Η ιστορία πίσω από τις φωτογραφίες που πάγωσαν τον πλανήτη

03 Σεπτεμβρίου 2015 17:30

Οι φωτογραφίες με τα άψυχα κορμάκια του 5χρονου Γκαλίπ και του 3χρονου Αϊλάν έκαναν το γύρο του κόσμου, αποτυπώνοντας χωρίς λόγια όλο το μέγεθος του προσφυγικού προβλήματος που πνίγει την Ευρώπη. Τραγική φιγούρα, που δεν απεικονίζεται στις φωτογραφίες, ο πατέρας, ο οποίος εκτός από τα δύο αγγελούδια του, έχασε και τη γυναίκα του.


 

Τα δύο αδέλφια, Κούρδοι της Συρίας, ο 5χρονος Γκαλίπ και ο 3χρονος Αϊλάν Κουρντί, ξεκίνησαν μαζί με τους γονείς τους από το Κομπάνι, μια πόλη - φάντασμα πλέον, μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, για να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στην Κω. Τελικός τους προορισμός θα ήταν ο Καναδάς, όπου ήδη είχαν μεταναστεύσει συγγενείς της οικογένειας.

Η τετραμελής οικογένεια ταξίδευε με μία βάρκα – ερείπιο. Συνολικά 17 άτομα επέβαιναν στο ίδιο πλοιάριο, η χωρητικότητα του οποίου, σύμφωνα με επιβαίνοντα που διεσώθηκε, ήταν για δέκα. Η βάρκα ανετράπη αμέσως μόλις απομακρύνθηκε από τα παράλια της Τουρκίας και βγήκε στην ανοικτή θάλασσα. Ανατράπηκε μόλις 30 λεπτά μακριά από το τουριστικό θέρετρο Μπόντρουμ της Τουρκίας. Τα νερά ήταν ζεστά, αλλά όποιος δεν ήξερε κολύμπι δεν είχε ελπίδα επιβίωσης.

Τα δύο αγγελούδια δεν φορούσαν καν σωσίβιο. Βρέθηκαν στα πολυσύχναστα τουρκικά παράλια σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων, φορώντας ακόμη τα ρούχα και τα παπούτσια τους. Δίπλα στα άψυχα κορμάκια τους βρέθηκε και η μητέρα τους, Ρεχάν, επίσης νεκρή.

Ο Αϊλάν και ο Γκαλίπ σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές με τον πατέρας τους.

Μοναδικός επιζήσαντας της οικογένειας ο πατέρας τους Αμπτουλάχ, ο οποίος μόλις που κατάφερε να επικοινωνήσει με τα αδέλφια του και να τους πει «η γυναίκα μου και τα δύο αγόρια είναι νεκροί».

Η θεία των παιδιών, Τίμα Κούρντι, μίλησε στην National Post. Εκεί είπε πως ο χαροκαμμένος πατέρας σκοπεύει τώρα να επιστρέψει στο Κομπάνι, προκειμένου να θάψει τα παιδιά και τη γυναίκα του.
Εκτός από τα δύο αγγελούδια, τραγικό θάνατο στο ίδιο ναυάγιο βρήκε και η μητέρα τους.

Η οικογένεια είχε καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου στις καναδικές αρχές, η οποία απορρίφθηκε τον Ιούνιο εξαιτίας των περιπλοκών που συναντούν οι αιτήσεις που προέρχονται από την Τουρκία.

«Προσπαθούσα να τους βοηθήσω. Φίλοι και γείτονες με βοήθησαν με τα τραπεζικά, αλλά δεν μπορούσαμε να τους βγάλουμε (από την Τουρκία) και γι' αυτό μπήκαν στη βάρκα. Τους πλήρωνα το ενοίκιο στην Τουρκία, αλλά είναι τρομερή η μεταχείριση των Σύρων εκεί», είπε η Τίμα Κούρντι.

Τελικός προορισμός της οικογένειας ήταν ο Καναδάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Τουρκία και Καναδάς έχουν έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση εξαιτίας της άρνησης των πρώτων να εγκρίνουν την έκδοση βίζας σε πρόσφυγες, με αποτέλεσμα εκείνοι να αναζητούν παράνομους τρόπους διαφυγής.

Σοκ και αντιδράσεις
Η φωτογραφία του τρίχρονου πνιγμένου παιδιού που ξεβράστηκε σε παραλία του Μπόντρουμ έπειτα από το ναυάγιο του σκάφους που μετέφερε την οικογένειά του στο νησί της Κω δείχνει πόσο επείγουσα είναι η ανάληψη δράσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

«Είχε όνομα: Αϊλάν Κούρντι. Επείγουσα μία ευρωπαϊκή κινητοποίηση», έγραψε στο Twitter ο γάλλος πρωθυπουργός αναδημοσιεύοντας τη φωτογραφία του τούρκου αστυνομικού που μεταφέρει στην αγκαλιά του το νεκρό παιδί.

«Είναι αβάσταχτη, αλλά πρέπει να δημοσιευθεί», δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ. «Και ταυτόχρονα, δεν πρέπει να χάσουμε το θέμα, όπως πολύ συχνά γίνεται. Ακόμη πιο αβάσταχτο από τη φωτογραφία αυτή- που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δείξουμε, γιατί δεν πρέπει να αποστρέψουμε το βλέμμα- είναι η κατάσταση αυτών των προσφύγων. Ορισμένοι αναρωτιούνται εάν είναι σωστό να δείχνουμε τέτοιου είδους φωτογραφίες...πιστεύω ότι πρέπει, οπωσδήποτε!», πρόσθεσε.

Οι γαλλικές εφημερίδες ήταν οι μόνες που δεν δημοσίευσαν τη φωτογραφία. Μόνο η εφημερίδα Le Monde, με αυριανή ημερομηνία, που κυκλοφορεί σήμερα το μεσημέρι, την φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα.

Η τραγωδία έγινε πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα δίκτυα όλου του κόσμου. «Εάν αυτές οι εικόνες του νεκρού παιδιού δεν αλλάξουν τη στάση της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες, τι μπορεί να τις αλλάξει», αναφέρει ο Independent.

Οι εικόνες, ειδικά εκείνη του 3χρονου Αϊλάν που μοιάζει να κοιμάται στα χέρια του Τούρκου διασώστη, συγκλονίζουν με την ωμότητά τους.

Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν είναι δύο μόλις από τους 2.500 πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο μέσα στο 2015 προσπαθώντας να αποφύγουν το θάνατο στη Συρία.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos