Στη Λέσβο η Ράνια η βασίλισσα των... προσφύγων

24 Απριλίου 2016 14:14

Στη Λέσβο, στο νησί που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης μετακίνησης ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή, θα βρίσκεται αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.


Θα επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, το οποίο λειτουργεί ο Δήμος Λέσβου και η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση International Rescue Committee (IRC), η οποία και την προσκάλεσε στην Ελλάδα.

 

Η πιο ωραία «πρώτη κυρία της Μέσης Ανατολής», όπως την αποκαλεί ο διεθνής Τύπος, πρότυπο στυλ και κομψότητας, μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» και ταυτόχρονα μία δραστήρια, πολιτικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη γυναίκα, επισκέπτεται για πρώτη φορά καταυλισμό προσφύγων στην Ευρώπη. Κατά τη δίωρη παραμονή της στο νησί θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της οργάνωσης IRC, η οποία δραστηριοποιείται στη Λέσβο, ενώ είναι υπεύθυνη και για την επίσκεψη της σταρ του Χόλιγουντ και ακτιβίστριας, Σούζαν Σάραντον, τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λέσβο.

Η οργάνωση έχει σημαντική δράση στην Ιορδανία, όπου φιλοξενούνται πάνω από 600.000 Σύροι πρόσφυγες. Πρόσφατα η Ράνια επισκέφθηκε κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης γυναικών από τη Συρία το οποίο και λειτουργεί βόρεια της πόλης Ραμθά. Η 45χρονη βασίλισσα, που έχει γεννηθεί στο Κουβέιτ από Παλαιστίνιους γονείς και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, έχει πάρει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στον θρόνο (από το 1999) πολλές πρωτοβουλίες που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων γυναικών και παιδιών, και για τον σκοπό αυτόν έχει ιδρύσει και διευθύνει τα τελευταία χρόνια το Jordan River Foundation. Πρόκειται για μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, που παρέχει ειδική εκπαίδευση και επαγγελματικές ευκαιρίες στις γυναίκες, ενώ μέσω ειδικού προγράμματος για τα παιδιά, φροντίζει για την προστασία, την υγεία και τη μόρφωσή τους. Αλλωστε, το Dar Al Aman Child Safety Center, το ίδρυμα για τα κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά που επίσης δημιουργήθηκε με δική της πρωτοβουλία, είναι το μοναδικό του είδους του σε όλη τη Μέση Ανατολή. Διακρίσεις

Στις δημόσιες εμφανίσεις της εστιάζει την ενέργειά της υπέρ των δικαιωμάτων της γυναίκας, ενώ σε τακτικές εμφανίσεις της στην τηλεόραση μιλάει για τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχει ο κόσμος για το Ισλάμ. Το 2009 είχε τιμηθεί με το YouTube Visionary Award επειδή «έθεσε την τεχνολογία στην υπηρεσία της κοινωνικής αλλαγής», «ανεβάζοντας» μια σειρά από βίντεο με άποψη για τα «καυτά» ζητήματα της περιοχής της: την αλήθεια για τα δυτικά κοινωνικά στερεότυπα που αφορούν Αραβες και μουσουλμάνους, την τρομοκρατία, τα εγκλήματα τιμής και τις γυναίκες της Αραβίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζει ένθερμα την παγκόσμια εκπαίδευση και τον διαπολιτισμικό και δια-θρησκευτικό διάλογο. Με τον άνδρα της, εξάλλου, βασιλιά Αμπντάλα, έχουν γίνει πρεσβευτές ενός μετριοπαθούς Ισλάμ, που υπερασπίζει τις ρίζες του, αλλά είναι πάντα έτοιμο για διάλογο. Για το έργο της αυτό έχει βραβευτεί με το βραβείο «Βορράς - Νότος» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ έχει τιμηθεί και για τις προσπάθειές της να προάγει την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών της Μέσης Ανατολής. Το τελευταίο διάστημα έχει κατευθύνει τη δράση της στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς στην Ιορδανία έχουν καταφύγει 600.000 Σύροι, ενώ σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία οι πρόσφυγες που αιτήθηκαν άσυλο από τη χώρα ανέρχονται σε 622.000. Διενεργεί καμπάνια υπέρ των προσφύγων πραγματοποιώντας επισκέψεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, μιλώντας δημόσια για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έχει επανειλημμένα ζητήσει τη συνδρομή ισχυρών ανθρώπων για την ίδρυση σχολείων και ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης για τα παιδιά των προσφύγων. Πριν από δέκα ημέρες, βρέθηκε σε εκδήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, στην οποία ανέφερε ότι η Μέση Ανατολή έχει σήμερα τον τίτλο του «μεγαλύτερου παραγωγού και υποδοχέα αναγκαστικού εκτοπισμού ανθρώπων στον κόσμο».

«Οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ανεξαρτησία και οικονομική αυτάρκεια», πρόσθεσε, «διαφορετικά είναι ευάλωτοι σε εξτρεμιστές». Επίσης, τόνισε πως ο μέσος όρος που ζει πλέον κάποιος σαν πρόσφυγας είναι 17 χρόνια και επισήμανε πως η Ιορδανία δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Να σημειωθεί πως η διεθνής βοήθεια καλύπτει το 36% των αναγκών των προσφύγων και το υπόλοιπο η κυβέρνηση το αντλεί από δανεισμό. Η βασίλισσα Ράνια πρότεινε επίσης τη δημιουργία οικονομικών ζωνών όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να αναζητήσουν εργασία και να αποκτήσουν δεξιότητες. «Είμαστε πρόθυμοι να δημιουργήσουμε οικονομικές ζώνες όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να εργαστούν», είπε.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos