Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη μπήκε στην... κατάψυξη

11 Ιανουαρίου 2017 04:29

Σε βαθεία κατάψυξη έχει μπει για τα καλά η Ευρώπη, με πολικές θερμοκρασίες να σημειώνονται από τη μία άκρη της Γηραιάς Ηπείρου μέχρι την άλλη.


Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του σφοδρού ψύχους, ενώ μεγάλες δυσκολίες καταγράφονται στις συγκοινωνίες, οδικές αλλά και αεροπορικές.
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από τριάντα ανθρώπων τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες, και πολλοί από τους θανόντες βρέθηκαν παγωμένοι στον δρόμο. Οι θερμοκρασίες έφθασαν τους μείον 20 βαθμούς σε κάποιες περιοχές της Πολωνίας, όπου το κέντρο Εθνικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου, όποτε άρχισε να καταγράφεται σημαντική πτώση των θερμοκρασιών, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ψύχους 65 άνθρωποι.

Και η Ιταλία βρέθηκε έρμαιο του «στρατηγού» χειμώνα και από τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες φαίνεται να έχασαν τη ζωή τους πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες. Στην Ιταλία, εξάλλου, εξέπνευσε ένας 82χρονος άνδρας που διέμενε σε σπίτι χωρίς θέρμανση, κοντά στο Μπρίντεζι, όπως και ένας 78χρονος άνδρας στη βόρεια Σικελία.

Η κίνηση των σκαφών διακόπηκε στα ποτάμια Δούναβης και Σάβος, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Σλοβακίας Σένιτσα έφθασε τους μείον 33 βαθμούς Κελσίου. Στην πρωτεύουσα της Σερβίας Βελιγράδι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρήκαν κατάλυμα σε αποθήκη κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, αρνούμενοι να πάνε στα καταφύγια που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση εξαιτίας του φόβου της απέλασης. «Είναι πολύ δύσκολα εδώ, ιδιαίτερα τη νύχτα», έλεγε ο Νιεμάτ, ένας δεκατριάχρονος Αφγανός πρόσφυγας, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία πέφτει στους μείον 15 βαθμούς. Στα Σκόπια ένας 68χρονος άστεγος άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε πολλές πόλεις της κεντρικής Σιβηρίας, αλλά πραγματοποιήθηκαν εκ νέου μαθήματα στη Μόσχα, καθώς η θερμοκρασία έφθασε τους 7 βαθμούς Κελσίου. Τις προηγούμενες ημέρες το θερμόμετρο έδειχνε μείον 20 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, η ρωσική πρωτεύουσα κατέγραψε την ψυχρότερη νύχτα των τελευταίων 120 ετών, κατά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η πυκνή χιονόπτωση στην Κωνσταντινούπολη μετέβαλε τη ζωή σε μαρτύριο για τους κατοίκους της, καθώς μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου παρέμενε απροσπέλαστο στα οχήματα για τρίτη συνεχή ημέρα, ενώ και τα στενά του Βοσπόρου παρέμεναν κλειστά για τη ναυσιπλοΐα.

Δεμένα παρέμειναν και τα οχηματαγωγά που συνδέουν την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της πόλης. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ, σύμφωνα με τις Τουρκικές Αερογραμμές, πραγματοποιήθηκαν μόνο 292 απογειώσεις από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια φυσιολογική ημέρα μπορεί να πραγματοποιηθούν από το ίδιο αεροδρόμιο 1.500 απογειώσεις και προσγειώσεις. Περίπου 600 πτήσεις ματαιώθηκαν την Κυριακή και περισσότεροι από δέκα χιλιάδες ταξιδιώτες που δεν κατάφεραν να φθάσουν στο προορισμό τους φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Turkish Airlines Μπιλάλ Εκσί.

Την ίδια στιγμή, στην Τσεχία έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας του δριμύτατου ψύχους, έξι άτομα και οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Στην Κροατία οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι επέφεραν το χάος στην ακτή της χώρας, στην Αδριατική, όπου οι κάτοικοι δεν είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένοι σε αυτές τις πολικές συνθήκες. Ακόμη και η θάλασσα πάγωσε στα αβαθή, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στους πάγους τα αλιευτικά σκάφη, ενώ οι ντόπιοι υποστήριζαν ότι είχαν να δουν πολλά χρόνια τέτοιο θέαμα.

www.kathimerini.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr