Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Σκοπιανοί

05 Μαρτίου 2016 17:13

Να απομακρύνει τους χιλιάδες πρόσφυγες από την Ειδομένη αλλά και να συνεργαστεί με τη χώρα του προκειμένου «να αποφευχθεί κάθε είδους δραματική εξέλιξη» στα σύνορα, όπως προειδοποιεί ανοιχτά, ζητά τώρα από την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.


Στα Σκόπια υπάρχει νευρικότητα και ενοχλούνται ιδιαίτερα και ανησυχούν από την αρνητική εικόνα που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα για την ΠΓΔΜ, λόγω της κατάστασης στην Ειδομένη, ενώ εκφράζονται φόβοι για μια μαζική εισβολή χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων.

Την ίδια ώρα η νυχτερινή νεροποντή μετέτρεπε σε έναν απέραντο λασπότοπο τον καταυλισμό της Ειδομένης και σε δοκιμασία τη διαμονή 12.000 προσφύγων σε αυτόν, ενώ στη Λέσβο ένα βρέφος ενός έτους από τη Συρία άφηνε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επικαλείται? ανθρωπιστικούς λόγους, ζητώντας από την Ελλάδα να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε πιο κατάλληλους χώρους φιλοξενίας, αντί να τους έχει σε σκηνές δίπλα στα σύνορα, την ώρα που η χώρα του κρατά το σύνορο κλειστό και επιτρέπει τη διέλευση με το «σταγονόμετρο».

«Αυτό πραγματικά δεν είναι μια λύση. Αν πραγματικά νοιάζονται γι' αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να τους μεταφέρουν σε κέντρα υποδοχής που μπορούν να φιλοξενήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων», ανέφερε.

Με το σταγονόμετρο οι διελεύσεις
Παράλληλα, ο Νίκολα Πόποσκι προανήγγειλε ακόμη μεγαλύτερο κλείσιμο της «στρόφιγγας», αφού είπε πως είναι εντελώς αναπόφευκτο ότι οι χώρες της «βαλκανικής διαδρομής» προς την Κεντρική Ευρώπη θα υιοθετήσουν ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς. Αυτό, όπως ανέφερε, θα επηρεάσει αναπόφευκτα τον αριθμό των προσφύγων που δέχεται η χώρα του. «Είμαστε σε αναμονή να μάθουμε τον αριθμό των μεταναστών που μπορούν να γίνουν δεκτοί στις χώρες προορισμού και αυτό πρόκειται να καθορίσει τις καθημερινές ποσοστώσεις των προσφύγων που επιτρέπεται να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ», ανέφερε.

Η περασμένη νύχτα ήταν μια πραγματική δοκιμασία για τους 12.000 και πλέον εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ειδομένη, καθώς η δυνατή νεροποντή, που κράτησε για ώρες, μετέτρεψε σε μαρτύριο τη διαμονή των περισσοτέρων εξ αυτών στον καταυλισμό, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση στις σκηνές, που είναι προδιαγραφών καλοκαιρινού κάμπινγκ. Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τον καταυλισμό «βυθισμένο» στη λάσπη, με τα νερά να λιμνάζουν ανάμεσα στις σκηνές, και με τους εξουθενωμένους πρόσφυγες να αναζητούν τρόπο να ζεσταθούν δίπλα σε διάσπαρτες εστίες φωτιάς, να στεγνώνουν ρούχα, υπνόσακους και άλλα υπάρχοντά τους, ενώ η βροχή συνεχιζόταν κατά διαστήματα και στη διάρκεια της ημέρας.

Στο νοσοκομείο πολλά προσφυγόπουλα
Ο αριθμός των παιδιών και των ενηλίκων με κρυολογήματα και υψηλό πυρετό αυξάνεται δραματικά και όπως είπε στο «Εθνος» ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αντ. Ρήγας, «το Νοσοκομείο Κιλκίς και το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης».

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ συνέχιζαν να ανοιγοκλείνουν τη «στρόφιγγα» στο πέρασμα της Ειδομένης με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε μερικές δεκάδες άτομα τη φορά. Το τελευταίο 24ωρο είχαν περάσει στην άλλη πλευρά του συνόρου μόλις 320 άτομα. Χθες έγινε και «έφοδος» εφοριακών ελεγκτών της ΔΟΥ Κιλκίς στον καταυλισμό, έπειτα από τις καταγγελίες για παραεμπόριο, αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή. Μέχρι νωρίς το μεσημέρι, κι ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονταν, είχαν επιβληθεί πρόστιμα σε δύο καντίνες και έναν οδηγό ταξί από τη Θεσσαλονίκη, για μη έκδοση αποδείξεων, ενώ ο προϊστάμενος της Εφορίας Κιλκίς, Ευ. Ιωαννίδης, ανέφερε πως οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στο χωριό της Ειδομένης.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos