Τέλος η μονομερής εκεχειρία, στα όπλα ξανά οι Κούρδοι

06 Νοεμβρίου 2015 12:27

Θέσεις μάχης ξαναπαίρνουν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από τη μια και η τουρκική κυβέρνηση και ο στρατός από την άλλη.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

 

Από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στις επαρχίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στην τελευταία εβδομάδα περίπου 40 άνθρωποι. Μόνο χθες στην επαρχία Χάκαρι σκοτώθηκαν 15 μαχητές του PKK και δύο στρατιώτες

Η νίκη στις εκλογές της Κυριακής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) οδήγησε σε περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης των τουρκικών αρχών και στο σπάσιμο της μονομερούς εκεχειρίας που είχαν κηρύξει οι αντάρτες πριν από τις εκλογές.

Η σχετική ανακοίνωση του PKK με την οποία η οργάνωση έκανε γνωστό ότι λήγει η μονομερής εκεχειρία, ήρθε μερικές ώρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις κατά «των τρομοκρατών του PKK» θα συνεχιστούν μέχρι «ακόμη και ο τελευταίος μαχητής να ρευστοποιηθεί».

Λίγο μετά τις απειλές Ερντογάν συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας υπό τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο Παλάτι Τσανκάγια ,στην οποία συμφωνήθηκε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον του PKK θα συνεχιστούν και μέσα στον χειμώνα χωρίς να υπάρξει καμία χαλάρωση.

Από την πλευρά του το PKK στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως: «Η μονομερής εκεχειρία λήγει εξαιτίας της πολεμικής πολιτικής του AKP και των τελευταίων επιθέσεων. Το AKP έχει αποφασίσει να επιμείνει σε έναν πόλεμο ο οποίος θα φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με μεγάλες κρίσεις, στο εσωτερικό και διεθνώς. Είναι ξεκάθαρο ότι μια νέα εκεχειρία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει εκ νέου θέληση για επίλυση του κουρδικού ζητήματος εντός του τουρκικού κράτους και εάν υπάρξουν συνομιλίες προς μια τέτοια λύση».

Από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στις επαρχίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στην τελευταία εβδομάδα περίπου 40 άνθρωποι. Μόνο χθες στην επαρχία Χάκαρι σκοτώθηκαν 15 μαχητές του PKK και δύο στρατιώτες.

Ο στόχος
Η νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, έρχεται, όπως και τον Ιούλιο, μετά από μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο αρχικός στόχος του «σουλτάνου» Ερντογάν επετεύχθη. Το AKP κατάφερε αυτό που δεν κατάφερε στις εκλογές του Ιουνίου, οπότε και αποφασίστηκε το σπάσιμο της τριετούς αμοιβαίας εκεχειρίας με το PKK, πήρε την αυτοδυναμία στην Εθνοσυνέλευση και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση που αποτελεί και τον τελικό στόχο του Ερντογάν.

Η πολυπόθητη αναθεώρηση θα δώσει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας και γι' αυτό ο ίδιος ο Ερντογάν στην ομιλία του, αργά το βράδυ της Τετάρτης, υπογράμμισε πως η νέα Εθνοσυνέλευση πρέπει να έχει ως προτεραιότητά της την κατάρτιση νέου Συντάγματος και τόνισε πως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Νταβούτογλου με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για το θέμα. Οπως αποκάλυψε, σε περίπτωση που αυτές δεν ευδοκιμήσουν, τότε δεν αποκλείει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι τελευταίες εξελίξεις και το σπάσιμο της μονομερούς εκεχειρίας, σύμφωνα με το Ρόιτερς, αποτελούν μια νέα πηγή ανησυχίας για τους ξένους επενδυτές στην Τουρκία, οι οποίοι μέχρι χθες θεωρούσαν πως η νίκη του AKP στις εκλογές θα ενίσχυε τη σταθερότητα εντός της χώρας

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos