Τουλάχιστον 90 νεκροί από τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία

07 Δεκεμβρίου 2016 12:20

Τουλάχιστον 90 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,4 ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 5:03 π.μ της Τετάρτης (τοπική ώρα), στην επαρχία Ατσεχ στην Ινδονησία.

Οι πρώτες εικόνες δείχνουν εκτεταμένες υλικές ζημιές. Αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει και οι αρχές φοβούνται πως σύντομα ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο αναφέρει πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Ρολότ και σε βάθος 17 χιλιομέτρων ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί.

Σωστικά συνεργεία, με την βοήθεια των κατοίκων επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν τραυματίες που έχουν θαφτεί κάτω από συντρίμμια και τρεις εκσκαφείς έχουν επιστρατευτεί για την απομάκρυνση των συντριμμιών.

Πολλά από τα θύματα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν όχι εξαιτίας του ίδιου του σεισμού αλλά λόγω της κατάρρευσης κτιρίων. Εθελοντές μετέφεραν τους τραυματίες στα νοσοκομεία τα οποία εμφανίζουν πληρότητα σχεδόν στο 100% με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να δέχονται τις πρώτες βοήθειες στους διαδρόμους.

Οι πρώτες εικόνες στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τη μεταφορά θυμάτων στα νοσοκομεία, ισοπεδωμένα κτίρια και πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν καταρρεύσει.

Το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, δίνει συχνά σεισμούς λόγω του Ειρηνικού «δαχτυλιδιού της φωτιάς», ενός τοξωτού δικτύου ηφαιστείων και ρηγμάτων στον πάτο του Ωκεανού.

Τον Δεκέμβριο του 2004, ένας σεισμός 9,2 ρίχερ με επίκεντρο λίγο έξω από τη νήσο Σουμάτρα, προκάλεσε τσουνάμι που σκότωσε 230.000 ανθρώπους σε 12 χώρες. Από αυτούς, περισσότεροι από 160.000 ζούσαν στην Ινδονησία.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos