«Οχι» Ολλανδών στη συμφωνία Ε.Ε. - Ουκρανίας

08 Απριλίου 2016 09:27

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν χθες με ποσοστό 64% τη συνθήκη εμπορικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ουκρανία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ έως αργά χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές αν η προσέλευση στις κάλπες ξεπέρασε το 30%, ποσοστό που απαιτείται ώστε το αποτέλεσμα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος να ληφθεί υπόψη από την ολλανδική κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος –αν και μη δεσμευτικό– αποτελεί αξιόπιστο «βαρόμετρο» για το εύρος του ευρωσκεπτικισμού, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα στην Αγγλία. Το ολλανδικό δημοψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από πολιτικές ομάδες εχθρικά διακείμενες προς την Ε.Ε., είναι το πρώτο μετά τον νόμο του 2015 για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αν το αίτημα εξασφαλίσει περισσότερες από 300.000 υπογραφές στο Διαδίκτυο.

 

Παρότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορά μόνο τη συμφωνία Ε.Ε. - Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε παραδέχθηκε χθες ότι πολλοί Ολλανδοί το αντιμετωπίζουν ως «υποκατάστατο» ευρύτερης συζήτησης για τη διακυβέρνηση της Ευρώπης.

«Το δημοψήφισμα δεν αφορά τη διεύρυνση της Ενωσης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι από τους οπαδούς του “Οχι”. Δεν έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή άμυνα ούτε με τις χρηματοδοτήσεις και ασφαλώς όχι με την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός προτού ψηφίσει χθες.

Ο λαϊκιστής ευρωσκεπτικιστής ηγέτης Χερτ Βίλντερς απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να στείλουν σαφές μήνυμα στην Ενωση ψηφίζοντας «Οχι».

«Πιστεύω ότι πολλοί Ολλανδοί έχουν απαυδήσει με την Ε.Ε. και τη συμφωνία της με την Ουκρανία, η οποία δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τα συμφέροντα των πολιτών μας. Ελπίζω ότι αργότερα οι ψηφοφόροι της Βρετανίας και άλλων χωρών θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας», είπε ο Βίλντερς.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας με την Ουκρανία προειδοποίησαν χθες ότι ενδεχόμενη αρνητική ψήφος θα προσέφερε σημαντική ηθική νίκη στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, υπενθυμίζοντας την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους από ρωσόφωνους αυτονομιστές το 2014, που προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 200 Ολλανδών.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos