Τα δύο γεγονότα που ενώνουν τις υπερδυνάμεις κατά του ISIS

29 Νοεμβρίου 2015 14:50

Ανελέητο σφυροκόπημα από αέρος, θαλάσσης και εδάφους των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και άλλων ομάδων που δρουν εντός της Συρίας, πυροδότησαν οι εξελίξεις στο Παρίσι και στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος απογειώνεται για να πλήξει θέσεις του ISIS στη Συρία.

 

Η ένταση των πληγμάτων από τους δύο συνασπισμούς που διεξάγουν ξεχωριστές εκστρατείες στη Συρία ανεβαίνει παράλληλα με τον διπλωματικό πυρετό, που αναμένεται να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στον διεθνή συντονισμό του πολέμου κατά του ISIS σε Συρία και Ιράκ.

Οι ολοένα και εντεινόμενες, μετά την κατάρριψη του Su-24 από την Τουρκία, καθημερινές εξορμήσεις των ρωσικών μαχητικών ξεπέρασαν τις 200 σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Τα πλήγματα από τη ρωσική αεροπορία τουλάχιστον 470 στόχων στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Δαμασκού, της Ιντλίμπ, της Χάμα, της Χομς, της Ράκα και της Ντέιρ Εζόρ, σε συνδυασμό με τις εκτοξεύσεις πυραύλων από πλοία στη Μεσόγειο και την Κασπία, αλλά και την προέλαση των ιρανικών και των κυβερνητικών δυνάμεων και των σιιτικών πολιτοφυλακών της Χεζμπολάχ, δίνουν μια μερική εικόνα για τη συνολική δύναμη πυρός εναντίον των τζιχαντιστών.

Κομβικό σημείο
Οι συνεχείς βομβαρδισμοί από τα ρωσικά μαχητικά ισοπεδώνουν ολόκληρες πόλεις.

Η ενίσχυση της συμμετοχής της Γαλλίας στον πόλεμο στη Συρία, που ξεκίνησε μετά το μακελειό στο Παρίσι με τις επιδρομές των Rafale στη Ράκα κυρίως και τη μεταφορά του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ στη Μεσόγειο, αποτελεί κομβικό σημείο στη μάχη κατά του ISIS κι αυτό γιατί η γαλλική κίνηση συνοδεύτηκε από διπλωματικές επαφές που φέρνουν στο πλευρό του Ολάντ τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Για τη στήριξη της Γαλλίας, αλλά και για «την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής εναντίον και άλλων χωρών», ο Ντέιβιντ Κάμερον προώθησε σχετικό ψήφισμα στη Βουλή της Βρετανίας για έναρξη επιδρομών στη Συρία και τα αεροπλάνα της RAF στις βάσεις γύρω από τη Μέση Ανατολή ήδη έχουν ξεκινήσει να ζεσταίνουν τις μηχανές τους.

Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετάσχει επίσης στις επιχειρήσεις στέλνοντας στην περιοχή αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου Tornado και ενισχύοντας την αποστολή εκπαίδευσης στο βόρειο Ιράκ. Σημειώνεται εδώ ότι και η Γαλλία αλλά και η Βρετανία ήδη συμμετείχαν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του ISIS, όμως τώρα ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Η πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ και η περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, σε συνδυασμό με τον διπλωματικό πυρετό γύρω από μια σειρά καυτών θεμάτων τα οποία συζητούνται στη Βιέννη και σχετίζονται με την κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας, έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες για σύγκλιση μεταξύ των δύο διεθνών συνασπισμών που μέχρι τώρα ξεχωριστά μάχονταν το Ισλαμικό Κράτος.

Ισως η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών προς ένα πιο διευρυμένο, αλλά συμπαγές μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους προέκυψε μετά τη συνάντηση Πούτιν - Ολάντ στη Μόσχα. Οπως αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, η Γαλλία πλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί ως εταίρο στη μάχη κατά του ISIS, εκτός από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, και τα στρατεύματα σουνιτικών κρατών και τα κυβερνητικά στρατεύματα του Μπασάρ Αλ Ασαντ, καθώς υπάρχει ανάγκη από αποτελεσματικές χερσαίες δυνάμεις. Αυτό βέβαια, όπως περιέγραψε ένας διπλωμάτης στο «Ρόιτερ», συνέβη αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε για άλλη μία φορά στη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του ότι η Ρωσία «δεν είναι παντρεμένη με τον Ασαντ».

Ο Ολάντ επίσης κατάφερε να αποσπάσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και μάλιστα εν μέσω της κορύφωσης της κόντρας Ρωσίας - Τουρκίας για το Su-24 και τον νεκρό πιλότο, τη δέσμευση ότι δεν θα πληγούν ομάδες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε (άγνωστο εάν θα λάβει) έναν χάρτη των χερσαίων δυνάμεων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος για να μη γίνονται στόχος βομβαρδισμών.

Η διαμάχη
Η προσπάθεια του Γάλλου προέδρου θα πρέπει να πείσει όλες τις πλευρές να λειάνουν τις διαπραγματευτικές αιχμές τους, ενώ θα πρέπει πλέον να παρακάμψει και τη ρωσοτουρκική διαμάχη. Η καχυποψία ως προς τον τελικό στόχο των δύο εκστρατειών, δηλαδή η καχυποψία μεταξύ του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και του αντίστοιχου υπό τη Ρωσία, παραμένει και αναμένεται να απασχολήσει τις αντιπροσωπείες στη Βιέννη, όταν θα πρέπει να συμφωνήσουν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία και αποτελούν στόχους.

Πίσω από τη ρωσοτουρκική διένεξη για την κατάρριψη του αεροσκάφους κρύβεται εν μέρει και αυτό το ζήτημα, καθώς η κατάρριψη του Su-24 έγινε πάνω από περιοχή Τουρκομάνων ανταρτών, τους οποίους η Τουρκία στηρίζει ανοιχτά στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Οι ρωσικές επιδρομές στην περιοχή πριν από την κατάρριψη, αλλά και έπειτα από αυτήν, προκαλούν περαιτέρω επιπλοκές στη διπλωματική προσέγγιση στη Βιέννη γύρω από το θέμα του καθορισμού των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos