχαιολόγοι θα επιστρατεύσουν για τον σκοπό αυτόν ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στο κομμάτι της τεχνολογίας χαρτογράφησης, απεικόνισης και αποκατάστασης - ανακατασκευής, δηλαδή κάμερες τρισδιάστατης καταγραφής και 3D εκτυπωτές!
Σε σχετική επιστολή του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) που έχει καταρτίσει το πλάνο για την αντιστροφή των αρνητικών αποτελεσμάτων στον παγκόσμιο πολιτισμό της δράσης του ISIS, αναφέρεται ότι το σχέδιο θα κοστίσει τουλάχιστον 2,7 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με αυτό, «η Μέση Ανατολή θα πλημμυρίσει με χιλιάδες χαμηλού κόστους τρισδιάστατης λήψης κάμερες, τις οποίες θα χειρίζονται συνεργάτες που βρίσκονται στην περιοχή για να φωτογραφίζουν όσο περισσότερα μνημεία ιστορικής σημασίας μπορούν». Η απόφαση αυτή ελήφθη με αφορμή την ανατίναξη του ναού του θεού Βάαλ ? Διός στην Παλμύρα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, πράξη η οποία χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως έγκλημα πολέμου.
Στόχος του Ινστιτούτου που συνεργάζεται με την UNESCO είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια λεπτομερείς φωτογραφίες από αρχαιότητες που βρίσκονται στην περιοχή όπως παλάτια της Μεσοποταμίας, αγγεία, νομίσματα και οτιδήποτε είναι δυνατόν να φωτογραφηθεί για να ανασκευαστεί. Το σχέδιο προβλέπει ότι μέχρι το 2017 θα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 20 εκατομμύρια φωτογραφίες! Οι κάμερες τρισδιάστατης λήψης, όπως έγινε γνωστό, θα μοιραστούν μέσω των δικτύων της αρχαιολογικής κοινότητας σε ανθρώπους στο Ιράκ, τον Λίβανο, το Ιράν, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και την ανατολική Τουρκία.

Σύνδεση με το Διαδίκτυο
Οι κάμερες, η καθεμία από τις οποίες κοστίζει περίπου 27 ευρώ για να κατασκευαστεί, θα είναι συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο κι έτσι κάθε λήψη θα μπορεί να ανεβαίνει αυτόματα σε μια βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα. Κάθε μνημείο, για να μπορεί αργότερα να ανακατασκευαστεί, θα πρέπει να φωτογραφίζεται λεπτομερώς, πάνω από μία φορά και από όλες τις γωνίες λήψης.
Παράλληλα με αυτή τη βάση δεδομένων θα δημιουργηθεί και μια άλλη στην οποία θα καταγράφεται η ημερομηνία λήψης και η ακριβής γεωγραφική θέση του κάθε κτίσματος ή αντικειμένου, ούτως ώστε σε περίπτωση που καταστραφεί από τους τζιχαντιστές να γνωρίζουν οι ειδικοί πού θα το μεταφέρουν μετά την ανακατασκευή του, αλλά και να μειωθεί η δυνατότητα του Ισλαμικού Κράτους να κερδίζει από την αρχαιοκαπηλία από την οποία μέχρι σήμερα εξασφαλίζεται ένα μέρος της χρηματοδότησης της οργάνωσης.
Η καταγραφή αυτή θα επιτρέψει στις Αρχές διαφόρων χωρών να γνωρίζουν εάν κάποιο αντικείμενο προέρχεται από τις περιοχές ενδιαφέροντος και έτσι θα περιοριστεί η δράση των αρχαιοκάπηλων. Αυτή τη βάση δεδομένων θα διαχειρίζονται οι άνθρωποι του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Πώς θα γίνεται η τρισδιάστατη εκτύπωση των αρχαιοτήτων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν επίσης τα σχέδια για την αποκατάσταση-ανακατασκευή των μνημείων και των αντικειμένων που πιθανόν να καταστραφούν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η ανακατασκευή θα γίνεται κομμάτι κομμάτι από χρήστες του Διαδικτύου που θα έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων με τα αντικείμενα ενδιαφέροντος και θα έχουν παράλληλα και προσωπικούς ή επαγγελματικούς 3D εκτυπωτές γραφείου. Μια ομάδα θα αναλάβει τον συντονισμό της δουλειάς και θα δίνει πρόσβαση σε έναν χρήστη στο σχέδιο ενός μέρους του κομματιού που θα πρέπει να κατασκευάσει.

Συναρμολόγηση
Στη συνέχεια, και αφού ο εκάστοτε χρήστης είτε θα έχει παραδώσει είτε θα έχει αποστείλει την κατασκευή του, τα κομμάτια θα συγκεντρώνονται και θα «συναρμολογούνται».
Σε αυτήν την εκδοχή, όπως και στη δεύτερη, κεντρικός θα είναι ο ρόλος των μεγάλων βιομηχανικής παραγωγής 3D εκτυπωτών, οι οποίοι στην πρώτη εκδοχή θα αναλαμβάνουν την εκτύπωση-κατασκευή των μεγαλύτερων κομματιών. Στη δεύτερη εκδοχή οι βιομηχανικοί 3D εκτυπωτές θα προχωρούν κατευθείαν στην εκτύπωση-κατασκευή ολόκληρου του μνημείου ή του αντικειμένου που θα έχει καταστραφεί. Ηδη στην Κίνα η εταιρεία WinSun χρησιμοποιεί με επιτυχία έναν τέτοιο εκτυπωτή και έχει καταφέρει να κατασκευάσει μεγάλα και πολλά κτίρια σε ελάχιστο χρόνο. Παράλληλα, στις ΗΠΑ η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης ολοένα και εξελίσσεται και οι ειδικοί ελπίζουν ότι σύντομα θα υπάρξει πρόοδος στις δυνατότητες των 3D εκτυπωτών.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos