Η NASA στέλνει αστροναύτες στον Αρη με εντολή Κογκρέσου

26 Σεπτεμβρίου 2016 11:33

Πλήρωμα στον Αρη σε μόλις πέντε χρόνια θα στείλει η NASA με εντολή... Κογκρέσου. Λίγο πριν από την αλλαγή «φρουράς» στον Λευκό Οίκο η Γερουσία των ΗΠΑ υποχρεώνει για πρώτη φορά τη NASA να μπει δυναμικά στην παγκόσμια κούρσα για την κατάκτηση του «κόκκινου πλανήτη» και για τον σκοπό αυτό δεσμεύει το ποσό των 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Σύμφωνα με αναλυτές, το διακομματικό νομοσχέδιο, ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ, είναι ένας τρόπος να εμποδίσουν οι γερουσιαστές τον επόμενο πρόεδρο από το να αναστείλει το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας και να αποτρέψουν να επαναληφθεί αυτό που είχε γίνει επί Ομπάμα: η απόφαση ακύρωσης του προγράμματος «Constellation» που ήθελε την επιστροφή αμερικανικού πληρώματος στη Σελήνη.

«Εχουμε δει στο παρελθόν τη σημασία της σταθερότητας και προβλεψιμότητας στη NASA και την εξερεύνηση του Διαστήματος και ότι όποτε υπήρχε αλλαγή ηγεσίας υπήρξε χάος από την ακύρωση μεγάλων προγραμμάτων. Είναι μεγάλες οι επιπτώσεις σε όρους χρημάτων και χαμένων θέσεων εργασίας», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ. «Πενήντα πέντε χρόνια μετά την απόφαση του προέδρου Κένεντι κάλεσε το έθνος να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη, η Γερουσία καλεί τη NASA να στείλει ανθρώπους στον Αρη», σχολίασε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον.

Ο νόμος
Αν και η NASA ονειρεύεται την κατάκτηση του Αρη εδώ και 45 χρόνια, από όταν είχε στείλει τον πρώτο δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη», είναι η πρώτη φορά που μια αποστολή σε αυτόν επιβάλλεται με νόμο. Σε αυτόν αναφέρεται ρητά ότι η NASA θα πρέπει να στείλει το 2018 μια μη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη και το 2021 μια επανδρωμένη και δίνει διορία 25 χρόνων για την ολοκλήρωση των αποστολών. Επίσης πρέπει να εργαστεί ώστε να παραμείνει λειτουργικός ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έως το 2024 και να ολοκληρώσει νέες διαστημικές στολές για τον «κόκκινο πλανήτη». Οι γερουσιαστές αναφέρουν ότι το πρωτοφανές νομοσχέδιο σηματοδοτεί το «ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τα αμερικανικά διαστημικά ταξίδια».

Χρόνος
Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω των τροχιών της Γης και του Αρη οι αποστολές μπορούν να λάβουν χώρα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όταν οι δύο πλανήτες βρίσκονται στην κοντινότερη μεταξύ τους απόσταση (54,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Οι επόμενες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες ο πλανήτης μας θα πλησιάσει τον Αρη είναι από τον Aπρίλιο έως τον Μάιο του 2018 και από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η διάρκεια μόνο του ταξιδιού προς και από τον Αρη διαρκεί κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, επομένως μια αποστολή στον «κόκκινο πλανήτη» θα έχει διάρκεια τριών ετών. Και δεδομένου ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει πάει στον Αρη και κανένας αστροναύτης δεν έχει παραμείνει στο Διάστημα για περισσότερους από 14 συνεχόμενους μήνες, απαιτείται έρευνα για να διαπιστωθεί πώς θα αντεπεξέλθει το πλήρωμα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos