Πληγή το Brexit για την αγροτική παραγωγή

14 Σεπτεμβρίου 2016 11:44

Προβλήματα που ούτε καν είχαν φανταστεί οι υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ καλείται τώρα να αντιμετωπίσει με όποιον τρόπο μπορεί η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, παρότι η χώρα τυπικά δεν έχει ακόμη αποχωρήσει από την Ενωση.

Η ψήφος υπέρ του Brexit βασίστηκε κατά κύριο λόγο στη ρητορική κατά των μεταναστών, οι οποίοι υποτίθεται ότι παίρνουν τις δουλειές των Βρετανών, όμως πλέον τίθενται πρακτικά προβλήματα, καθώς υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή οι οποίες καλύπτονταν αποκλειστικά από εποχικούς εργάτες που μετέβαιναν για δουλειά στη Βρετανία από χώρες του εξωτερικού. Οι ιθύνοντες παραδέχονται ανοιχτά ότι η απόφαση για Brexit θέτει σε κίνδυνο όλη τη διαδικασία συγκομιδής των φρούτων, αφού είναι μια κακοπληρωμένη δουλειά που οι ντόπιοι δεν θέλουν να κάνουν καθώς θα χάσουν τα επιδόματα της πρόνοιας!

Ετσι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των «Τάιμς του Λονδίνου», οι παραγωγοί και η κυβέρνηση συζητούν το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν 75.000 (τόσους εργάτες γης υπολογίζουν ότι χρειάζονται στα χωράφια τους) εποχικές βίζες σε μετανάστες εργάτες για να μπορέσει να σωθεί η βρετανική γεωργία και να μη στραφούν οι επιχειρηματίες σε λύσεις όπως μεταφορά της παραγωγής τους στο εξωτερικό.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στη Βρετανία επί περίπου 60 χρόνια υπήρχε ένα πρόγραμμα το οποίο επέτρεπε την παραμονή στη χώρα για διάστημα έξι μηνών και αφορούσε εργάτες που μετέβαιναν εκεί για τη συγκομιδή. Ομως το πρόγραμμα αυτό το κατάργησε η ίδια η Τερέζα Μέι το 2013 ως υπουργός Εσωτερικών, καθώς εκείνη τη χρονιά οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας κέρδισαν το δικαίωμα να εργάζονται χωρίς περιορισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή υπήχθησαν στις ρυθμίσεις περί ελεύθερης μετακίνησης εργατικού δυναμικού που επικρατεί στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και στη Σένγκεν.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos