Ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών κέντρων στις Βρυξέλλες

26 Μαρτίου 2016 14:17

Τα σχέδια των τζιχαντιστών για τρομοκρατικό «χτύπημα» στα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου έχουν σημάνει συναγερμό στη χώρα, με τις αρχές να αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας και να κάνουν αγώνα δρόμου για να ελεγχθούν εκ νέου όλοι οι εργαζόμενοι και να εντοπιστούν πιθανές παραβλέψεις. Η είδηση ότι ένας από τους φρουρούς εργοστασίου εντοπίστηκε νεκρός την Πέμπτη και εκλάπη η διαπίστευσή του, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία των αρχών.


Η είδηση της δολοφονίας του φρουρού στην περιοχή Σαρλερουά έγινε γνωστή το πρωί του Σαββάτου από την εφημερίδα Derniere Heure. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η κάρτα πρόσβασης του φρουρού αυτού απενεργοποιήθηκε αμέσως μόλις ανακαλύφθηκε ότι είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί και ότι είχε κλαπεί η κάρτα του.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί προς το παρόν να σχολιάσει την πληροφορία αυτή καθώς η έρευνα συνεχίζεται. Ωστόσο, στέλεχος της Europol δήλωσε στο ethnos.gr ότι το δημοσίευμα έχει βάση και επιβεβαίωσε ότι οι δολοφόνοι του υπαλλήλου σεκιούριτι ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά. «Πράγματι, το δημοσίευμα της βελγικής αστυνομίας έχει βάση.. Οι δολοφόνοι του υπαλλήλου σεκούριτι , η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη, ήθελαν ν' αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά αλλά ήταν κάτι ...ουτοπικό. Ήθελαν με κάποιο τρόπο να αποκτήσουν πρόσβαση σε ραδιενεργά υλικά. Έψαχναν τρόπο πρόσβασης και εξερεύνησαν διάφορους τρόπους. Αλλά απείχαν αρκετά από το να το καταφέρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Όλα συνηγορούν ότι υπήρχε πρόθεση για επίθεση στα πυρηνικά εργοστάσια

Η δολοφονία του υπαλλήλου σεκιούριτι δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που προβληματίζει τις αρχές. Σε διαμέρισμα ύποπτου για τζιχαντιστική δράση, οι βελγικές αρχές εντόπισαν βίντεο και στοιχεία που δείχνουν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν να ετοίμαζαν επίθεση στο πυρηνικό κέντρο Τιχάνζ.

Σύμφωνα με τους New York Times, βίντεο παρακολούθησης υψηλόβαθμων στελεχών του πυρηνικού προγράμματος του Βελγίου εντοπίστηκαν και σε διαμέρισμα υπόπτων στο Παρίσι, αρκετό καιρό πριν από τις επιθέσεις των Βρυξελλών.

Τα στοιχεία αυτά έχουν κάνει τις ευρωπαϊκές αρχές να ανησυχούν ότι το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό υλικό, ένα σενάριο-εφιάλτης τόσο για την Γηραιά Ήπειρο όσο και τις υπόλοιπες χώρες του Δυτικού κόσμου. «Πρόκειται για μια νέα, αναδυόμενη απειλή» δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον, που εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους πυρηνικά υλικά.

Ήδη, οι βελγικές αρχές έχουν εντοπίσει 11 ύποπτους εργαζόμενους και αφαίρεσαν τα δικαιώματα εισόδου τους στα πυρηνικά κέντρα. Ο Σεμπάστιαν Μπεργκ, εκπρόσωπος Τύπου της βελγικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας, είπε στην αμερικανική εφημερίδα ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που ανησυχούν τις αρχές.

Ανάμεσα σε αυτά μια «έκρηξη μέσα στο εργοστάσιο» ή ακόμα και συντριβή drone ή αεροσκάφους πάνω στο εργοστάσιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η ασφάλεια των πυρηνικών κέντρων του Βελγίου προκαλούν «πονοκέφαλο» στις αρχές της χώρας. Στις αρχές του χρόνου, χάκερ κατάφεραν να εισβάλουν στα ηλεκτρονικά συστήματα και ανάγκασαν τους υπεύθυνους να σταματήσουν την λειτουργία τους για αρκετές ώρες ενώ πριν από τρία περίπου χρόνια, δύο άνθρωποι πήδηξαν πάνω από τον φράχτη του αντιδραστήρα στην Μολ και να κλέψουν εξοπλισμό από εργαστήριο.

Το 2012, δύο εργαζόμενοι των πυρηνικών εργοστασίων εγκατέλειψαν το Βέλγιο και πήγαν στην Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Ένας από αυτούς, ο Pieter Van Oestaeyen, σκοτώθηκε στη Συρία... Ο δεύτερος καταδικάστηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση στο Βέλγιο το 2014 αλλά αφέθηκε ελεύθερος ένα χρόνο αργότερα.

Το 2014 σημειώθηκε άλλο ένα «ύποπτο» περιστατικό όταν άγνωστος έκλεισε βαλβίδα του αντιδραστήρα, αφαιρώντας τα 65.000 λίτρα λαδιού που λιπαίνουν τις τουρμπίνες. Οι ζημιές ήταν τόσο εκτεταμένες, που ο αντιδραστήρας σταμάτησε να λειτουργεί για πέντε ολόκληρους μήνες.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα περιστατικά αυτά μπαίνουν εκ νέου στο «μικροσκόπιο» των αρχών και θα αναζητηθούν πιθανές διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες. «Ήταν μια εσκεμμένη κίνηση για να σταματήσει η λειτουργία του αντιδραστήρα, και ένας πολύ έξυπνος τρόπος για να γίνει».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos