Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θέλει να στείλει πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα

04 Σεπτεμβρίου 2016 12:36

Παρότι 59.548 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν ήδη στην Ελλάδα να προωθηθούν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ προτείνει σε συνέντευξή του να επιστρέψουν στη χώρα μας και ορισμένοι από ξεριζωμένους που έχουν ήδη φράσει στη Γερμανία.


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. «Αυτό πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες, όπως ορίζει η Συνθήκη του Δουβλίνου» δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ, μια θέση αντίθετη με τις θέσεις που έχει εκφράσει μέχρι σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, την οποία η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να επανεξετάζει, η χώρα εισόδου προσφύγων και μεταναστών είναι αυτή που οφείλει να επεξεργαστεί τα αιτήματα ασύλου. Από το 2011, η Γερμανία έχει σταματήσει να επιστρέφει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας τόσο λόγο του τεράστιου όγκου των ανθρώπων που έφταναν στα ελληνικά νησιά όσο και λόγω αδυναμιών στην εξέταση των αιτήσεων για άσυλο.

O Γερμανός υπουργός Εσωτερικών
[Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θέλει να στείλει πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα -O Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ]

Παρόλα αυτά, ο ντε Μεζιέρ έσπευσε να προσθέσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πρώτα να βρει μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και πως η Γερμανία δεν μπορεί να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική μόνη της. «Εάν αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα μόνοι μας τότε υπάρχει κίνδυνος σε λίγο καιρό τα δικαστήρια να μπλοκάρουν τις απελάσεις» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, ο γερμανός πολιτικός κατηγόρησε την Ελλάδα για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που υποδέχτηκε τα περασμένα χρόνια.

«Εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το (προσφυγικό) κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη», όπως είπε στη γερμανική εφημερίδα.

Η Γερμανία έχει υποδεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, ορισμένοι εκ των οποίων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.

Τουσκ: Οι δυνατότητες υποδοχής της Ε.Ε. πλησιάζουν τα όριά τους

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έρχονται την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη πλησιάζουν τα όριά τους.

«Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους», διαβεβαίωσε ο Τουσκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας.

«Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές», εξήγησε. «Το πρόβλημα, δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία (...) Μιλάμε για 60 ως 70 εκατ. εκτοπισμένους ανθρώπους στον κόσμο, ένα φαινόμενο που συμβαίνει κι εδώ στην Ασία».

«Μόνο μια προσπάθεια σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Τουσκ και κάλεσε τα μέλη της G20 --περιλαμβανομένης της Κίνας, δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο-- να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos